Az ország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja: Tatai...
Címlap / Ajánló / Az ország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja: Tatai Vadlúd Sokadalom

>

Az ország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja: Tatai Vadlúd Sokadalom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Immár 19. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők a tatai Öreg-tóhoz. A tavon telelő vadludak akár 5000-6000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.  Az utóbbi években már közel húszezer látogatót vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy 30.000, ezen belül a tatai Öreg-tavon 24.000 vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben 19 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és két kis lilik is feltűnt, de láttak már ritka vendég apácaludat, örvös ludat, vörös és bütykös ásóludat is (részletek a tó lúdfajairól).

A ritkaságok mellett különlegességnek számítanak a színes nyakgyűrűvel jelölt ludak megfigyelései, és a jelölőeszközök azonosító kódjainak távcsöves leolvasásai is. Ez alapján tudjuk, hogy 8 példány Magyarországról, három Svédországból, kettő Csehországból, Finnországból, Hollandiából és Oroszországból pedig egy-egy madár érkeztek Tata és környékére. A tavon napközben több ezer réce, sárgalábú és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat. Csúcsidőszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40.000-et is elérheti.

Az érdeklődőket a 19. Tatai Vadlúd Sokadalom napján (2019. november 30., szombat) a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják. Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Sokadalom eseményei az interneten keresztül, a vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető lesz.

 

Az idei díszvendég Filmdzsungel Stúdió. A Sokadalom keretében adják át a „Madarak a víz tükrében” című fotópályázat díjazottjainak elismeréseit is. Az első – ám nem utolsó – alkalommal megszervezett versenyt a Sokadalom főtámogatója, az Envirotis Holding Zrt. hirdette meg. A képekből készült kiállítás megnyitójára november 26-án, kedden 15:30-kor kerül sor a Kuny Domokos Múzeumban, a Tatai Várban. A rendezvény és programjai ingyenesek.

Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1161 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x