Gluténérzékenyként is lehet jókat enni? Igen!
Címlap / Ajánló / Gluténérzékenyként is lehet jókat enni? Igen!

>

Gluténérzékenyként is lehet jókat enni? Igen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A gluténmentes diétára való áttérést nagyban könnyíti, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, mely mind ízében, mind állagában közel áll a már jól bevált és szeretett ételek ízéhez. De vajon mi a titok és léteznek-e olyan hagyományosnak tűnő készételek, melyek gluténmentességük ellenére a hagyományos konyha finom falatjait hozza vissza? Erről beszélgettünk a Gourmet&Delicious Manufaktúrával.  

 
HarmoNet: Amikor valakit gluténérzékenynek diagnosztizálnak az esetek többségében egy világ omlik össze benne, majd kínkeservesen bújja a internetet és a bioboltokat, hogy vajon akkor most hogyan tovább. Így találkoztunk mi is a DesszertTésztával, vagyis a Gourmet&Delicious Manufaktúra gluténmentes termékcsaládjával. Honnan jött az elképzelés, hogy kisüzemetekben gluténmentes termékeket kezdjetek el gyártani?
 
Varga Szabolcs: Amikor családon belül egyre több gondot kezdett okozni egyes élelmiszerek fogyasztása, ráadásul kisgyermekeknél is gluténérzékenységet állapítottak meg, akkor sorra kivizsgáltattuk magunk és kiderült, hogy a családunk jó része mind gluténmentes diétát kellene tartson. Mi már akkor hajlottunk feleségemmel az alternatív gabonafélékből való tésztakészítés felé, hiszen diagnózis nélkül is érzetük, hogy a szervezetünknek jobb az, ha pl. rizsből, kukoricából vagy kölesből fogyasztunk inkább, mint búzából. A nagy nehézség abban rejlett, hogy olyan tésztát akartunk megalkotni, ami mellékízmentes, és a lehető legtermészetesebb anyagokból készül, vagyis E-mentes legyen, ha szabad így fogalmaznom. Nagyjából egy év volt, mire az alapreceptúra összeállít és az első próbagyártásokat és kóstoltatásokat – egyelőre még nem gluténmentes diétázóknál elkezdtük. Kíváncsiak voltunk, észre vesznek-e különbséget a pl. hagyományos tönkölybúzás tíztojásos tészta és a gluténmentes tíztojásos tésztánk között. Nagy meglepetésünkre észre sem vették a különbséget. 

 
HarmoNet: Tehát akkor végül is azt lehet mondani, hogy ez a tésztacsalád annak ellenére, hogy gluténmentes, semmi ízbeli eltérést nem jelent a hagyományos tésztához képest?
 
Vargáné T. Erika: Igen. Rengeteget kóstoltattuk már a termékeket, és ha nem lenne ráírva, hogy gluténmentes, akkor nem tudják a különbséget észrevenni. Ez a gyerekek átszoktatását, átállítását az új étrendre is nagyban megkönnyítette családon belül, hiszen ők a legkritikusabbak ilyen szempontból. Emellett természetesen a különböző ízesítésekkel is hozzájárulunk ahhoz, hogy minél változatosabban és ízletesebben lehessen főzni akár gluténmentesen is. A másik szempont az volt, hogy családonként sokszor csak egy-két fő kénytelen ezt a diétát tartani, és ilyenkor több verziót kell főzni. Így viszont a nem érzékenyek is megeszik a gluténmentes tésztát, vagy épp a mártásokat, mert a hagyományos ízvilág ezt segíti. 
 
HarmoNet: Minden termékeket gluténmentes? 
 
V.Sz.: Igen, a tésztáktól a mártásokon át a legkülönfélébb chili szószokig, minden az. Mivel saját háztartásunk is teljesen gluténmentes, az üzemünkbe sem kerülhet be csak tiszta alapanyag. A mártásokban például sűrítőanyagnak cukkinit és egyéb zöldségeket használunk. Idén nagy sláger volt a Mézeskalácsos szilvalekvárunk, de ebbe is magunk daráltuk bele a szemes szegfűborsot, szegfűszeget és a fahéjat is. A chili szószok sem kivételek. Ugyan a chili termékek iránt sokkal szélesebb kör érdeklődik, mint a gluténmentes termékek iránt, de ettől még a chiliket is bátran fogyaszthatják a diétát betartók is. Minden termékünk adalékanyagoktól, ízfokozóktól és tartósítószertől mentesek.

 
HarmoNet: Mit jelent az, hogy permakultúrában gazdálkodtok?
 
