Ékszerek, Vica kisasszony és a háziasszony-kommandó
Címlap / Őrület / Ékszerek, Vica kisasszony és
a háziasszony-kommandó


Ékszerek, Vica kisasszony és
a háziasszony-kommandó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

A jelenleg is nyitva tartó "női" tárlatok mellett a közeljövőben több hasonló témájú kiállítás is nyílik a fővárosban. A Nemzeti Múzeum XVII-XIX. század leggyönyörűbb ékszereiből válogatott. A jelenleg is nyitva tartó "női" tárlatok mellett a közeljövőben több hasonló témájú kiállítás is nyílik a fővárosban.  


Rendezvénynaptár
Nőkiállítás.
A Femina 2004 Női Művészeti Csereprogram keretében március 10-én nyílik képzőművészeti tárlat Maria Temnitschka festményeiből és Margarete Magistris szobraiból a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének székházában (VI., Andrássy út 6.). A programot a csak nőkből álló osztrák Alpha egyesület szervezi: az alapötlet szerint a világ több helyszínén egyszerre szerveznek „nőkiállításokat”.

Az idén Ausztria mellett három ország vesz részt a programban: Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában nyílik ugyanazon a napon kiállítás osztrák képzőművésznők munkáiból.

Ausztriában pedig a másik három ország egy-egy női alkotója mutatkozik be önálló tárlattal – hazánkat az idén Borza Teréz porcelánművész képviseli Bécsben. Mindezek mellett az osztrák főváros parlamentjében egy közös tárlatot is szerveznek az öszszes résztvevő munkáiból.
Fotóalbum. Nem mindennapi nő lehetett Vica kisasszony is Cinkotáról – erre talán az is elég bizonyíték, hogy tizenhárom évig járt jegyben, mégsem ment férjhez soha. A jegyességből mindössze egy több mint félkilós golyó maradt, amelyet a vőlegényjelölttől kapott csokoládék papírjaiból gyúrt össze. Ez is látható az Időutazók Társaságának tárlatán az Erzsébetligeti Színházban (XVI., Hunyadvár u. 43/C), ahol az 1893-ban született, majdnem száz évet megélt Bács Vilma hagyatékából álló tárlat március 31-ig látható.


Ékes Krónika.
Mint azt már Monroe is megénekelte, a gyémánt a nők legjobb barátja – már csak ezért is lehet a Magyar Nemzeti Múzeum (VIII., Múzeum krt. 14.) hamarosan megnyíló tárlatát „tipikusan női kiállításnak” nevezni: a március 19-én nyíló Ékes Krónika – Geschichte(n) in Gold címet viselő gyűjtemény ugyanis ékszereket mutat be. A múzeum a XVII–XIX. század leggyönyörűbb kincseiből válogatta össze az ékszereket, amelyekből 2003 nyarán nyílt kiállítás a németországi Pforzheim Ékszermúzeumában. A kiállított 100 műtárgy az ékszerviselet jellegzetes emlékeit, férfi és női díszviseleteket mutatott be a XVI. század végétől a XIX. század végéig. A mostani budapesti tárlaton az érdeklődők megtekinthetik az összes fontos ékszertípust, a jellegzetes technikákat, nyersanyagokat, valamint a különböző régiók, eltérő társadalmi csoportok sajátos ékszereit. A kiállításhoz kapcsolódóan előadás-sorozat indul ékszerekről, drágakövekről, azok vizsgálatáról, értékbecsléséről. Tárlatvezetéseket tartanak a kor híres asszonyairól és híressé vált ékszereikről. A tárlat azonban nemcsak a nőkhöz szól: külön foglalkoznak a férfihiúsággal is.


Tradíció.
A nők másik nagy szenvedélye az öltözködés – hogy igaz-e a sztereotípia, döntse el ki-ki saját maga. A válaszhoz talán kicsit közelebb visz a Tradíció öltözéktervező művészcsoport kiállítása a Budapest Galéria Kiállítóházában (III., Lajos u. 158.). A több mint fél tucat (egy kivétellel) női tagot számláló csoport iparművészei fontosnak tartják a Kárpát-medencei motívumok, szimbólumok használatát, és ez a kiállított ruhákon is tapasztalható. A tárlat március 21-ig tart nyitva.


Háziasszony-kommandó.
Ha pedig a legextrémebb ruhadarabok sem érik el a kívánt hatást (ti. hogy felfigyeljenek viselőjére), akkor jöhet a „háziasszony-kommandó”. Legalábbis valami hasonlót gondolhatott Szabó Eszter Ágnes, akinek Háziasszony-kommandó című tárlata a kArton galériában (V., Alkotmány utca 18.) látható március 20-ig. A galéria honlapján olvasható ajánlóban a művész azt mondja, elsőként egy bevásárlólistát hímzett egyik szatyrára, hogy el ne felejtse, mit kell vennie. Ma is ezt a szatyrot használja hétköznapokon, s a hímzett táska azóta is mindig kitüntetett figyelem tárgya. Ezért úgy gondolta, a szatyor jó médium, hát készített néhány szatyormaszkot: a Pókembert, Michael Schumachert, Előd Ágit, Till Attilát, Nofretetét, a nagy párosok közül pedig szatyorra álmodta Korda Györgyöt és Balázs Klárit, valamint Bud Spencert és Terence Hillt. Szabó Eszter Ágnes saját szatyruk elkészítésére buzdítja azokat, „akik gyakorta elgondolkoznak mindennapjaik egyhangúságán, és sokszor elmenekülnének a hétköznapok kellemetlenségei elől: amikor nem szolgálják ki őket, vagy órákig kell sorban állni, és még lökdösik is őket, vagy nincs náluk elég pénz, és szívesen bújnának valaki más bőrébe”. Meg azoknak is, akik fejükön egy szatyormaszkkal szeretnék „bosszantani” környezetüket. Vagyis a nem mindennapi nőknek.

Forrrás:Népszabadság
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 675 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x