Ősi tradíciókkal a globális felmelegedés ellen
Címlap / Kütyü és tudomány / Ősi tradíciókkal a globális felmelegedés ellen

Ősi tradíciókkal a globális felmelegedés ellen

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

A bennszülött hagyományok orvosságot jelenthetnek a klímaváltozás problémájára - ezt üzenik a "civilizált" népeknek az alaszkai inuitok, az ausztrál őslakók és a kameruni pigmeusok a bennszülött népek vasárnap este megnyílt csúcstalálkozóján. 


Rendezvénynaptár
A Bennszülött Népek Klímaváltozási Világtalálkozóján, amelyet az alaszkai Anchorage-ban tartottak nyolcvan ország 400 bennszülött népcsoportjának részvételével.

"Nem akarjuk, hogy csupán a klímaváltozás kiszolgáltatott áldozataiként tekintsenek ránk" - hangsúlyozta Patricia Cochran, az alaszkai Nome-ban élő inupiat népcsoport küldöttje. Mint mondta: olyan tudás birtokában vannak, amellyel vezető szerepet vívhatnak ki a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A bennszülött tradíciók cseppet sem merevek - magyarázta -, hiszen a bennszülötteknek állandóan alkalmazkodniuk kell változékony és gyakran kegyetlen környezetükhöz. Az alaszkai inuitok például a modern motoros szánok helyett visszatértek a hagyományos kutyaszánhoz, ahogy a jeges térség melegedni kezdett.

"Az emberek kimennek a motoros szánjaikon, aztán beszakad alattuk a jég, és örökre eltűnnek. A szánhúzó kutyák viszont tudják, hol nem biztonságos a jég, és sokkal könnyebb őket etetni, mint kifizetni a sok faluban gallononként akár tíz dollárért kapható benzint" - érvelt Cochran.

Az északi-sarki klímaváltozás első hivatalos áldozata az alaszkai Newtok városka  - hangzott el a konferencián. A falu 320 lakosa 9 kilométerrel arrébb, egy magasabban fekvő területre kényszerült átköltözni az olvadás okozta gondok miatt. A jelenséget hangzatosan "climigration" azaz klíma okozta kivándorlás néven emlegetik. De nem jobb a helyzet a trópusokon sem. A Csendes-óceán déli részén fekvő Carteret-szigetek háromezer őslakosának szintén el kell hagynia lakóhelyét a vízszint növekedése miatt.

Az ausztrál északi térség őslakosai olyan tűzrakótechnikákat honosítottak meg, amelyekkel meg tudják akadályozni a nagy bozóttüzeket, s az így megtakarított karbonkibocsátást 17 millió dollárért értékesítik az iparnak.

Az afrikai baka pigmeusok és a kongói bambendzele népcsoport a kevesebb esőhöz és gyakoribb erdőtüzekhez alkalmazkodó új halászati és vadászati technikákról számoltak be.

 A péntekig tartó tanácskozás végére a résztvevők egy olyan nyilatkozat elfogadását tervezik, amelyben arra hívják fel a világ kormányait, hogy bármely új nemzetközi klímapaktumba vegyék be a Föld népességének 6 százalékát (350 millió embert) kitevő bennszülötteeket, őslakosokat is.
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 963 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x