Csaknem egymillió alkoholproblémával küzdő ember lehet Magyarországon...
Címlap / Őrület / Csaknem egymillió alkoholproblémával küzdő ember lehet Magyarországon

Csaknem egymillió alkoholproblémával küzdő ember lehet Magyarországon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-23

Az egy főre jutó alkoholfogyasztás és a májcirrózisban elhunytak száma alapján mintegy nyolcszázezer, egymillió alkoholproblémával küzdő ember lehet Magyarországon, a társadalom mégsem foglalkozik eleget ezzel a problémával - hívta fel a figyelmet Demeter Ildikó főorvos, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Elme Mater című programsorozatának szerdai előadásán. 


Rendezvénynaptár
A változó gazdasági és társadalmi viszonyok következtében egyre rosszabb állapotú alkoholbetegek jelentkeznek az egészségügyi intézményekben, a betegség okozta szövődmények nagy mértékben elszaporodnak, gyakoribb a pácienseknél a testi és pszichés károsodás - közölte az SZTE addiktológiai osztályának vezetője.

Az alkoholproblémákkal küzdők között többségben vannak a férfiak, de fokozatosan emelkedik a nők aránya.


Egy 1881-es felmérés szerint a magyarok alkoholfogyasztásában a mediterrán jelleg, azaz a bor dominált, az évente egy főre jutó tiszta szeszben számított mennyiség pedig 10,3 liter volt. Az 1980-as évekre a magyar lakosság "mindenivóvá" vált, tízszeresére nőtt a sör és hatszorosára a tömény italok fogyasztása, a teljes mennyiség pedig évente 12,5 liter körül alakult, s bár napjainkra talán valamelyest csökkent, de még mindig 12 liter fölött van - közölte a szakember.

Az alkoholbetegség társadalmi, szakmai megítélése igen alacsony, a páciensek gyógyítása pedig igen költséges és komplex szemléletmódot igényel.

A betegek gyógyítása során az alkoholmérgezés - és az esetlegesen kialakuló delírium - okozta tünetek kezelését követően a cél a teljes absztinencia minél hosszabb ideig történő fenntartása. A betegnél már 1948 óta használnak alkohol lebontását gátló gyógyszereket és az utóbbi időben egyre népszerűbbek és eredményesen az úgynevezett "sóvárgáscsökkentő" szerek is, ez utóbbiak azonban olyan drágák, hogy a magyar páciensek nem tudják megfizetni, így hazai terápiás eredményekről nem lehet beszámolni - fogalmazott Demeter Ildikó.

A kezelésben fontos szerepet játszanak a pszicho- és szocioterápiás módszerek, az egészségügyi rehabilitációs, szociális, karitatív és egyházi intézmények és az olyan önsegélyező civil szerveződések mint a 145 országban működő, kétmillió tagot tömörítő Anonim Alkoholisták mozgalma.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1542 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x