Különleges könyvötletek karácsonyra
Címlap / Ajánló / Különleges könyvötletek karácsonyra

>

Különleges könyvötletek karácsonyra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Kinek milyen könyvet válasszunk karácsonyra, ha igazán különleges, egyedi ajándékot szeretnénk adni? Pár javaslattal segítünk a válogatásban!  

ÖSSZEBÚJÓS MESÉK ROSSZ ALVÓKNAK 4-8 ÉVES KOR KÖZÖTT:

HARCOS BÁLINT: DORKA ÉS AZ ELGURULT GOMB
Három klasszikus szépségű mese négy gyerekről, melyekben az elalvásnak, el nem alvásnak fontos szerepe van. Dorka azért indul útnak éjnek évadján, mert Gyöngyi nevű babájának leesett a ruhájáról a gombja, annak megcsavarása nélkül márpedig sem ő, sem Dorka nem tud elaludni. Dorka éjszaka találkozik a babakészítővel, egy beszélő varjúval és végül szembenéz legeslegnagyobb félelmével, a lakásukhoz közeli parkban álló oroszlánszoborral. A második történetben egy félénk, a szó legerősebb értelmében elvarázsolt kisfiú, Mirkó és az ő kis baglyával kötött barátsága áll a középpontban. Ebben a kötetben az az imádnivaló, hogy a tiszta szívű, ártatlan kisgyerekek fantáziája összekeveredik a valósággal. Mindhárom történet egy másik világ, de mindegyik azt üzeni, hogy attól még, hogy valami csodálatos dolog csak a képzeletünkben történik meg, attól még lehet ugyanannyira valóságos.

VAGÁNY EGYÉNISÉGEKNEK 8 ÉVES KORTÓL:

BÁN ZSÓFIA: VAGÁNYBAGOLY ÉS A HARMADIK Á, AVAGY MINDENKI LEHET MÁS
Bán Zsófia mesekönyve egy igazán vagány bagolyról, avagy Vagánybagolyról szól, aki mindent lát, mindent hall és mindent tud, a tapasztalatait pedig olyan jó célokra fordítja, mint a 3/A tanulóinak megsegítése, legyen szó bármilyen apró vagy éppen szörnyen nehéz probléma megoldásáról. A történetvezetés egyszerre reagál a gyerekek körüli valós eseményekre és hívja játékba a gyermeki fantáziát a meseiség erejével. A Vagánybagoly egy nagyon fontos gyerekkönyv, amit nem szabad hagynunk elveszni a többezer 8-12 éves gyerekeknek szóló kötet között! A magasirodalomra jellemzően valódi erkölcsi, társadalmi és személyes problémákat vet föl, összefüggésekre mutat rá, és megoldásokhoz is elvezet, mégsem zárja el előttünk az elágazásokat egyetlen igazság felé terelve minket. Legnagyobb értéke, hogy nem fél filozofálni a gyerekekkel, hiszen tudja, hogy ha megpróbáljuk elrejteni a gyerekek elől a “felnőtt problémákat”, azzal nem védjük őket, hanem éppenhogy elvesszük tőlük az egyetlen eszközt, amivel védekezni tudnának: a tudást. Mindeközben mégis szórakoztató, humoros és meseszerű.ÖRÖK ÁLMODOZÓKNAK 9-12 ÉVES KOR KÖZÖTT:

WÉBER ANIKÓ: CSERESZNYELIGET TITKA
Kitti ötödikes, és nagyon unalmasnak érzi magát és az életét is. Egy ötfős baráti társaság tagja, de valahogy mindig ő az, aki egyedül marad ültetésnél, akinek az üzeneteire nem érkezik izgatott válasz, és akit egy kicsit nagyotmondónak is tartanak a többiek. Egyedül neveli elfoglalt anyukája, ezért Kitti sokat van egyedül, ezt tölti ki álmodozással. A nyári szünete sem ígérkezik kimondottan izgalmasnak: nem megy se lovastáborba, se külföldi nyaralásra, anyukája utazása miatt a nagybátyjáéknál kell töltenie két hónapot. Néhány napig teljes letargiában lustálkodik Cseresznyeliget kertjében, amikor végre történik valami, ami felkelti az érdeklődését: nagybátyja elmeséli neki, hogy régen boszorkányok éltek a kis faluban, és valahol el van rejtve a titkos könyvük. Kitti fantáziája egyből beindul, és nyomozni kezd, közben új barátokra lel a szomszéd ikerpár személyében, és kiderül, hogy nem is olyan unalmas ez a nyár, mint amilyennek eleinte tűnt. Sőt.

