Íme a legfontosabb tudnivalók a szerzői jogokról
hirdetés
Címlap / Karrier / Íme a legfontosabb tudnivalók a szerzői jogokról

Íme a legfontosabb tudnivalók a szerzői jogokról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A szerzői jogokról Magyarországon is, amiképpen a világ legtöbb pontján viszonylag sok szó esik a hétköznapokban a szerzői jogokról, ellenben alig tudunk róluk többet, minthogy a plágium törvénybe ütköző cselekedet. A szerzői jogok természetesen igen jelentős szerepet töltenek be a szellemi termékek védelmének területén, így nem árthat néhány alapvetésről tudomást szereznünk. Elsősorban művészi tevékenység során keletkezett szellemi termékek védelméről van szó. 


Rendezvénynaptár

Hazánkban mi is követjük azt a rég bevált tendenciát, melynek értelmében a szerzői jogok a szerző halálát követő naptári pontossággal értendő hetvenedik évig érvényesek. Ez annyit takar, hogy a jelzett idő letelte előtt (vagy az alkotó életében) a szerző bármely alkotásának felhasználása engedélyhez kötött, s ennek megfelelően valamennyi megjelenés után a kiadó, illetve a szerkesztőség jogdíjat, (illetve akár honoráriumot) köteles fizetni a szerzőnek, vagy a szerző jogutódjának. A hetven év ellenben, miután letelik, a jogok szabaddá válnak, s bárki megjelentetheti az adott munkákat jogdíj megfizetése nélkül.


 
Azonban a szerző nevét és műve címét minden esetben pontosan és lehetőség szerint teljes formátumban kell jelölni, ha idézünk munkáiból, legyen szó akár irodalmi, vagy képzőművészeti alkotásról, esetleg publicisztikai munkáról, vagy tanulmányról (természetesen a zenei művekre is igaz mindez).


 
 
 
A jog tekintetében minden olyan személy szerzői jogsértést követ el, aki a; nem fizet jogdíjat jogköteles időszakban b; nem tünteti fel a szerző nevét egy-egy idézetet követően c; sajátjaként aposztrofálja más szellemi termékét (tehát plagizál) A következmények a legtöbb esetben pénzbírságot jelentenek, de a közvetett hatások ennél jóval kellemetlenebbül is érinthetik a jogtalanul eljárókat, hiszen az érintett szakmai közeg az esetek többségében eltanácsolással, kicsapással (felsőoktatás), vagy rangfosztással, címfosztással reagálhat. Fontos tudni tehát, hogy a szerzői jogok figyelmen kívül hagyása a jog tekintetében nem sokban különbözik a fizikai értelemben vett lopástól.

dr. Tóth Renáta
ügyvéd
www.jogipraktikak.hu
0630-711-8-115
 


 
 
[ 2642 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x