HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-20
Címlap / Kultúra / Macskaköves utak, álomszép partok

Macskaköves utak, álomszép partok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-20

A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni  

 

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékeke falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra.


A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.

A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.

Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.

Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

HORVÁTORSZÁG - Jó tudni!

Horvátország nemzetközi hívó száma: 00 385
Magyarország hívó száma Horvátországból: 99 36

Főváros: Zágráb ( Zagreb )
Terület: 56 538 km2
Tengerpart hossza: 1788 km, amelyhez 1185 sziget tartozik
Lakosság: 4,78 millió

Éghajlat: mediterrán, a napsütéses órák száma évente átlagosan 2600, az Adria nyári átlaghőmérséklet 25-27 oC körül van.
Magyar konzulátus: Zagreb, Krlezin Gvozd 11/a, telefonszám: 01/422 654, 01/422 296.

Hivatalos pénznem: kuna (HRK), lipa (1 kuna = 100 lipa). A forint bankokban, míg a többi konvertibilis valuta a szállodai recepciókon is váltható. (1 DEM = kb. 3,5 kuna). A hitelkártyákat általában elfogadják, kivéve a kisebb üzletekben és éttermekben. Pénzfelvevő automaták csak a nagyobb városokban találhatóak.
Úti okmányok: érvényes útlevéllel 3 hónapig lehet kinntartózkodni, amelynek a visszaindulásig kell érvényesnek lennie. Saját gépkocsival történő utazás esetén zöld kártya kötelező, nemzetközi jogosítvány nem.

Deviza előírások: bevihető, illetve kihozható max. 5.000,- Kuna. Egyéb külföldi fizetőeszközök korlátlanul bevihetők.
Őzletek és hivatalok nyitvatartási ideje: A bankok és a postahivatalok általában reggel 7 - től (7,30-tól) este 19,00 - ig szünet nélkül, az élelmiszer boltok 7,30-tól este 20,00 óráig, a többi üzlet pedig 8,00-12,00 (13,00) és 16,30-21,00 (22,00) tart nyitva.

Csapvíz: fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet élelmiszerboltokban árulnak.

Fontos telefonszámok: rendőrség - 92, tűzoltóság - 93, mentő - 94, közúti segélyszolgálat - 987.

Telefon: leggazdaságosabb a telefonkártya használata nyilvános telefonfülkéből (kb. 20 Kuna=50 egység) vagy a postáról.
Áram: normál, 220 Volt.

Szobaelosztás: kizárólag a recepcióstól függ, kivéve ahol felárak vannak. Kívánságait kérjük irodánknak előre jelezze, mi ezt továbbítjuk partnerünknek, de garanciát vállalni teljesítéséért nem tudunk. Kérjük vegyék figyelembe, hogy a tengerre néző szoba nem mindig jelent zavartalan kilátást a tengerre, gyakran korlátozzák fák, épületek.

Egyágyas szoba: nem mindig felel meg a kétágyas szoba színvonalának, gyakran kicsi és fekvése kevésbé jó, mint a többi szobáé.

Takarítás: a szállodákban a színvonaltól függ a takarítás sűrűsége, általában minden nap vagy minden másnap történik. Ágyneműcsere hetente egyszer van, váltónapokon. Az apartmanoknál heti egyszeri takarítás és ágyneműcsere van.

Az árlistában feltüntetett szálloda árak tartalmazzák: az üdülőhelyi díjat, a feltüntetett ellátást.

Az apartman árak tartalmazzák: az ágynemű használatot, rezsi költséget és az üdülőhelyi díjat.

Ajánlatos a kisgyerekek részére gumiszandált vagy papucsot vinni a kavicsok illetve tengeri sünök miatt.

Strandok: nyilvánosak (kivéve az üdülő-településeknél és a nudista strandokon). Napernyő és napágy csak néhány településen található, térítés ellenében vehető igénybe.

Kompok: általában minden szigethez a kompok óránként, a fő szezonban folyamatosan közlekednek, de emellett is számítani kell hosszabb várakozásokra.

Felmerülő költségek egyéni utazás esetén:
Autópályadíjak: határ - Rijeka kb. 20 DEM / autó / oda-vissza
Szlovéniában kb. 8 DEM / autó / oda - vissza
Krk szigeti híd díja: kb. 8 DEM / autó / oda - vissza

A kompdíjak egyirányban értendőek:
Helyszín Felnőtt Személygépkocsi
RAB sziget Jablanac-Minsjak 2,60 DEM 18,60-23,00 DEM
BRAC sziget Split-Supetar 4,50 DEM 20,30 DEM
HVAR sziget Split-Stari Grad 6,50 DEM 42,30 DEM
HVAR sziget Drvenik-Sucuraj 1,90 DEM 14,00 DEM
VIS sziget Split-Vis 6,90 DEM 46,60 DEM
KORCULA sziget Orebic-Domice 1,90 DEM 9,00 DEM

Gépkocsibérlés: a nagyobb városokban megoldható 85 - 200 DEM / kocsi / nap.
Motor bérlés: általában mindenhol megoldható 50 DEM / nap.
Kerékpár bérlés: általában mindenhol megoldható 20 DEM / nap.
Motorcsónak bérlés: általában mindenhol megoldható. Kisebb motor csónak 20-40 DEM/ nap, a helyszínen meg lehet szerezni az engedélyt. Nagyobb motor csónak kb. 150 DEM / nap és csak érvényes nemzetközi vízijártassági engedéllyel bérelhető.

Nemzetközi repülőterek:
PUY - Pula, Croatia (Hrvatska) - Pula
SPU - Split, Croatia (Hrvatska) - Split
ZAG - Zagreb, Croatia (Hrvatska) - Zagreb

 
 
[1250]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x