Édes gyógyszer?
Címlap / Kütyü és tudomány / Édes gyógyszer?

Édes gyógyszer?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem.  

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé – Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben és székrekedésben, vártak tőle afrodiziákus hatást, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat. Montezuma azték uralkodó szerint a csokoládé „az istenek itala, ami ellenállóvá tesz és legyőzi a fáradtságot. Egy csésze ebből a becses folyadékból lehetővé teszi, hogy az ember egész nap gyalogoljon, anélkül, hogy ételre szorulna”.

A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták – vannak adatok arra, hogy a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években csináltak, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták. Az eredeti csokoládé sötét volt és kesernyés, de egy svájci cukrász – nevezzük talán csokrásznak – előállította a tejcsokit, ami ma sokfelé népszerűbb, mint az étcsokoládé, pedig egészségesnek aligha mondható. Aztán jött a fehér csokoládé, ami már csak annyiban csokoládé, hogy az alapanyaga ugyancsak a kakaóbab.

A flavanolok dicsérete
A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei – már az általunk is megismertek vannak vagy ötezren – és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikróbák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok. Az utóbbi igen lényeges, mert az érelmeszesedésről másfél évszázada bebizonyították, hogy különleges, idült gyulladásos folyamat, ami fölgyorsul, ha a „rossz” koleszterin és egyéb, zsírnemű anyagok oxidálódnak. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az érelmeszesedés során belülről oxidálódunk, vagyis rozsdásodunk és ezt a kóros folyamatot az antioxidánsok akadályozhatják. Az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok a növényeket kívülről védik különböző támadások ellen, ha pedig bőségesen eszünk növényeket, az emberi szervezetet belülről igyekeznek jó karban tartani.

A flavanolok a flavonoid-család egyik csoportját adják és kedvező biológiai tulajdonságaik kiválóak. Ezek javára írják a vörösbor vagy a zöld tea szív- és érbetegségek elleni védő hatását, de ezekből a számunkra fontos anyagokból a legtöbb a kakaóban és értelemszerűen a kakaóban gazdag étcsokoládéban található. Az utóbbi években igen számos tudományos vizsgálat megerősítette, hogy az előbbieknek megfelelően a sok kakaót tartalmazó, flavanolokban gazdag, sötét csokoládé a szív- és érbetegségek megelőzésére és kezelésére kiemelkedően alkalmas.

Vérnyomáscsökkenés és érvédelem
Tavaly jelent meg az Aquilai Egyetem professzorának, Davide Grassi-nak és munkatársainak dolgozata, mely arról számolt be, hogy hét napi, kakaómentes időszak után egészséges, fiatal önkéntes vizsgálati alanyok ettek 15 napig naponta tíz deka csokoládét. Véletlenszerű választás alapján a csoport egyik fele étcsokoládét, a másik fele fehér csokoládét fogyasztott, majd a második hét után megint kakaómentes hét következett és csokoládécsere: aki először sötét csokit „szedett”, az fehérrel folytatta, a fehér csokoládét evők meg étcsokoládéra váltottak.

A kutatók a vizsgálati alanyok vérnyomását naponta mérték és mindegyik kezelési időszak végén meghatározták a cukoranyagcsere különböző adatait is. Az eredmény világszerte feltűnést keltett. A sötét csokoládé „kezelés” időszakában a vérnyomás értékelhetően csökkent, az inzulin-rezisztencia egyértelműen javult. Ez a kedvező hatás fehér csokoládé evés esetén elmaradt. A szerzők ezt úgy értékelték, hogy az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot, nitrogén monoxidot termeltek és ezért mérséklődött a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás, mert ez csökkenti az úgynevezett metabolikus tünetcsoport (cukorbetegség, magas vérnyomás, a „hasznos” HDL-koleszterin szintjének csökkenése és a kedvezőtlen vérzsír-frakciók magasabb szintje, valamint a hasra-hízás) kockázatát.

