A baglyok nem tudnak fészket építeni
Címlap / Kedvenc / A baglyok nem tudnak fészket építeni

A baglyok nem tudnak fészket építeni

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-27

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él, vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó egereket és patkányokat.  


Rendezvénynaptár
Egy erdei fülesbagoly (2020-ban az év madara) évente ezernél (!) is több rágcsálót fogyaszt el, a kisebb termetű bagolyfajok ezek mellett rengeteg kártevő rovart is, ezért nem mindegy, hogy lakott területeinken mennyi él, él-e egyáltalán ezekből a madarakból. Megtelepedésük egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti.A baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, költésükhöz
  • korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra;
  • nagy testű harkályok odúira; varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire;
  • egyes fajoknak nyitott padlásokra van szükségük.
Szerencsére ma már rendelkezünk azokkal az ismeretekkel, melynek köszönhetően számos madárfaj megtelepedését segíthetjük mesterséges fészkelőhelyekkel.

Magyarország ugyanis a világ első országai között kezdte el széles körben alkalmazni, fejleszteni ezeket az 1905-ben, a Baranya megyei Kárászon megalakult Első Magyar Fészekodúgyárnak köszönhetően is. Leggyakoribb baglyunk, az erdei fülesbagoly elfoglalja az ágvillába kihelyezett vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára, épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is.

A leginkább emberkövető gyöngybagoly templomok toronysüvegébe, padlásokra telepített költőládákkal, a kisebb testű kuvik és füleskuvik pedig az énekesmadarakéhoz hasonló, nagyméretű mesterséges odúkkal segíthető. A baglyoknak kirakott műfészkek, mesterséges odúk esetében alapelv, hogy ezekbe mindig kell száraz fű, hullott lomb (faforgács, gyöngykavics) fészekanyagot tenni, amibe a tojó alakítja ki a tojásoknak a fészekmélyedést.

Érdekelnek a baglyok? További infók az MME-nél.

 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1043 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x