Önégető fiatalok - Hősök bizarr tettei
Címlap / Őrület / Önégető fiatalok - Hősök bizarr tettei

Önégető fiatalok - Hősök bizarr tettei

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-09

Eleven fáklyák üzenete címmel emlékeznek. Jan Palach, filozófia szakos egyetemista, végső elkeseredésében elevenen elégette magát. Cselekedetét politikai felkiáltójelnek szánta. A halálát követő sokk különös reakciót váltott ki. 

Eleven fáklyák üzenete címmel emlékeznek január 16-án, pénteken 17 órakor a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban Jan Palach-ra, Bauer Sándorra és Moyzes Mártonra. Az önégető fiatalok tette máig hat, égő áldozatuk negyven év után is kérdések sorát veti fel. Ezekre a dilemmákra keresi a választ az Emlékpont rendezvénye.

40 évvel ezelőtt, 1969. január 16-án egy cseh egyetemista kisétált Prága főterére, a Vencel térre és az ország védőszentjének szobránál felgyújtotta magát. Jan Palach így tiltakozott a szovjet csapatok bevonulása és a kommunista diktatúra ellen. Tettét két magyar fiatal követte: 4 nappal később Bauer Sándor Budapesten, a Nemzeti Múzeum kertjében gyújtotta meg a testére csavart nemzetiszínű zászlót, míg Moyzes Márton 1970-ben Erdélyben, a brassói pártház előtt választotta az önkéntes máglyahalált.

Jan Palach, filozófia szakos egyetemista, végső elkeseredésében elevenen elégette magát. Cselekedetét politikai felkiáltójelnek szánta. A halálát követő sokk különös reakciót váltott ki. A temetési menetet Prága utcáin óriási tömeg kísérte. Nem voltak politikai beszédek. Az emberek szinte vallásos tisztelettel fogadták Palach halálát.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan mutatják be az Emlékpont Múzeumban Donáth Péter „J. P. [Jan Palach] emlékezetére" című festményét. A művész 1969-ben, nem sokkal Palach önként vállat máglyahalála után készítette el művét. Bizarr jelenségként a Kádár-korszak egy hivatalos kiállításán is bemutathatták a politikai mementó gyanánt létrejött tűzvörös-gyászfekete alkotást. A kiállítás helyszíni, nyilvános vitáján egy férfi, nyilvánvalóan provokatív céllal, megkérdezte a művészt: ki az a J.P.? Donáth széles mosollyal a kérdező felé fordulva válaszolt: "Janus Pannonius" – noha mindenki tudta, hogy a J.P. monogram a hős Jan Palach-ot takarja. A művész e szellemes válaszának köszönhetően a Palach-ra emlékező mű a tárlat része maradhatott a kommunista diktatúra Magyarországán.     

A „J. P. emlékezete"-festményt Gulyás Gyula filmrendező mutatja be az érdeklődőknek. Ezt követően vetítik le a filmrendező „Idézés Jan Palach emlékezetére" című dokumentumfilmjét.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1193 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x