KISKAMASZOKNAK, AKIK SZÍNPADRÓL ÁLMODNAK 10-12 KOR KÖZÖTT:

VADADI ADRIENN: MIÉNK A SZÍNPAD!
A Miénk a színpad! olyan mint egy felturbózott Szent Johanna Gimi: hasonló a humora, és itt is egy osztályközösség fejlődését követhetjük végig. Azonban szerencsére Vadadi Adrienn első kiskamaszoknak szóló regénye nem csak a drámatagozatos osztály életének csillámporosnak tűnő felszínét kapargatja. Sokféle élethelyzetet ismerhetünk meg, ahogy halad előre a történet: Viki őrülten diétázik, hogy megfeleljen egy nem létező ideálnak, Milusnak a származása okoz nehézségeket, Attilát pedig a nagyszülei nevelik. A lányok közti versengés és barátság is egy központi témája a regénynek. Nagy ívet járnak be a szereplők ezzel kapcsolatban: a végére rájönnek, mennyivel értékesebb a barátságuk annál, mint hogy a népszerűség miatt egymást piszkálják. Az első szerelem megszületésének pillanatai talán a legszebbek a könyvben, ezt felnőttként olvasni kifejezetten megható volt. A regény hihetetlenül pörgős, letehetetlen, könnyed, ugyanakkor telis-tele van fontos és elgondolkodtató témákkal.

ÖRÖK KALANDOROKNAK 6-12 KOR KÖZÖTT:

BERG JUDIT: RUMINI TÜKÖR-SZIGETEN
Melyik 6-12 éves gyerek ne örülne egy vadonatúj, még ropogós Rumini-kalandnak? Pedig a könyv így kezdődik: Elég a kalandokból! Hiszen amikor a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak, egészen biztosan úgy érzik, hogy most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük. De persze nem is lenne ez egy igazi Rumini-könyv, ha a számításaikat nem húzná keresztbe néhány ártalmatlannak tűnő, ám annál veszélyesebb higanyhidra, aminek a mérgétől Sajtos Rozi nemcsak gondolatolvasó lesz, de ha nem tesznek valamit sürgősen, az egész teste ezüstté fog válni… Állítólag az ellenszer egy bizonyos Tükör-szigeten található. Csakhogy a térképen jelölt helyen két egyforma sziget áll! Az egyik a másiknak tükörképe, és mindkettő nagyon veszélyes! De vajon melyik az igazi, és hol rejtőzik a gyógyszer? Minden titokra fény derül a Rumini kilencedik részéből, még arra is, mi rejtőzik a tükör mélyén.

GYEREKLELKŰ FELNŐTTEKNEK ÉS FELNŐTT KOMOLYSÁGÚ GYEREKEKNEK:

DÁNIEL ANDRÁS: KICSIBÁCSI ÉS KICSINÉNI (MEG AZ IMIKÉM)

Örkény egypercesek gyerekekre hangolva. Vagy talán másfélpercesek. Mielőtt a kuflik világhódító útjukra indultak, Dániel András írt két mesekönyvet Kicsibácsiról és Kicsinéniről, akik egy dióban laknak Imikémmel, a madarukkal, aki egy bádognyúl. Olyan mesekönyveket, amiken együtt nevethetünk a gyerekekkel, de aztán reggel rácsodálkozhatunk, hogy a gyerekeink is azon az abszurd lehetőségen filozofáltak elalvás előtt, mint mi – miközben továbbgondolták a könyvben olvasott történeteket. Rövid, 1-2 oldalas, ám annál tartalmasabb, elvont és elgondolkodtató történetek hétköznapokról, amelyek egyszerre ismerősek és furcsák. Absztrakt humor, posztmodern irodalom, bevezetés a filozófiába kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Garantáltan emlékezetes és maradandó élmény, érdemes lassan, sokáig ízlelgetni minden egyes mondatát. Remek gondolatébresztő és beszélgetést kezdeményező mesék az egész családnak.

