3 hülye hiedelem az ivartalanításról - Megdöntjük! (Videóval)...
Címlap / Ajánló / 3 hülye hiedelem az ivartalanításról - Megdöntjük! (Videóval)

>

3 hülye hiedelem az ivartalanításról - Megdöntjük! (Videóval)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

Idegtépő fórumviták sokasága jelzi, hogy még mindig hatalmas a homály a fejekben az ivartalanítás körül. Vannak nagyon is jogos félelmek, amiket alaposan át kell gondolni. De vannak olyan tények, amit minden állatbarátnak ismernie kell. Oszd meg ezt a cikket azokkal, akik még nem tudják, miért, hogyan és mikor kell ivartalanítani!  

Az ivartalanítás azt jelenti, hogy a kan vagy nőstény állat ivarzását meggátló műtéti beavatkozást végeznek rajta – ettől az állat nem fog tudni szaporodni, és egy csomó, a szaporodással kapcsolatos ösztöne is kioltódhat, jó esetben. Egy csomó pozitív mellékhatása is akad – például csökken az ivarszervi rák és az álvemhesség kockázata. Egyes esetekben veszélye is lehet, amit körültekintéssel meg lehet előzni. Mert nem kérdés, hanem tény: IVARTALANÍTANI KELL!

1. Mennyi idős legyen az állat az ivartalanításkor? 
 
Hülye hiedelem: le kell hozni az első almot – legalább egy élménye kell, hogy legyen az állatnak, különben megőrül!  Ez TÉVHIT! 
Ebben megoszlanak a vélemények. Ha egy mentett kutyáról, vagy cicáról van szó, és fajtársakkal kerül egy helyre, akkor lehetőleg azonnal, de kutyák és cicák esetében 8-9 hónapos kor körül már bátran lehet. Egyes elméletek szerint akkor jó elvégezni az ivartalanító műtétet, ha az ivarszervek fejlődése befejeződött és a hormontermelődés beindult. Az első tüzelés, vagy a kutyáknál a herék leszállása után időszak (egy éves kor körül). Aki így dönt, az sem okoz kárt a kedvencének, viszont figyelnie kell, hogy egy fiatal szervezetet ne terheljen meg egy nem kívánt alommal. 
 

2. Milyen nemű állatot kell ivartalanítani? 

 
Hülye hiedelem: Csak a nőstényt kell ivartalanítani! Ez TÉVHIT! 
A kant és a nőstényt is. Ugyanis ha csak a nőstényekre szorítkozunk, a kanok – különösen a kijárós cicák esetében – egymást és fajtatársaikat is pusztíthatják, továbbá számos nem kívánt kóbor almot is legyárthatnak. A lakásban tartott cicákat is érdemes ivartalaníttatni, mert kevesebb kényelmetlenséggel jár a velük való együttélés, a cica nyugalma és békéje is fennmarad, ha nem ivaros. 
 
Kutyák esetében a helyzet azonos. Nem kell egyetlen almot sem lehozni a kutyának, nem fog sem elhízni, ha normálisan van táplálva, sem megőrülni nem fog. Ezek régi hiedelmek, melyek még tartják magukat a köztudatban – de semmi valóságalapjuk nincs, csak egy csomó nem kívánt kiskutya az eredmény. 
3. Mindenképp szükséges ez? 
 
Hülye hiedelem: Szegény kutyától /cicától ne vegyül el az élményeket, a természet úgy teremtette, nem baj, ha lesznek utódok, aranyosak és majd elajándékozzuk őket! Ez TÉVHIT! 
Igen. Mindenképp ivartalanítani kell! Amennyiben nem vagyunk fajtanemesítő tenyésztők, az adott fajta szebbé és jobbá nemesítésének elkötelezett és hozzáértő hívei, még a fajtatiszta állatokat is ivartalanítani illendő. A kutyasétáltató helyeken hatalmas kockázat, hogy egy ivaros jószág esetleg összekap a többi ivaros, azonos neművel, vagy éppen a tüzelő szukára ráugranak az ivaros kanok és balesetet okoznak. A kijárós cicák esete hasonló. Tavasszal és ősszel igazi „puppy boom” van a rendelőkben. 
Vannak műtéti kockázatok? 
 
Ebben a videóban erről beszélek részletesen, és azt is elmondom, hogy lehet ezeket a kockázatokat a lehető legjobban kivédeni! 
 
Az ivartalanítás drága!
 
Igen az – ahogy a kisállat tartása maga is drága, ha nem szánunk rá pénzt. Állataink tartása pénzbe kerül. A nem kívánt almok felelős felnevelése, az anyaállat tartása, a kapcsolódó költségek, az anyaállat egészségügyi kockázatai sokkal többe kerülnek, mint egy egyszeri ivartalanító műtét. Ugyanakkor a lánc-ivartalanító akciókban ahol szemünk fénye csak egy „darab” a többi állati hús között, cserébe’ olcsó az eljárás, vagy a felkészült, nem csak az olcsó ivartalanításra ráállt, valódi szak-állatorvosi rendelések árai közt van különbség, de a minőség, az altatáshoz használt anyagok, a személyzet hozzáállása is más lehet. 

 
Ha a kedvencünk életéről van szó, nem a 3-4 ezer forint különbséget, hanem az életének biztonságát kell figyelembe vennünk. Sok helyen, ha több állatot visz valaki, vagy egy állatmentő érkezik, kérésre adnak kedvezményeket a kiírt árból. Ne sajnáljuk kedvenceinktől a minőségi ellátást. 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8411 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x