A munkajogról, a vállalkozóvá válásról
Címlap / Karrier / A munkajogról, a vállalkozóvá válásról

A munkajogról, a vállalkozóvá válásról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

A jó barátság alapja a pontos elszámolás. Ha szerződés van, benne jól körülhatárolt feltételek, kevesebb a vita lehetősége is. A munkaszerződést ma már kötelező írásban megkötni. Cégenként változó a felépítése. Vannak nagyobb cégek, ahol van kollektív szerződés. Ha ilyen cégnél fogsz dolgozni, ezt is olvasd el figyelmesen! Ezt egészíti ki a Te szerződésed. A kis cégeknél általában nincsen kollektív szerződés, csak az adott munkakörre szerkesztett munkaszerződés van. 


Rendezvénynaptár
Az aranyszabály: Mindenről szülessen írásos szerződés.

A jó barátság alapja a pontos elszámolás. Ha szerződés van, benne jól körülhatárolt feltételek, kevesebb a vita lehetősége is. A munkaszerződést ma már kötelező írásban megkötni. Cégenként változó a felépítése. Vannak nagyobb cégek, ahol van kollektív szerződés. Ha ilyen cégnél fogsz dolgozni, ezt is olvasd el figyelmesen! Ezt egészíti ki a Te szerződésed. A kis cégeknél általában nincsen kollektív szerződés, csak az adott munkakörre szerkesztett munkaszerződés van.

Minden szerződésnek tartalmaznia kell az alábbiakat. A szerződő felek pontos adatait. A szerződés időtartamát, vagy ha határidő nélküli, akkor azt. A munkakör megnevezését, általában pontos munkaköri leírást, legalább melléklet formájában. Ebben a munkakörben alkalmazott ember pontos feladatai, az iránta való elvárások szerepelnek. A munkavégzés helyét külön ki kell kötni. Ha ez nincs kikötve, kirendelhetnek a város, vagy akár az ország másik végében és nem is reklamálhatsz ellene.! A határozott idejű szerződés leggyakrabban egy bizonyos munkafeladat elvégzéséig szól, ezután nem hosszabbítják meg. Ha azonban a szerződés időtartama lejárta után is munkában állsz az adott cégnél, automatikusan határozatlan idejűvé válik a szerződésed, így ugyanazok a felmondási feltételek vonatkoznak rád, mint a határozatlan idejű munkatársaidra.

Mielőtt munkába állsz, vagy munkaszerződést kötsz, rendelkezésetekre áll munkaadóddal 5 munkanap, mely alatt még nincs írásos szerződési kötelezettség. Ezt célszerű kihasználni, hogy mindketten az elő napokban megismerjétek egymást, a munkát, esetleg a szerződés feltételein csiszoljatok. A szerződésben nem foglalt munkatevékenység végzésére megkérhet, ezért jó esetben plusz juttatás jár. Célszerű mérlegelni, mielőtt a jogra hivatkozva hőzöngeni kezdenél. Ha kis dolgot kér tőled, emlékezz, mit tanultál, csináld meg a munkát boldogan! Ha nagy dolgot kér, kérdezd meg, hogy mi jár érte!

A szerződésben a próbaidő tartama konkrétan kell szerepeljen. Ezalatt az idő alatt kölcsönösen és kötelezettségek nélkül felbonthatjátok a szerződést. Ez mindkettőtöknek előnyös lehet. A próbaidő általában 30-90 nap, de van ahol fél éves. A próbaidő után a munkaszerződést a munkaadó részéről csak ÍRÁSOS indokkal lehet felbontani. A Te részedről azonban nem kell indoklás. A rendkívüli felmondás a valamikori fegyelmivel egyezik. A munkaviszony megszakadhat közös megegyezéssel, vagy egyik fél felmondásával. Bizonyos helyzetekben, például terhes kismamák esetében felmondási tilalom érvényes! A betegállományban levő munkatársnak nem lehet felmondani!

Amennyiben munkaüggyel kapcsolatos sérelem ér, keress fel ügyvédet!

A Munkaügyi Bíróság csak a végső eset. Multikat perelni Magyarországon lehet, de nem érdemes. A végkielégítés rendes felmondás esetén vagy a munkáltató cég megszűnése esetén jár. Legalább 3 éves munkaviszony szükséges hozzá.

Most inkább a vállalkozóvá válásról szólnék még néhány szót!

A legtöbb ember idegenkedik, fél a vállalkozóvá válástól. Azoktól a munkaköröktől, ahol a vállalkozói igazolvány feltétel. Az a tapasztalatom, hogy ez a fajta félelem inkább a lehetőségek hiányos ismeretéből, mint valós forrásból táplálkozik. Általában az üzletkötői, vagy olyan értékesítői munkakörök részeként szokták javasolni a vállalkozói szerződéses jogviszonyt. Ettől nem kell sikítófrászt kapni. A vállalkozói igazolványnak ugyan nem sok előnyös oldala maradt a kedves kormány rendelkezései alapján, de érdemes lehet egy jól fizető munka érdekében ennek ellenére is kiváltani. A Bt. alapítása sem kerül többe 50 000 Ft-nál, ha megéri, érdemes átalakulni. Így is számlaképesek vagyunk. És ez a kulcsfogalom! A számlaképesség pillanatától munkaerődet már valódi árusként, számlával, hivatalosan tudod eladni.

Minden kapcsolódó költségedet leírhatod, vagy elszámolhatod. Saját magad fizeted a tb. járulékodat, ami - feltéve, ha nem veszel ki munkabért, nem túl magas összeg. Ezt mindenképpen megtermeled. Ha a Munkaadód azt az összeget, amit utánad az államnak befizetne és Neked munkabérként kifizetne, Te megkapod számlára, (ha Áfa körös vagy, +Áfa), a munkáltató nem bérköltséget számol el, hanem sokkal egyszerűbb kifizetése van egy egyszerű költség számlával, amit leírhat. Neked pedig több marad a zsebedben, ráadásul a munkaerődet esetleg több helyre is eladhatod, ami azt jelenti, hogy bármilyen alkalmi munkát elvállalsz, számlát adhatsz. Ugye, így már nem is hangzik borzalmasan? A könyvelést célszerű szakemberre bízni, havi párezer Ft átalányért könyvelik a Bt.-ket. Nem kell félni ettől a megoldástól sem.

Az értékesítés jelenleg a "gazdasági olló" legnagyobb hányadát teszi ki. Ne félj attól sem, ha értékesítened kel valamit, esetleg jutalékért. Ha az alapodat térítik, a feltételek korrektek, és te jól el tudod adni magadat, az általad képviselt árut, szolgáltatást eladni is gyerekjáték lesz!

Persze nem az MLM házalóra gondolok, ezeknek a cégeknek a feltételrendszere legtöbbször nem korrekt. Azt a megbízást szabad elfogadni, ahol az irodai háttér (telefax, másoló, számítógép, stb..) és nyomdai anyagok, vagy a mintacsomag a cég által biztosítottak, az utazással, telefonokkal, egyebekkel kapcsolatos költségeidet is általában a komoly ajánlattevő cég állja. A kötetlen munkaidőn belül is elszámoltatás van. A jobb helyeken ezen felül még alapbér is van, a kevésbé jó helyeken csak jutalék jön rá. Érdemes előtte kiszámolni, hogy ha a havi legrosszabb esetet veszük, jutalék szempontjából hogy jövünk ki, megéri-e még ekkor is a munka.

Kérdéseidet a vállalkozóvá válás lelki és jogi vonzatairól a HarmoNet tanácsadóinak tudod feltenni!

Tanacsadók

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 828 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x