V.Sz.: A természet és környezet legmagasabb fokú tiszteletével gazdálkodunk. Nálunk gyakorlatilag futóhomok van, ami azt jelenti, hogy humuszmentes (volt) a talajunk. A talajt takarjuk szalmával, így a gyommentesség is biztosított. Komposztálunk elsősorban, ezzel javítjuk a talaj szerkezetét.  Nem használunk talajforgatást, szántást, kapálást, így szinte csak locsolni és szüretelni járunk ki. Ahogy a szomszédaink mondák: igazi kis kánaánt hoztunk létre a közel fél hektáros területen. A növényvédelemben is elsősorban a bio megoldások hívei vagyunk: ragadozó rovarokat telepítünk be (pl. katicabogár, ragadozóatka, fürkészdarázs…), vagy épp csalánlével, vagy fokhagymaolajjal permetezünk. 
 
V.E.: Az egész termelésben az a nagyszerű, hogy annak ellenére, hogy kicsi a terület, hatalmas termésmennyiség hozható le, és míg mások kizsarolják a talajaikat, mi tápláljuk, növeljük a humuszréteget rajta, visszatelepültek a földigiliszták – ami homoktalajnál nagyon nagy dolog. Ez az egész gazdálkodási mód a természet rendjével van összhangban. Aki elég időt tölt kint a növények között elkezdi érteni őket, és innen kezdődik az igazi „varázslat”. És ez ugyanígy igaz az élelmiszerek előállítására is. Rá kell hangolódni arra, amit csinálunk épp. Nem lehet kapkodva. Nálunk a kertészkedés is, és az üzemben való munka is egy Flow állapot. Élvezzük, amit csinálunk, és ez a végeredményen is látszik.

 
HarmoNet: Rengeteg innováció van a termékekben. Honnan a sok ötlet? És mit jelent a DesszertTészta név?
 
V.SZ.:  Minden termékünk saját ötlet eredménye. Mivel mi nem gyártunk, hanem alkotunk, vagyis alkotásnak fogjuk fel a tésztakészítést is, de a befőzést is, így közben rengeteg izgalmas kísérletezés is van egy-egy termék mögött. Így jött létre a vegán Vadas is, vagy épp a legújabb almás-currys chili szószunk a Hétfejű Sárkány is. De tavaly volt Valentin napra céklás szív alakú tésztánk limitált kiadásban. Hisszük, hogy fontosak azok az érzelmek, ami bennünk van, miközben főzünk. Mérgesen, rosszkedvűen neki sem állunk, inkább kirándulunk, pihenünk helyette aznap. Az élelmiszerek előállításakor a belső béke a legfontosabb. Olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi. Sokan, akik eljönnek hozzánk, szinte ott ragadnak. Volt olyan vevőnk, aki megállt a kert közepén és megkérdezte, hogy maradhat-e még kicsit „csak úgy”, mert ilyen békességet és nyugalmat régen nem érzett, mint ami itt nálunk van. 
A DesszertTészta onnan származik, hogy ismereteink szerint kizárólag mi gyártunk édes tésztákat is, mint pl. a fahéjas. Amikor tudunk gluténmentes belga csokoládéval dolgozni, akkor limitáltan szokott lenni Belga csokoládés DesszertTészta is, természetesen gluténmentesen. Ezeket édes tésztaételekhez javasoljuk, mint pl. a túrós tészta, darás tészta, vagy épp legutóbb a vaníliás metéltünket, mely szintén ünnepi limitált volt desszertek készítéséhez rendelték.
HarmoNet: Hol lehet Veletek találkozni, ha valaki szeretne vásárolni a termékeitekből?
 
V.E.: Idei év tél elején készült el a webáruházunk a www.desszertteszta.hu oldalon, illetve elsősorban budapesti vásárokba járunk, gourmet piacokra, gasztro rendezvényekre. Ilyenkor mindig lehet kóstolni is, és amikor a rendezvény lehetővé teszi, akkor akár a tésztánkból is van pár falat. Az aktuális rendezvényeket mindig felrakjuk a közösségi oldalunkra is, illetve a webshopra is, mert szeretünk találkozni a Vevőinkkel is, és az érdeklődőkkel is. Vegán rendezvényeken is jelen vagyunk már, elsősorban a mártásokkal, szószokkal és a chili-termékekkel.  A vegán vevőinknek is mindig tartogatunk különlegességet, ami idén a mustárlisztes tészta volt, hogy csak egyet említsek a már kedvelt finomságokból.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1896 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x