Hatalmas fjordok az antarktiszi jégtömeg alatt
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Hatalmas fjordok az antarktiszi jégtömeg alatt

Hatalmas fjordok az antarktiszi jégtömeg alatt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-23

Az Antarktisz jégpáncélja több kilométeres vastagságú - alatta pedig káprázatos táj lapul meg, mint azt amerikai kutatók most radar segítségével megállapították. A képek a kelet-antarktiszi jégpáncél alatt rejtőző gigantikus fjordokról árulkodnak. 

 

Rendezvénynaptár
A feltérképezett Auróra-medencében a Föld legnagyobb fjordjai találhatók - írják a Texasi Egyetem kutatói a Nature című folyóiratban.

Három antarktiszi nyáron át repülték be a jeges kontinens keleti részét, és térképezték fel radarral az altalajt. Az Auróra-medencére többek közt azért esett a választás, mert a kelet-antarktiszi jégpáncél gyenge pontja lehet. A tengerszint alatt terül el, tehát a jégborítás csökkenésével tengervíz juthat be a belsejébe, így a jégpáncél egyes részei összeomolhatnak.


Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a kelet-antarktiszi jégpáncél kiterjedése régen erősen ingadozott. Egészen 14 millió évvel ezelőttig a jég olyan nagy mértékben hízott és zsugorodott, hogy a tengerszint 60 méteres ingadozását váltotta ki világszerte. Azóta már nem ilyen szeszélyes, de 16 méteres ingadozásokat így is okozott.

Bár arra egyelőre nem utal semmiféle jel, hogy az elkövetkező száz évben erősen változna a jégpáncél, de kismértékű módosulások is komoly következménnyel járhatnak - írják a kutatók. Aggasztó például a jégpáncél szélén lévő gleccserek közelmúltban megfigyelt zsugorodása.


Az úgynevezett Icecap-projekt keretén belül elvégzett radarvizsgálatok kimutatták, hogy a rejtett tájat ismételt jégmozgások csiszolhatták mai formájára.


 
 
[ 1865 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x