A kétliteres házak
Címlap / Kütyü és tudomány / A kétliteres házak

A kétliteres házak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-06

Jelenleg az épületek hűtése-fűtése teszi ki az összes energiafelhasználás 30-40%-át a világon. Ha azt akarjuk, hogy csökkenjen az energiafogyasztás és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, újra kell gondolni az épületek tervezését. 

Az épületek energiafogyasztásáról szóló új európai irányelv előírja, hogy minden új épület "csaknem nulla-energia" fogyasztású legyen 2020-ra. Ennek jegyében készültek el az úgynevezett "kétliteres" házak Ozzano dell’Emilia közelében, Bologna mellett, Olaszországban. Ezek az épületek évente és négyzetméterenként nem fogyasztanak két liter fűtőolajnak megfelelő értékű energiánál többet.

Mi teszi ezt a projektet különlegessé? Az a tény, hogy a tervezés alapvető elve az energia-megtakarítási szempontok mellett az összes környezeti terhelés figyelembe vétele - minden anyag és alkalmazás ennek van alárendelve. Ez a fenntartható építés és tervezés a gyakorlatban, állítják a projekt vezetői. Ráadásul a tervezők az újrafelhasználható műanyagokat preferálták a munka során.


Az Ozzano Project összességében öt különálló családi ház és egy kísérleti didaktikai központ együttese, amely 2009 végére készült el. Az épületek fogyasztását ellenőrizni fogják öt évig. A monitoring szerint az energiafogyasztás az első néhány hónapban 12-15 kilowattóra/m2/év, amiben benne van a fűtés, valamint a hideg és meleg víz felhasználás is.

Ez összességében megfelel a passzívház kritériumának. Ugyanakkor, figyelembe véve a megújuló forrásokból termelt energiát, a Ozzano komplexum nem csak a 12-15 kilowattóra/m2/év hő-és meleg víz fogyasztást teljesíti, hanem a lakossági villamos energia igények 80 százalékát is kielégíti.

Ez azt jelenti, hogy a Ozzano projekt könnyen tekinthető a "csaknem nulla energiával működő épület" egyik első, működő példájának - 10 évvel korábban, mint ahogy a céldátumot meghatározták az EU-ban.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x