Kinek az életébe kerül a szépségünk?
Címlap / Psziché / Kinek az életébe kerül a szépségünk?

Lukács Tünde

Kinek az életébe kerül a szépségünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

Állatokon tesztelt - halljuk gyakran ezeket a szavakat. Harcol is ellene a Greenpeace és a többi állatvédő szervezet. Sajnálkozunk is minden nap, és nem is tudjuk, mennyire a hétköznapjaink része ez a téma! Te állatbarát vagy?  

Van otthon állatod? Cicád, kutyád, hörcsögöd, vagy bármiféle kisállatod? Ha igen, gondolj rá, miközben ezt a cikket olvasod. Szánnál-e neki olyan életet, mint amilyen a kísérleti állatoknak jutott?

Kedves olvasók, nézzetek körül otthon. Mondjuk a fürdőszobátokban. A legtöbb arckrém, dezodor, hajlakk, fogfehérítős fogkrém, amit használtok, mind-mind állatok százainak szenvedésébe került. De ide tartoznak a különböző egészségügyi betétek, borotvahabok, arclemosók stb.Nos, had meséljek néhány szót, azokról a kísérletekről, amelyek egy ilyen kozmetikai laborban folynak.


Hogyan tesztelik például a különböző termékek szemre kifejtett hatását?
A Draize-féle irritációs tesztel. Ez abból áll, hogy miközben a kutya nyakát egy kalodába zárják, valamilyen maró anyagot csöpögtetnek kipöckölt szemhéja alá. Ez az anyag lehet például a Te kedvenc hajlakkod, samponod is. Miután teleöntik az állat szemét a szóban forgó anyaggal, órákig vagy napokig a kalodába zárva hagyják, majd egy laboráns megvizsgálja a szemet ért roncsolódás mértékét. A roncsolódás mértéke általában hályog vagy teljes vakság. Sok kutya a kísérlet végér elpusztul, mert a nyakát töri a kalodában vergődés közepette.

A testápolókat hasonló szörnyűségek közt tesztelik. Leborotválják az állat szőrét, és lekaparják a felső hámréteget. Ez után a leborotvált részt, a nyersbőrt bekenik a krém lehetséges allergiát kiváltó összetevőivel. Majd befáslizzák, néha be is gipszelik az állatnak ezt a testrészét, hogy ne tudjon hozzáférni. Végeredményben leégetik a bőrt szegény jobb sorsra érdemes kutyusról, cicusról.

Végül, nézzük a halálos dózis tesztet, azaz LD 50-est. Ennek egyik módszere szerint tölcsért dugnak le a lekötözött állat (kutya, macska, nyuszi) gyomrába. A tölcséren keresztül pl. valamilyen púdert tolnak le a halálra rémült állat torkán. A kísérlet azt a mennyiséget mutatja, amely halálos az állat számára.  Ha az állat nem hal bele a kísérletbe, de már nem tudják hasznát venni, vagy agyoncsapják, vagy széndioxiddal elgázosítják. Csak néhányat említettem az alkalmazott állatkísérletek közül, de érzésem szerint ennyi is elég, hogy mostantól másképp tekints a polcokon sorakozó termékekre.Sajnos mi, ezekhez a kegyetlen kísérletekhez nap, mint nap hozzájárulunk azzal, hogy megvásároljuk a fenti kísérletek alapján forgalomba kerülő termékeket.


Nekem is van kutyusom. Többféle állatom volt már az idők folyamán, a hörcsögtől kezdve a beszélő Jákó papagájon keresztül a kutyáig. Meggyőződésem, hogy az állatok is ugyanúgy éreznek, mint mi, emberek. Nem csak a fájdalmat, de a lelki szenvedést is. Ugyanúgy tudnak örülni, ugyanúgy szomorúak, vagy akár depressziósak, neurotikusok.

Kedves olvasó! Kérlek, hogy ha szépséged érdekében használod a fenti kozmetikumokat, akkor gondolj arra, hogy léteznek már olyan kozmetikai cikkek, melyek előállításhoz nem alkalmaznak állatkísérleteket. Rengeteg kutyus, cicus, nyuszi stb. lesz hálás érte.

Lukács Tünde

Képek:
piqs.de: ya392002 - Wo ist sie nur?
piqs.de: Josh and Michaela - charlie declawed himself
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4763 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x