Pál Feri atya is cziffrázza
Címlap / Ajánló / Pál Feri atya is cziffrázza

>

Pál Feri atya is cziffrázza

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-29

A ZENE SZABADSÁGA mottóval rendezik meg az idei Cziffra György Fesztivált. A jubileumi esemény kiemelt vendégművésze Vadim Repin hegedűművész. A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség. Ezen felül bárest, kiállítás és jazz koncert is színesíti a programokat. Pál Feri atyának Vizi E. Szilveszterrel és Bősze Ádámmal lesz közös estje.  

Mint minden évben, idén is jelentős figyelmet fordítanak a fiatalokra, nekik szóló programokkal, mesterkurzusokkal várják őket, valamint átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál rangos díjai is. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre fesztiválját, melyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének, Cziffra György emlékének ajánlott.

A Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én a MOMKultban: a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel, így Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora), Ürmös Sándor (cimbalom) és Balogh Ádám (zongora). A fesztiválprogramot megelőzi a Cziffra Fesztivál Mesterkurzusa, amely idén bővült: a zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika ének kurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában február 14-16. között.

A CZF5 kiemelt vendége idén Vadim Repin hegedűművész, aki a gálakoncerten lép fel február 23-án a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel. A gálakoncert keretében adják át a Cziffra Fesztivál – erkölcsi és anyagi elismeréssel egyaránt járó – rangos díjait három kategóriában: CZF Tehetségdíj, CZF Ifjú Tehetségdíj és CZF Életműdíjak, amellyel a legkiemelkedőbb emberi, művészeti teljesítményeket ismerik el. A zsűriben hazánk elismert és nagyra becsült művészeit, tudósait és intézményvezetőit tisztelhetjük. A nemes ügy két önkormányzat támogatásával valósulhat meg, melyek Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat.

“Örülök, hogy Cziffra György szellemi örökségét tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk – támogatóink segítségével –, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amely által eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket.”
(Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője)A Lélek és logika című esten Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám eszmecseréjét hallgathatjuk meg a zenélést és az életet is érintő fontos kérdésekről. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója tölti meg muzsikával.

Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz” című koncert. Paganini Caprice-ait Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész játssza, aki 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is a közönség elé tárulnak: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában hallhatjuk majd a művek 21. századi transzformációját.

Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, melyben a tudatállapotok között kalandozhatunk a tudomány és a művészet segítségével és a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira keressük a megoldásokat. Az estet Balázs János zongorajátéka színesíti.

A füstös „Kedves presszót” a korabeli bárok világát és a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát a 20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten.

A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora is külön erre az estre készült, Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg. Ismert Liszt dallamok, valamint Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban február 16-án a Keleti Márton által rendezett „Szerelmi álmok – Liszt” című film kerül levetítésre, melyben a Liszt műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza, az est vendége Hildebrand István lesz: a film Kossuth-díjas operatőre Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesél majd. Február 17-én nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása a MOMKult Reich Károly lépcsőházgalériájában, valamint bemutatjuk a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát.

„Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus zenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek.” (Balázs János)

„Senki nem válhat halhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.”
(Sztravinszkij)

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzá tartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a 2020-as fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál tiszteletére palackozza a tölgyfahordóban érlelt nemes cuvéet.

5. Cziffra György Fesztivál
2020. február 16–23.


Alapító és művészeti vezető: Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész

Programok:

2020. február – Kroó György Zeneiskola
Mesterkurzus - Ének/zongora/hegedű

2020. február 16. (vasárnap) 16:00 Hegyvidéki Kulturális Szalon
„Szerelmi álmok – Liszt” című film vetítése
vendég: Hildebrand István, a film Kossuth-díjas operatőre

2020. február 17. (hétfő) 18:00 MOMkult
Józsa Judit kerámiaszobrász kiállításának megnyitója
A Steinway új „Spirio” zongorájának bemutatása

2020. február 17. (hétfő) 19:30 MOMkult
Lélek és logika – Nyitóest
Meghívott vendégek: Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus, orvos, farmakológus közreműködik: Lukács Miklós, Balogh Kálmán (cimbalom), műsorvezető: Bősze Ádám  

2020. február 18. (kedd) 19:30 Zeneakadémia Nagyterem
Paganini + 
közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Lendvay József Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész Oláh Kálmán Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és zongoraművész, műsorvezető: Bősze Ádám

2020. február 19. (szerda) 19:00 MOMkult
„Győztesek” koncertje - A koncerten fellépnek a Cziffra Fesztivál, a Bartók Világverseny és a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottjai, valamint a Virtuózok győztesei 

2020. február 20. (csütörtök) 19:00 MOMkult, kupolaterem
TUDATÁLLAPOTOK Dr. Bagdy Emőke előadása

2020. február 21. (péntek) 19:30 MOMkult
Bárest 
közreműködik: Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz-zenekar, Sárközi Lajos Junior Prima Díjas hegedűművész és zenekara, műsorvezető: Bősze Ádám

2020. február 22. (szombat) 19:30 Lóvasút
Jazzical Trio
Káel Norbert (zongora), Lakatos András (dob), Oláh Péter (bőgő)  

2020. február 23. (vasárnap) 10:30 MOMkult, kupolaterem
Hangszerbemutató koncert gyerekeknek
Simon Izabella zongoraművész interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertje a társművészetek segítségével. közreműködik: Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei

2020. február 23. (vasárnap) 19:30 Zeneakadémia Nagyterem
Gálakoncert és díjátadó
Vadim Repin hegedűművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor Liszt-díjas Érdemes Művész műsorvezető: Bősze Ádám.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1640 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x