Dominique Strauss-Kahn esete az Esküdt ellenségekben?
Címlap / Showbiznisz / Dominique Strauss-Kahn esete az Esküdt ellenségekben?

Dominique Strauss-Kahn esete az Esküdt ellenségekben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

A világszerte ismert amerikai bűnügyi sorozat, az Esküdt ellenségek egyik epizódjává válhat a világsajtót több mint egy hónapja foglalkoztató DSK-ügy, vagyis a Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt elnöke által a New York-i Sofitel hotel egyik guineai származású szobalánya ellen - legalábbis az utóbbi feljelentése szerint - elkövetett szexuális támadás.  

Mint a párizsi Le Figaro írja, a történetben minden megvan ahhoz, hogy a tévésorozat egyik legnézettebb epizódja lehessen. A gazdag és a szegény, a hatalmas és a gyenge, a fehér és a fekete harca testesül meg benne, azaz "a jó és a gonosz örök küzdelme", amely mindig szenvedélyesen érdekli az amerikaiakat. Korántsem meglepő, hogy az Esküdt ellenségek szövegírói állítólag már dolgoznak azon, hogy a képernyőre szabják a sztorit.

Az IMF volt vezetőjét, aki ártatlannak vallja magát az ellene emelt vádakban, a New York-i ügyészség utasítására letartóztatták, majd a bíróság ügyének tárgyalásáig feltételesen szabad lábra helyezte. A hatvankét éves politikus-közgazdász, aki a jövő évi francia elnökválasztás egyik esélyese lehetett volna, a vád nyomán lemondott a Valutaalapban viselt tisztségéről, jelenleg házi őrizetben várja a tárgyalást - a dúsgazdag felesége által bérelt méregdrága luxusvillában.

Ami az Esküdt ellenségeket illeti, a Dick Wolf által kreált, több mint egy évtizede futó tévésorozat egy olyan New York-i rendőri egység mindennapjaival foglalkozik, amely főleg szexuális jellegű bűnesetek kivizsgálására specializálódott. A Média+ című francia hírlevél szerint a széria egy ténylegesen létező rendőri csoport eseteire alapozódik, a nézők nem egyszer utalásokat vélnek felfedezni az újságokban és tévékben tárgyalt bűnügyekre.

Az "élethűség" azonban most jogi bonyodalmakat támaszthat Dick Wolf produceri irodája, illetve a készülő epizódot műsorukra tűző tévéállomások számára. Ahogy a sorozatot nyomon követő tévénézők világszerte tudják, a "különleges ügyekben" a rendőrök mindig az erőszak áldozatait oltalmazzák - csakhogy DSK esetében a bíróság előtt még be kell bizonyítani a vádat. Következésképpen a szövegírók csak igen óvatosan nyúlhatnak az esethez, különösen akkor, ha az ő változatukban az ügyészség vádja igazolódik, és szexuális agresszió ellen feljelentést tett harminckét éves guineai szobalány - illetve az őt megtestesítő fiktív szereplő - lesz az ártatlan áldozat.
   
Annál is inkább, mivel az Esküdt ellenségeknek még a per előtt kellene sugároznia az epizódot ahhoz, hogy a lehető legnagyobb nézettséget és a maximális bevételt érje el. Viszont a filmváltozat óhatatlanul befolyásolná a közvéleményt.

"Ebben az esetben a média nem tájékoztatást nyújtana, hanem a bíróság helyébe lépne annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy bűnös-e Dominique Strauss-Kahn vagy sem" - fejtette ki a Le Figarónak Fabrice Lorvo ügyvéd, aki a kommunikációs kérdések jogi szakértőjének számít.

Ha műsorra tűzik az epizódot, az adás előtt az alkotók egész biztosan le fogják szögezni, hogy kitalált történetről van szó. Ez azonban feltehetően senkit sem téveszt majd meg - különösen nem azokat, akik esetleg adás közben kezdik el nézni... Az Esküdt ellenségek amerikai sikere nem utolsósorban éppen ennek a gondosan őrzött kétértelműségnek köszönhető.

Ahogy más epizódokban is előfordul, a DSK-ügynek szentelt adás is valószínűleg felhasználná a vádhatóság részéről nyilvánosságra hozott elemeket.

Elmegy-e a készülő filmváltozat addig, hogy a Dominique Strauss-Kahnra emlékeztető szereplő elköveti a DSK terhére rótt nemierőszak-kísérletet és mindazt, amivel az ügyészség vádolja a francia gyanúsítottat? Amennyiben igen, az Lorvo szerint erősen befolyásolná döntésében az esküdtszéket. "Ha netán a bíróság mégis felmentené, DSK jelentős összegű kártérítést követelhet személyének megrágalmazása miatt" - szögezte le a jogász.

Ám ha elítélik, a tévéfilm akkor is okot és alapot szolgáltathatna arra, hogy pereljen. Azzal érne fel ugyanis, hogy kettős büntetés sújtja: az amerikai igazságszolgáltatásé és a tévénézőké.

Az IMF volt főnöke mind a producert, mind az epizódot sugárzó tévétársaságokat perelhetné. Tervek szerint az Egyesült Államokban az NBC, Franciaországban a TF1 tűzné műsorára az Esküdt ellenségeknek ezt az epizódját. DSK két védőügyvéde nem országonként, hanem egyetlen gyűjtőperben indítana eljárást minden tévé ellen, amely bemutatná a filmet. Nem kétséges: Benjamin Brafman és William Taylor minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnének annak érdekében, hogy megakadályozzák a védencükre feltehetően rossz fényt vető epizód sugárzását a tárgyalása előtt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3474 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x