RENDHAGYÓ SZERELMESEKNEK 14 ÉVES KORTÓL:

WILLIAM SHAKESPEARE – SZABÓ LŐRINC – PAPOLCZY PÉTER: HOGYNE SZERETNÉLEK?

Papolczy Péter az irodalmi élet különleges figurája. Civilben informatikus és lelkes Wikipédiaszócikk-szerkesztő, mellékesen pedig zseniális műfordító. Ebben a kötetben arra vállalkozott, hogy lefordítja Shakespeare szonettjeit olyan modern nyelvre, hogy azok ugyanolyan élvezetesek legyenek a mai ember számára, mint egykor egy 16. századi angolnak voltak. Erre a kötetre már nagyon rég szükségünk volt, hisz ezeket a szonetteket még azok az irodalomkedvelők is nehezen értették, akik egyébként jól tudnak angolul. A kötetben elolvashatjuk az eredeti óangol kissé modernizált, angol verzióját, Szabó Lőrinc fordítását, Papolczyét, és végül egy rövid szösszenetet is az adott szonett feltételezett történetéről. Papolczy modern átirataiban megőrzi Shakespeare pikáns romantikáját, nyelvi humorában gyakran erősen Varró Dani zsenialitására hajaz, és ettől egyszerre kinyílik előttünk egy eddig egész ismeretlen világ. Papolczy fordításaiban közelebb kerülhetünk hozzá, pontosan kikhez és miről szóltak ezek a szonettek. Ezek a fordítások mindenki szívét rabul fogják ejteni, akik szeretik a szerelmes verseket vagy azokat a huncut, pajzán vicceket, amik mindig csak kicsit később esnek le.

MÉLÁZÓ HATÁRÁTLÉPŐKNEK 12 ÉVES KOR FELETT:

DAVID ALMOND: A NAP SZÍNE
Az év végén jó megállni, és végiggondolni, honnan is jöttünk, hol is vagyunk és hova is tartunk. Az elmélkedéshez pedig tökéletes társ az Andersen-díjas regényíró, David Almond könyve, A nap színe. A történetben egy kiskamasz fiú egy napját követhetjük végig, nem sokkal édesapja halála után. Főhősünk a nap különös eseményein és találkozásain keresztül kezdi megérteni a továbblépés erejét, a felnőtté válást, a gyász kezelésének lehetőségeit, miközben a lakókörnyezetének érdekes alakjaival találkozik. Bár ez a srác még csak kamasz, sokat ad a története nagyobbaknak és felnőtteknek is, hiszen a saját emlékeink felidézésében nagy segítségre lesz ez a gyógyító erejű történet.

KÖRNYEZETTUDATOS KALANDOR KAMASZOKNAK 12 KORTÓL:

MÉSZÖLY ÁGNES – MOLNÁR T. ESZTER: AZ EMBEREK ORSZÁGA
A könyv egy 2646-ban játszódó disztópia. Történetünk egy Roxforthoz hasonlítható Heim nevű kiképzőközpontban játszódik, ahol a fiatalokat kicsi koruk óta arra képzik ki, hogy a lehető legjobb szolgálatot tegyék Kalaallit Nunaatnak, az Emberek Országának, a kultúra utolsó menedékének. Nanoukot, egy itt nevelkedő fiatalt visszatérő rémálmok gyötörnek egy régi, sokkal békésebb világról, ami miatt képtelen az iskola falai közt maradni. Egyik társával, Umiával lázadásba és menekülésbe kezdenek egy olyan világban, ahol a Heim falain túl a napfény és a víz is életveszélyt jelent rájuk. A letehetetlenül izgalmas kötet a két fiatal szökésének és életben maradásának története. Ez a könyv olyan hatást vált ki az emberből, mint Orwell 1984-e vagy Huxley Szép új világa, nem is véletlen, hogy a kötet előszava Huxley Orwellnek címzett levelének egy részletével indul. Ezzel együtt mégis emészthető kamaszok számára, mert kellően utópisztikus ahhoz, hogy ne féljünk tőle, bár ráébreszt a mai társadalom betegségeire és az emberiség felelőtlen tetteinek következményeire.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1550 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x