Félúton az ásatáson - leletek kis hazánkból (Képekkel!)...
Címlap / Őrület / Félúton az ásatáson - leletek kis hazánkból (Képekkel!)

Félúton az ásatáson - leletek kis hazánkból (Képekkel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Túlvannak a Móra Ferenc Múzeum régészei az M43-as autóút nyomvonalán végzett régészeti munka felén. A szarmata kori leletek bőséges elemeznivalót nyújtanak a régészeknek. 

Közel három hónapja végzi a Móra Ferenc Múzeum a feltárásokat az M43 gyorsforgalmi autóút és a hozzá kapcsolódó, Makót elkerülő út nyomvonalán. Az ásatások gördülékeny lebonyolításában a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat közreműködik. A múzeum részéről párhuzamosan hét csapat végez jelenleg is ásatást Algyő közelében, Maroslele, Óföldeák és Makó határában.  Az előzetes kutatások során ismertté vált, s  a Móra-múzeum által elvállalt 26 lelőhely közül 12 területén már teljesen befejték a munkát, a területeket átadták az útépítőknek.


Az ásatások során településmaradványok és temetők is szép számmal kerültek felszínre. Az ásatások befejezését 2009. április 30-ig vállalta a közintézmény, az építést megelőző feltárások az előzetes tervek szerint haladnak.


Óföldeák határában mintegy másfél hónapja folyik egy nagy kiterjedésű szarmata telep feltárása. A lelőhely az autópálya nyomvonalában közel 5 hektár területet érint. A település maradványokon kívül a területen 7-8 kisebb nagyobb sírcsoportból álló szarmata temető is található. Az ásatáson a feltárt sírok nyomán bepillantást nyerhető a szarmaták temetkezési szokásaiba, ékszereik a kor divatját reprezentálják.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2178 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x