Oscar-díjas film a gyermekbénulásról
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Oscar-díjas film a gyermekbénulásról

Oscar-díjas film a gyermekbénulásról

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

A "Slumdog Millionaire" című, számos Oscar-jelölést besöpört film körüli felhajtás mellett van egy valódi történetet elmesélő indiai film is, amely szintén az aranyszobrocskára pályázik. A 38 perces, "The Final Inch" ("Az utolsó centiméter") című amerikai alkotást a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában jelölték. 

 

Rendezvénynaptár

A film a gyermebénulás eradikálására irányuló globális törekvéseket mutatja be egy olyan emberen, a 25 éves, az észak-indiai Meerutból származó Mohammad Gulzar Saifin keresztül, aki maga is szenvedett a betegségben.

„A gyermekbénulás nem egy betegség, sokak számára ez egy katasztrófa” – mondta el az AFP-nek Saifi, aki térdízületi ortézist visel és egy leharcolt fém bottal közlekedik, amely túl kicsi alacsony, 150 centiméteres termetéhez. „Szerencsém volt, hogy a családom ápolt engem, de mi van azokkal, akik ezt nem kapják meg, akiket a sorsukra hagynak? Mindenkinek azt javaslom, oltassa be a gyerekét gyermekbénulás ellen.”

A cím, a „Final Inch” arra utal, hogy az egészségügyi szakértők szerint a tömeges immunizációnak köszönhetően az akár órák alatt bénulást okozó betegség már csaknem eltűnt a Föld színéről. Azonban ez az eradikáció nehezebbnek bizonyul, mint kezdetben gondolták és a betegség továbbra is endémiás Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban és Nigériában, ahonnan az elmúlt évben 1643 esetet jelentettek. A WHO Globális Gyermekbénulás Eradikációs Kezdeményezés szerint a lista első helyén Nigéria áll 791 esettel, India a második 556-tal.

A betegség legyőzésének kulcsfontosságú akadálya a sűrűn lakott Indiában az a tény, hogy gyermekek tízmilliói élnek szegényes higiéniai viszonyok között, ahol a hasmenés a szakértők szerint hevesen tombol. A gyermekbénulás a széklettel terjed. India legnépesebb államában, ahonnan a legtöbb esetet jelentik és ahonnan Saifi is származik, azt rebesgetik, hogy az oltás része annak a tervnek, amellyel a muszlim gyermekeket akarják terméketlenné tenni. Azonban néhány muszlim vallási vezető csatlakozott a kormány gyermekbénulás elleni kampányához azt hangoztatva, semmi nem igaz a pletykákból.

A gyermekbénulás nem ismeri a vallásokat
Míg a pletykák megnehezítették a betegség elleni harcot, a szegényes higiéne és a logisztikai problémák (annak biztosítása, hogy a többször, szájon át beadandó oltás minden gyermekhez eljusson, a sűrűn lakott nagyvárosoktól a legtávolabbi vidékekig) jelentik a legnagyobb akadályt a betegség eradikálásában.

Saifi azt reméli, hogy az oregoni filmrendező, Irene Taylor Brodsky filmjében játszott főszerepe segít majd az ebbéli erőfeszítésekben. „A gyermekbénulás nem ismeri a vallásokat, hanem vallástalan. Nemcsak a muszlimokat érinti, hanem a hindukat és mindenkit is” – mondta el Saifi. „Nem helyes, ha nem adatjuk be a gyermekbénulás elleni oltást. A gyermekbénulás egy gyógyíthatatlan betegség, ám ha lehetőségünk van a megelőzésre, nincs is szükség gyógymódra.”

A „Slumdog Millionaire”-hez hasonlóan (melyben egy gettóbeli árvaházban felnőtt ember megnyeri az indiai Legyen Ön is milliomost), Saifi története is a kihívások legyőzéséről és a szerencsétlenség sikerré való átalakulásáról szól.

Saifit édesanyja és öt fivére nevelte fel, akik támogatták, miután édesapja megbetegedett és már nem tudott dolgozni. „Én voltam az egyetlen a családban, aki tanulhatott” – mesélte az érettségizett, angolul folyékonyan beszélő  Saifi. Azonban érettségi után nem talált munkát, hasonlóan India másik 70 millió rokkantjához, akik gyakran csak a közlekedési lámpáknál tudnak kéregetni. Azonban Saifi létrehozott egy állást magának: a környékbeli gyerekekkel foglalkozik,  egy aprócska szobában, Meerut szegénynegyedében fekvő otthonában kezdett.

Azonban ahogyan nőtt a szárnyai alá vett gyerekek száma, kibérelt egy nagyobb termet, amely büszkén viseli a Meharban Oktatási Központ táblát, melyet elhunyt édesapjáról nevezett el, továbbá az idézetet: „Minden gyermek különleges.” 60 gyermeket tanít angolra, matematikára és más tárgyakra, havonta 100 rúpiáért (körülbelül 450 forintért), azonban hozzáteszi: „Nem kérek pénzt olyanoktól, akik nem tudnak fizetni.”

Filmszerepének köszönhetően Saifi híresség lett Meerutban, amely Új-Delhitől két és fél órányi autóútra fekszik. Azonban a férfi még mindig nem elég híres ahhoz, hogy a helyi önkormányzat teljesítse kívánságát: egy háromkerekű, kézzel hajtott biciklit, amellyel egyszerűbben közelkedhetne. „A kormánynak kötelessége lenne a hozzám hasonló rokkantaknak ilyet biztosítani, de mindig csak ígéreteket és ígéreteket kapok” – grimaszolt Saifi.

Medipress

 


 
 
[ 1321 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x