Mit keresett Vámbéry Ármin pont Iránban?
Címlap / Ajánló / Mit keresett Vámbéry Ármin pont Iránban?

>

Mit keresett Vámbéry Ármin pont Iránban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Egy most futó ismeretterjesztő előadássorozat célja, hogy olyan 19-20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismerkedhessen meg a nagyközönség, akiket egytől egyik menthetetlenül "megfertőzött" Ázsia.  

Sárközy Miklós a Magyarország és Irán (korabeli nevén Perzsia) közötti 19. századi kapcsolatok színesebbik világát mutatja be: utazók, utazások és útirajzok tarka világa tárul fel előttünk, olyan személyeké, akik magyarként jártak Iránban vagy irániként jártak Magyarországon a 19. században. Ennek során ismert és kevéssé ismert személyek, hírességek, koronás fők világa és a két világra rácsodálkozás izgalmas, olykor nem kevés humorral fűszerezett anekdotái elevenednek meg.



Magyar oldalról természetesen itt is meghatározó a legendákból kifogyhatatlan Vámbéry Ármin iráni kalandjainak hosszú sora, de mellette ki kell emelni Maróthy Istvánt, aki egyszerre volt kiváló orvos és naiv hobbinyelvész, a „kiválóan szerény” Kégl Sándor iranistát és macskarajongót, valamint a csavargó arisztokrata világutazót, Széchenyi Andort.

Iráni oldalról is színes a lista: Mírza Muhammad Mahallátí iráni világutazó talán az első nálunk járt és élményeit papírra vető iráni utazó volt. Iráni részről vízválasztó Nászer al-Dín iráni sah 1889-es budapesti látogatása és korabeli fogadtatása a magyar sajtóban, valamint ábrázolása a sah útinaplójában. Az extravagáns iráni uralkodó és kísérete budapesti élményeiről, hosszasan lehetne beszélni, mi is ezt tesszük időnktől függően - ígéri az előadó.

Humor és kíváncsiság, turizmus és diplomáciai misszió fonódnak össze a kalandokban.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

2019. december 18., szerda, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 15.”
Magyarok Iránban – irániak Magyarországon a 19. században (Vámbéry Ármin, Nászer al-Dín sah és társaik)
Előadó: Sárközy Miklós történész, iranista, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1377 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x