A világot jelentő gördeszkák
Címlap / Ajánló / A világot jelentő gördeszkák

>

A világot jelentő gördeszkák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Az utca nem játszótér - hallhatták gyakran a gördeszkások az idősebb generációtól a nyolcvanas években. Egy hamarosan nyíló kiállítás a hobbiból szubkultúrává vált alternatív sport, a gördeszkázás történetét követi végig a hetvenes évek második felétől napjainkig.  

2019. szeptember 6-án kiállítás nyílik a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR - A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978-2019 címmel. Célja, hogy bemutassa a változó Budapesten egy akkor felnövekvő generáció útkeresését, a „nyugati” életérzés helyi értelmezését, és olyan fontos jellegzetességekre világítson rá, mint a kreativitás, a kockázatvállalás és a közösségteremtés.

A tárlat a gördeszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok, trükkök kialakulását vizsgálja eredeti tárgyak, archív fotók és filmfelvételek, valamint az alkalomra készített rövid interjúfilmek segítségével.

Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora – az Ernst Múzeum 2011-es Ed Templeton profi gördeszkás műveiből válogatott kiállítás rendezője – és az interjúfilmek megvalósításán dolgozó Sarkadi Nagy Balázs videoklip- és animációs filmrendező – a Kiégő Izzók művészcsoport tagja – a mai napig aktív gördeszkások. Így a kiállítás elemző, személyes nézőpontokon keresztül mutatja be a sportág hazai kialakulását.

A kiállítás a gördeszkás kultúra budapesti történetén keresztül szeretné megmutatni, hogy a hobbi iránti elkötelezettség milyen áldozatvállalásokhoz – mint például a testi épség kockáztatása –, leleményességhez, és a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználásához vezethet.AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR - A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978-2019

Kurátor: PETRÁNYI Zsolt

Megnyitó:
2019. szeptember 6. 17:00
Zene: DJ Kool Kasko

Megtekinthető:
2019. szeptember 6 – december 14.

A kiállítás a VANS Magyarország és Budapest Sportfőváros támogatásával valósul meg.

Cím:
Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria - 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet

Nyitvatartás:
Kedd - péntek: 10:00 - 18:00 / Szombat: 09:00 - 13:00 / Vasárnap és hétfőn: zárva

A Deák17 Galéria kiállításai és programjai díjmentesen látogathatóak!

Fotó: MTI
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1050 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x