Az előbbi vizsgálat egészséges, fiatal embereken folyt, de egy másik munkacsoport 2006. augusztusában ismertette tanulmányát, melyben fiatal-, illetve ötven évesnél idősebb önkéntesek ittak néhány napig naponta speciálisan készített, flavanol-dús, folyékony csokoládét. A vizsgálati alanyokon végzett műszeres mérések azt mutatták, hogy az erek rugalmassága a csokoládé-ital fogyasztására kifejezetten jobb lett, de az igazán izgalmas és biztató eredmény szerint az idősebb korcsoportban ez a kedvező hatás sokkal erélyesebben érvényesült.

A sötét csokoládé érvédő hatására vonatkozólag már korábban is voltak megfigyelések. Egy amerikai kutató, Norman K. Hollenberg végzett vizsgálatokat Panamában. A kuna indián törzs tagjai között magas vérnyomású beteget szinte nem talált, de a genetikailag azonos kuna indiánok körében, ha azok beköltöztek a városba, Panama City-be, mind többnek lett kórosan emelkedett a vérnyomása. A kutatók azt találták, hogy az indiántörzs tagjai megszokott környezetükben, hagyományos étrendjük részeként sokat ittak kakaóbabból készített, házi „csokoládét”, a városba költözve ezt a szokásukat elhagyták.

Holland orvosok egy kisváros, Zutphen idős lakóit tanulmányozták. Az idős holland urak egészségét másfél évtizeden át rendszeresen és gondosan ellenőrizték. Csaknem félezer férfi sorsát követték, akiknek életkora 65-85 év között volt a vizsgálat kezdetén, panaszmentesek voltak és egészségesnek minősültek. Vizsgálták, hogy hogyan alakult a vizsgálati személyek vérnyomása és ha valamelyikük beteg lett, meghalt, mi volt a halál oka.

Azoknak volt a tizenöt év megfigyelési idő alatt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen és a csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak. Számítások szerint napi 100 gram sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lesz alacsonyabb. Ez nem meglepő, mert arra is vannak adatok, hogy a flavanolok nem csak értágító hatásuk révén javítják a véráramlást, hanem gátolják a fokozott véralvadást is és ezzel mérséklik a szívinfarktus és a szélütés veszélyét.

Hölgyeim, figyelem: van még más is!
Ha összeadjuk a televíziókban az adásidőt, az ultraibolya-sugárzást kiszűrő, bőrvédő, bőrszépítő szereket ajánló reklámok órákat töltenek ki a programból. Ezekben gyakran elhangzik, hogy a készítmény kedvező tulajdonságait bőrgyógyászok szakvéleménye, tudományos adatok is megerősítik – ezeket azonban a szakirodalomban általában nem lehet meglelni. A csokoládé bőrvédő hatását viszont valóban igen korszerű módszerekkel vizsgálták és az eredményeket 2006. júniusában a táplálkozástudomány egyik vezető nemzetközi folyóiratában közölték. A német kutatócsoport vizsgálta hölgyek egy negyedéven keresztül naponta ittak sok flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt. Gondosan kiválasztott és körülhatárolt bőrterületeket pontos sugáradaggal „napoztattak” rendszeresen. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25 %-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanol-szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett.

A bőséges flavanol-ivás hatása abban is megnyilvánult, hogy a bőr véráramlása növekedett, víztartalma is nagyobb volt, mint a másik csoportban. A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette. A sötét étcsokoládé, aminek kakaótartalma legalább 50 % vagy ha több, még jobb, nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A,B,C és E vitamin. És még valami: theobromin, amiről sokan tudják, hogy a koffein rokona. A theobromin görögül az istenek eledelét jelenti: frissítő hatása van és részben a theobromin tartalomnak köszönhető a hangulat javulása, amit csokoládé evésekor érzünk. De van még egy érdekes hatása: igen erélyes köhögéscsillapító.

