A majmok sem eresztik bő lére mondandójukat
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / A majmok sem eresztik bő lére mondandójukat

A majmok sem eresztik bő lére mondandójukat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A makákók jóval többször adnak ki rövid hangot, mint hosszút - fedezték fel brit kutatók. 


Rendezvénynaptár
Az emberi nyelvben is felfedezhető ez: a leggyakrabban használt szavaink, az "egy" és az "a" kimondásához sem kell sok idő.

Stuart Semple, a brit Roehamptoni Egyetem kutatója szerint ez a tény segíthet többet kideríteni az emberi nyelv eredetéről. Az úgynevezett rövidség törvénye alapján minél rövidebb egy szó, annál gyakrabban használjuk, míg a hosszabbakat jóval ritkábban. "Ezáltal hatékonyabb a kommunikációnk, mert nem tart örökké, amíg a másikkal dolgokat közlünk. És ez az összes nyelvre érvényes" - magyarázta Semple.

Semple kutatótársaival egy tajvani makákófajt (Macaca cyclopsis) vizsgált meg tüzetesebben, hogy kiderítse, vajon az állatvilágban is érvényes-e a rövidség törvénye.

A makákók gyakran kommunikálnak hangokkal: 35 különböző hangjelzéssel rendelkeznek, igaz, ezek pontos jelentése még magyarázatra vár. A kutatók a hangadás hossza és alkalmazásának gyakorisága közötti összefüggést elemezték.

Úgy tapasztalták, hogy a legtöbbször kiadott hangok - üdvözlések, morgások, kedveskedések - igen rövidek voltak: ezek alkották a mindennapi szókincsüket. Azok pedig, amelyek ritkán fordultak elő - például üvöltések vagy síró hangok - nagyon hosszúra nyúltak.

A makákók nem csak időt és energiát takarítanak meg ezzel, de így sikerül azt is elkerülniük, hogy a ragadozók túlzottan felfigyeljenek rájuk - idézte a kutatókat a BBC.

Az emberek és a makákók közötti hasonlóság utalhat arra, hogy közös ősünk is alkalmazhatta a "rövidség törvényét".
 


 
 
[ 1529 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x