Az Avatar és A bombák földjén vezeti az Oscar-jelöléseket...
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Az Avatar és A bombák földjén vezeti az Oscar-jelöléseket

Az Avatar és A bombák földjén vezeti az Oscar-jelöléseket

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

James Cameron Avatar című sci-fije és Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija kapta a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést kedden az Amerikai Filmakadémia díjára. 

 

Rendezvénynaptár
Az Oscar-díj történetében hosszú idő után idén először hirdettek ismét tíz jelöltet a legjobb film kategóriájában. Az Avataron és A bombák földjén kívül a listára jutott Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című második világháborús fantáziája, a The Blind Side című sportdráma, a District 9 című sci-fi, az Egy lányról című brit dráma, a Coen testvérek A Serious Man című vígjátéka, a George Clooney főszereplésével készült Egek ura, a Precious című harlemi szociodráma és a Fel! című animációs film.

Az óriási globális kasszasikert hozó Avatar a várakozásoknak megfelelően a rendezői és művészeti rendezői kategórián felül főleg a technikai területeken (operatőri munka, vágás, hangvágás, hangkeverés, látványeffektusok) gyűjtött jelöléseket. A jövőben, egy távoli bolygón játszódó film kék animált főhőseit - a rendező győzködése ellenére - nem vették figyelembe a színészi teljesítményeknél.


James Cameron és Kathryn Bigelow

Tarantino filmje nyolc, a Precious és az Egek ura hat-hat jelölést válthat díjra a március 7-i  Oscar-gálán.

A legjobb külföldi film kategóriában az izraeli Ajami, az argentin El secreto de sus ojos, a perui The Milk of Sorow, a francia A próféta és A fehér szalag című német produkció maradt versenyben.

A rendezők közül James Cameron (Avatar), volt felesége, Kathryn Bigelow (A bombák földjén), Quentin Tarantino (Becstelen Brigantik), Lee Daniels (Precious) és Jason Reitman (Egek ura) került a jelöltek közé. Bigelow a jelöléssel a negyedik nő, aki az Oscar-díj történetében bekerült a rendezői ötösbe. Ez korábban csak Lina Wertmüllernek (1975), Jane Campionnak (1993) és Sofia Coppolának (2003) sikerült.


Jeff Bridges

A legjobb színész címéért Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Egek ura), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) és Jeremy Renner (A bombák földjén) szállhat ringbe.

A színésznők közül Sandra Bullock (The Blind Side), Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (Egy lányról), Gabourey Sidibe (Precious) és Meryl Streep (Julie és  Julia - Két nő, egy recept) került a legjobb alakítást díjazó Oscar közvetlen közelébe.

A legjobb férfi mellékszereplő szobráért folyó küzdelem Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (The Messenger), Christopher Plummer (The Last Station), Stanley Tucci (Komfortos mennyország) és Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk) között dől el.

Az Egek urából két színésznőt is jelöltek a legjobb mellékszereplő díjára: Vera Farmigát és Anna Kendricket. Penelope Cruz a Kilenc című musicalért, Maggie Gyllenhaal a Crazy Heart című zenés drámáért, Mo’Nique pedig a Precious című filmért került a kategória legjobbjai közé.

Miközben a Fel! című Walt Disney-animáció a legjobb filmek között is esélyhez jutott, az animációs filmek kategóriájában is jelölték az Oscarra. Kihívói: a Coraline és a titkos ajtó (Focus Features), a Fantastic Mr. Fox (20th Century Fox), A hercegnő és a béka (Walt Disney), valamint a Kells titka (GKIDS).

A jelöltek közül a következő hetekben az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki szavazás útján az egyes kategóriák győzteseit.


Oscar-jelölések: érdekességek és reagálások

A listából számos érdekesség kibogarászható, például, hogy a Fel! csupán a második animációs film, amelynek az Oscar-díj történetében sikerült bekerülnie a legjobb film kategória jelöltjei közé.

