Végre itthon is látható az amerikai sikerdoku a magyar hegedűművészről...
hirdetés
Címlap / Ajánló / Végre itthon is látható az amerikai sikerdoku a magyar hegedűművészről

>

Végre itthon is látható az amerikai sikerdoku a magyar hegedűművészről

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-21

Lehengerlő dokumentumfilm készült a hegedűvirtuóz Oláh Vilmosról. A hatszoros Emmy-díjas alkotás magyarországi díszbemutatója november 13-án lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.  

 

Rendezvénynaptár
A THE VIOLIN ALONE felvételei még 2012-ben készültek részben Montana államban, részben Budapesten. Különös képi világú film született, amelyben lelassított mozdulatsorok és szuperközeli felvételek révén sikerül érzékletes képekben, közérthetően megjeleníteni a zenei mű születését.

A filmet az Egyesült Államokban tavaly januárban mutatták be, a magyarországi premier november 13-án lesz Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművésszel. A film másik főszereplője, a kortárs amerikai zeneszerző, Eric Funk 2009-ben találkozott először Oláh Vilmossal Amerikában, ahol egy koncerten hallotta játszani a magyar virtuózt, és azonnal együttműködést ajánlott neki egy közös produkcióhoz. Funk egy új zeneművet komponált Vilmos számára, amelynek különlegessége az volt, hogy csupán egyetlen hegedűre íródott, amelyben a saját szólama mellett a zenekari szólamok megidézése is a hegedű, pontosabban a hegedűs feladata.

A „Concerto for Violin Alone Op 109” című zenemű előadása kitágítja az általunk ismert lehetséges fogalmát. „Sokszor, sokféle kortárs zenét játszom, de ilyet, ami ennyire feszegeti a hangszer megszólaltatásának a határait, eddig még nem nagyon találtam. Invenciózus darab, ötvözi a két szerepet, s ezáltal skizofrén helyzetet teremt, hiszen zenekar vagyok és szólista is, így állandóan magamnak felelgetek… És igazából így nyer értelmet a concerto szó valódi jelentése, ami nem versengést, hanem konszenzust jelent számomra” – nyilatkozta Oláh Vilmos a ZeneKar című folyóiratban a műről.

A különleges alkotás és annak megszólaltatása felkeltette a Montana PBS televíziócsatorna érdeklődését is, amely Scott Sterling rendezésében dokumentálta a munkafolyamatot... a többi pedig már filmtörténelem, hiszen a THE VIOLIN ALONE idén júniusban hat Emmy-díjat (!) nyert, amely az amerikai televíziós produkciók egyik legrangosabb elismerése. 


A magyarországi díszbemutató november 13-án 19:30-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítés előtt Oláh Vilmossal Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget, valamint Bartók Béla Duók és Eric Funk Portraits for Violin and cello című művei hangzanak el Oláh Vilmos és Szabó Péter előadásában, majd pedig Eric Funk Melismas for Violin solo című darabját szólaltatja meg Oláh Vilmos.

A két kiemelkedő előadóval a 2018/19-es évad folyamán többször is találkozhatunk majd az Uránia színpadán, a Sinfonietta Pannonica Ensemble decemberben induló Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozatában. 

 
 
[ 685 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x