Selmecbánya, az Ezüstváros
Címlap / Ajánló / Selmecbánya, az Ezüstváros

>

Selmecbánya, az Ezüstváros

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ha nem szeretnél túl messze utazni és egy igazán különleges napra vágysz: ajánljuk Neked a közeli Selmecbányát: Világörökség részét képező belváros, látogatható ezüstbánya, a környék bejárása a természet kedvelőinek és egy igazán különleges kálvária. Mindez egy nap alatt néhány ezer forintból. 


Reggel a Selmecbánya közeli Bacsófalvi-bányató (Pocúvadlianske Jazero) partján szállunk ki a buszból, majd tóparti fotózást követően egy kaptatóval kezdjük a reggelt. Egészen a Sitna csúcsáig (1.009 m) túrázunk, majd kicsit kifújjuk magunkat. A napos tisztáson lustálkodhatunk, illetve a kilátóban és a retro menedékházban is eltölthetjük a pihenésre szánt időt. Némi feltöltődés után ismét hátunkra vesszük a hátizsákunkat és a romos Sitnya várához (Hrad Sitno) sétálunk. A várat a XIII. században építették egy őskori vár-erődítmény helyén. Folytatjuk utunkat árnyas, fákkal övezett erdei ösvényen, míg el nem érjük a Selmecbányába vezető bekötő utat, ahol már vár ránk buszunk.

Személy szerint már többször is jártam a helyszínen, így a délután eltöltésére több programot is tudok ajánlani.

Első lehetőség: a túra folytatása a városig. Ebben az esetben még további két hegycsúcs: a Tanád és a Paradicsom-hegy meghódításával közelíthető meg Selmecbánya. A városba érkezés után még egy csodás látnivaló vár ránk: az Abszint-tó. Nevét nem arról kapta, hogy e nemes nedűt lehet kiszürcsölni belőle, a színe emlékeztet rá. A helyszínen csodás fotókat készíthetünk.

Második lehetőség: a Selmecbányai Kálvária megtekintése. A barokk kálváriát a város fölé emelkedő hegyoldalban építették a jezsuiták a középkorban. Három templom és 14 apró kápolna alkotja. Különlegessége, hogy hét kápolna Krisztus szenvedéseit mutatja be, a másik hét pedig Mária szenvedéseinek lett dedikálva. A három templom a benne tartott misék nyelvéről lett elnevezve: az alsó a szlovák templom, a középső a magyar, a legfelső pedig a német templom. A szóbeszéd szerint azért épült a tótok temploma a hegy alján, mert ők voltak a leglustábbak. Fent, miközben kifújjuk magunkat pazar kilátásban gyönyörködhetünk.

Harmadik lehetőség: a Világörökség részét képező belváros felfedezése, illetve a szlovák gasztronómia megismerése. Selmecbánya virágkorában, a 15-18. században főként “Ezüstváros” néven került említésre, az itt felszínre hozott nemesfém miatt. A bőséges ezüst kitermelés további előnyöket is hozott a városnak: 1763-ban Mária Terézia itt alapította meg a világ első bányászati akadémiáját, amely a maga nevében az első műszaki főiskola volt a világon.


A város műemlékeinek többsége a Szentháromság tér és a Városháza tér körül található. A város történelmi központja 1993 óta az UNESCO Világörökség része, műemlék épületeit a Selmeci-hegység festői szépségű környezete övezi. További nevezetesség az Óvár, mely napjainkban múzeumként működik és többek között nagyon érdekes pipagyűjteménnyel is rendelkezik. Az Óvárral szembenálló dombon áll az Újvár, vagy másik nevén Leányvár, amely szintén múzeumként működik. Ez a múzeum a törökellenes harcokhoz kapcsolódó gyűjteményt tartalmaz.


Selmecbánya főutcája végig emelkedik, egészen az Újvárig. Magasított, lépcsősorokkal megoldott járdáit a monda szerint azért építették, mert a besztercebányaiak kinevették a városiakat, hogy nincs egyenes járdájuk. Ezeket az építményeket a helyiek terasznak nevezik. A teraszról pedig könnyű betérni az egyik kávézóba, vagy étterembe. Ottjártunkkor mi sztrapacskát ettünk és vágott sört ittunk. A vágott sör, másnéven “Rezane Pivo” a világos és a barna sör egymásra csapolásával készül, olyan módon, hogy a két sör ne keveredjen össze. Látványos és finom. :)

Szerző: Hornyák Szilvia

Kedvet kaptál? Tarts velünk>>> 



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 9282 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x