Az első Oscar-jelölt rajzfilm a Szépség és a Szörnyeteg volt, amely végül a zenei kategóriák díjával távozott az 1992-es ceremóniáról.

Meryl Streep egyedülálló rekordját megőrizve továbbra is a legtöbb jelöltséget szerzett színésznő Hollywoodban. Idén a Julie és Julia - Két nő egy recept című konyhai vígjátékban nyújtott fergeteges alakításával jutott be a legjobb színésznők kategóriájába. Ezzel tizenhatra emelkedett nevezései száma. Mögötte jóval lemaradva Katharine Hepburn és Jack Nicholson áll, akik 12-12 jelölést kaptak pályafutásuk során. Hepburn ugyanakkor az elnyert Oscarok számában csúcstartó: összesen négyszer tüntette ki a filmakadémia, míg Nicholson három, Streep pedig két szobrot kapott.


Jeremy Renner (A bombák földjén)

A fehér szalag című dráma, Michael Haneke alkotása a kilencedik fekete-fehér produkció, amelyet 1967. óta operatőri díjra jelöltek. Az osztrák rendező német színekben jutott be az első világháború előestéjén játszódó filmjével a legjobb külföldi film kategória jelöltjei közé. 1967 előtt külön díjazta a filmakadémia a fekete-fehér és a színes filmek operatőri munkáját, ám azt követően összevonták a két kategóriát. Az utóbbi években Az ember, aki ott sem volt és a Jó estét, jó szerencsét! kapott jelölést ebben a mezőnyben.

Sandra Bullock nemcsak a legjobb színésznő kategória Oscar-jelölését tudhatja magáénak, hétfőn a legrosszabb női alakítás Arany Málna-díjára is jelölték. Igaz, az Oscart a The Blind Side című sportdráma főszerepe hozhatja meg neki, az év legrosszabb filmszínésznője díjat pedig az All About Steve című vígjáték.

Az Oscar-jelölésről értesülve mindenesetre kijelentette, hogy nevetségesnek tartja azt a felfogást, miszerint a jelölések valamiféle vetélkedést szítanának a színészek között. Szerinte szó sincs efféle küzdelemről, sőt ő éppenséggel szerencsésnek tartja magát, hogy manapság dolgozhat, hiszen hosszú ideig nem volt könnyű sora a színésznőknek a hollywoodi filmvilágban.

Morgan Freeman, aki Nelson Mandelát alakítja az Invictus című Clint Eastwood-filmben, Rómában tudta meg, hogy jelölték a legjobb színész kategóriában. Mint mondta, ez az ötödik jelölése, de erre a legbüszkébb. Ugyanakkor szomorúan fogadta, hogy maga produkció nem jutott be a legjobb film tíz jelöltje közé.

Lee Daniels, a Precious című harlemi kamaszdráma rendezője csupán a második afroamerikai rendező, aki a legjobb rendező kategóriában jelölést kapott. John Singelton volt az úttörő, akinek Fekete vidék című krimijével 1992-ben sikerült betörnie az öt jelölt közé.

"82 év után ez az első film egy afroamerikai rendezőtől, amit a legjobb film díjára jelöltek. Hát nem óriási? Annyira izgalmas" - lelkesedett Daniels.

Az Oscar-jelölteket a legtöbb kategóriában, például a rendezők, a színészek és az írók mezőnyében az Amerikai Filmakadémia megfelelő szakmai szervezetei választják ki. A filmakadémia teljes, 5800 tagot számláló tagsága szavaz a legjobb film díjára való jelölésről, és a teljes tagság dönt voksaival a kategóriák győzteseiről.

A 82. Oscar-díjátadásra március 7-én kerül sor a hollywoodi Kodak Színházban. A szórakoztató ceremóniát, amelyet idén Steve Martin és Alec Baldwin vezet, az ABC televízió közvetíti.

 
 
[ 1628 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x