Tovább tartott az év! Mégsem lett vége olyan korán 2008-nak...
Címlap / Showbiznisz / Tovább tartott az év! Mégsem lett vége olyan korán 2008-nak

Tovább tartott az év! Mégsem lett vége olyan korán 2008-nak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-11-27

Nem csalás, nem ámítás, a 2008-as év tovább tartott, mint hittük. A szökőnapokhoz hasonlóan az időszámítás korrekciójának érdekében szökőmásodpercet iktatnak be 2008 és 2009 közé. 

 

Rendezvénynaptár
Az angliai Greenwichben 23:59:59-et egy másodperc szünet követte, majd az óra csak ezután fordult át 0:00:00-ra. Ez annyit jelent, hogy az év egy másodperccel hosszabb, mint a korábbiak. Minderre azért van szükség, mert az időszámítás alapja többször is változott már a történelemben. Az alapvetően a Föld forgásához kötött időmérés egysége a nap, amely pontosan annyi időt takar, ami alatt a Föld egyszer megfordul a tengelye körül. A másodperc meghatározásánál is ezt vették alapul eredetileg, egy másodperc tehát a nap 86.400-ad része volt. Később, 1956-ban változtattak a számítás alapján, és a Föld Nap körüli forgásának idejéből, tehát az egy évből számították vissza a másodpercet, így egy másodperc az 1900-as tropikus év  1/31556925,9747-ed része lett, ez az efemerisz másodperc. 

1972-ben bevezették a Koordinált világidő fogalmát (UTC), amely kiküszöbölte a Föld forgásának egyenetlenségéből adódó hibalehetőségeket az időmérésben. Az atomórák megjelenésével lehetséges lett egy újfajta számítási mód megalkotására, így az egy másodperc az alapállapotú cézium 133 atom meghatározott energiaszintjei közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9192631770 periódusának időtartama. Ezzel teljességgel független lett az időmérés alapegysége a Föld forgásától, azonban a probléma továbbra is fennáll, hiszen végső soron egy napnak meg kell egyeznie a Föld forgása által kiadott nappal, és a Föld forgása folyamatosan lassul, ráadásul nem is egyenletesen. Ez tette szükségessé, hogy időnként szökőmásodperceket iktassanak be az időszámításba, amire idén szilveszterkor is sor kerül. Legutóbb 2005 szilveszterekor iktattak be szökőmásodpercet, de volt már arra is példa, hogy fél, vagy 7 év telt el két módosítás között. 


Mindez a mindennapi életben természetesen nem bír túlzott jelentőséggel, amúgy is rendkívül kevés az olyan, aki másodpercre pontos órát hord a karján. A tudomány több területén azonban, így a globális helymeghatározásra szolgáló GPS rendszerben elengedhetetlen az idő minél pontosabb mérése, így az ilyen igazításoknak főként itt van jelentősége.


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 888 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
 
x