Londoni tudósok végezték azt a kitűnő vizsgálatot, melyben az önként jelentkezők egyik héten olyan, általuk ismeretlen tartalmú kapszulákat vettek be, melyekben az erélyes köhögéscsillapító kodein volt, egy másik héten theobromint rejtett a kapszula, egy harmadik héten pedig hatástalan placebót. A köhögést a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki. A kodein kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin 33 %-kal bizonyult hatásosabbnak. Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokival biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell. Felnőtteknek az adag dupláját adták a londoni kutatók, vagyis hat deka csokoládénak megfelelő theobromin volt megfelelően hatásos.

Hatás és nem-kívánatos hatás
A nagy kakaótartalmú csokoládé tehát jó hatású a szív- és érbetegségek, a vérnyomás emelkedésének megelőzésére, kezelésére, és mint vázoltuk, más kórképekben is, de ha valami hatásos, tudnunk kell, hogy minden bizonnyal nem-kívánatos hatásai is vannak. A csokoládé sok kalóriát jelent: egy tízdekás tábla csoki elmajszolása 500-550 kilokalóriával gazdagítja szervezetünket, ezért – sajnos – ha egyéb ételekből származó kalóriabevitelünk is tekintélyes, meghízhatunk. Ha rendszeresen és bőségesen csokizunk, a többi ételből arányosan kevesebbet együnk. A legtöbb csokoládé tartalmaz cukrot, ami hozzájárul a fogszuvasodáshoz, de az antioxidáns hatás részben ellensúlyozni képes a fogzománcot károsító savfejlődést. Csokizás után felnőtt és gyerek egyaránt alaposan mosson fogat!

Vannak, akik azért tartanak a sötét színű gyógycsokitól, mert van benne koffein és az okozhat nyugtalanságot, álmatlanságot, szívdobogást. A csokoládé koffeintartalma azonban lényegesen kisebb, mint az amit egy-egy kávéval nyelünk le, naponta akár többször is. Egy erős kávéban 100 mg koffein is lehet és egy szokásos szimplával legtöbbször kb. 40 mg koffeint iszunk meg. A sötét csokoládé több koffeint tartalmaz, mint a tejcsoki, de egy fél tábla étcsokoládéban is csak 25-30 mg koffein található. A nagy kakaótartalmú – 60-70 %-os – csokoládéval hatásosan csökkenthetjük az érelmeszesedés kifejlődését, az infarktus- és a szélütés veszélyét, de védi a bőrünket és kiváló köhögéscsillapító. Ennek a gyógyszernek előnye, hogy a többi patikaszerrel ellentétben szinte minden élelmiszerboltban, bevásárlóközpontban, sőt benzinkútnál is bármikor megvásárolható – igaz, nincs rajta társadalombiztosítási támogatás.
Dr. Matos Lajos – Dr. Lengyel Margit

A szerzőkről: Dr. Lengyel Margit orvos, klinikai-farmakológus szakorvos, a MedrepkeD Kft. ügyvezető igazgatója. Korábban a gyógyszerkutatásban dolgozott, jelenleg főleg gyógyszervizsgálatok ellenőrzésével, monitorozásával foglalkozik. Rendszeresen ír táplálkozástudományi kérdésekről és egy egészségügyi szakácskönyv („Szíves” szakácskönyv) társszerzője. A táplálkozási zavarokkal foglalkozó, hétrészes tudományos film („Mint a Hold”) egyik szaktanácsadója volt.

Dr. Matos Lajos orvos, szívgyógyász, klinikai farmakológus. Jelenleg főorvos a Szent János Kórházban. Rendszeresen tart előadást és ír cikkeket táplálkozástudományi kérdésekről és egy egészségügyi szakácskönyv („Szíves” szakácskönyv) társszerzője. Tudományos tevékenységéért a Magyar Táplálkozástudományi Társaság érdeméremmel tüntette ki. A Kardiológiai Világszövetség Klinikai-kardiológiai Tanácsa először alelnökévé, majd elnökévé választotta. Jelenleg is a Világszövetség ezen Tanácsának tagja.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1033 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x