Közel 500 új szelektív gyűjtősziget létesül a Zöld Híd...
Címlap / Őrület / Közel 500 új szelektív gyűjtősziget létesül a Zöld Híd Programban

Közel 500 új szelektív gyűjtősziget létesül a Zöld Híd Programban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

Megkezdődtek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kivitelezései munkálatai a Zöld Híd Programban. Ezeket a régió 106 településének közel 500 helyszínén folyamatosan alakítják ki az idén márciustól egészen július közepéig. A várhatóan 2010 elejétől elinduló új hulladékgazdálkodási rendszer részeként létesülő gyűjtőszigeteken papír, műanyag és fehér üveg hulladékaikat helyezhetik majd el a lakosok. 


Rendezvénynaptár
A hulladék újrahasznosítása, feldolgozása kiemelt szerepet kap a Zöld Híd Programban. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető a lerakóra kerülő hulladékok mennyisége. Ugyanakkor az új áruk létrehozásához szükséges mértékekhez képest, az újrahasznosítható hulladékokból energiatakarékosabban, illetve környezetbarát módon lehet termékeket előállítani. A műanyag pillepalackból számos olyan termék készíthető, amely praktikus és esztétikus berendezési tárgy lehet a háztartásokban.

A folyamat sikeres megvalósításának alapja, hogy a lakosok a keletkezett hulladékaikat már otthonaikban is elkülönítve gyűjtsék.

A Zöld Híd Programban létesülő települési szelektív hulladékgyűjtő szigeteken papírt, műanyagot és fehér üveget lehet majd lerakni. A fémhulladékokat a hulladékudvarokban lehet majd elhelyezni, amelyeket Vácon, Balassagyarmaton, Aszódon, Fóton, Gödöllőn, Kerepesen, Nagymaroson, Rétságon és Veresegyház hozz létre az új hulladékgazdálkodási rendszert kiépítő Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás. A hulladékudvaroktól távolabb eső helységekbe mobil hulladékbegyűjtő járművek fognak járni, amelyeknél az ott lakók leadhatják a háztartási veszélyes hulladékokat, elektronikai hulladékokat, vagy éppen az elhasznált étolajat.

A leendő szelektív hulladékgyűjtő szigeteken a kék színű konténerbe a papír hulladékok dobhatóak majd be. Ebbe kizárólag szennyeződéstől mentes újságpapír, füzet, elhasználódott könyv, fénymásolópapír, szórólap, boríték (műanyag ablakos is), levélpapír, hullámpapír, füzet, vagy könyv kerülhet. Érdemes erre odafigyelni, mert az így összegyűjtött és hasznosított újrapapír minden tonnája akár 17 fát is megkímélhet a kivágástól, továbbá 31,8 m3 vizet és 3 m3 lerakóhelyet takarít meg.

A sárga konténerbe tiszta műanyaghulladékokat lehet majd berakni. Többek közt a tejfölös-, pudingos-, joghurtos poharakat, amelyeket azonban el kell öblíteni kidobás előtt.

A zöld gyűjtőbe csak a fehér üveget lehet majd elhelyezni. Egy üveg átlagosan negyvenszer tölthető újra. A hazai üvegipar tíz ezer tonna válogatott, tisztított (fehér) üveghulladékot használ fel. Az újrahasznosítás energia-megtakarítása az új üveg készítéséhez viszonyítva 80 százalékos. Újraolvasztás során az új üveg készítéséhez képest feleannyi víz szükséges, a levegőszennyezés pedig egyötödével csökken.

A Zöld Híd Program részeként megvalósuló szelektív hulladékgyűjtéstől azt is reméli az Önkormányzati Társulás, hogy tovább erősödik a helyiekben a környezetbarát gondolkodásmód, illetve a lakókörnyezet megbecsülése.

„Az új hulladékgazdálkodási rendszerben a szelektíven begyűjtött hulladékokat, az újrahasznosítás mértékének növelése érdekében utóválogatják. Ugyanakkor azt reméljük, hogy térségünk lakosai a jövőben jobban odafigyelnek majd a vásárlási szokásaikra, a környezettudatosabb életvitelre, és ebből fakadóan a hulladéktermelés csökkentésére.” – hangsúlyozta Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Program projektvezetője.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakítása egyszerre több településen kezdődött el március elején a régióban. A munkálatok folyamatosan zajlanak és július végéig mindenhol végeznek a kivitelezők az építési, burkolási feladatokkal. A gyűjtőkonténereket a későbbiekben helyezik ki a kialakított helyszínekre.

A www.zoldhid.hu honlapon településenkénti bontásban megtalálható, hol, mennyi szelektív gyűjtőszigetet hoznak létre a projekt megvalósítása során.
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1307 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x