Ha szerinted a közösségimédia káros és régen jobb volt,...
Címlap / Ajánló / Ha szerinted a közösségimédia káros és régen jobb volt, figyelj!

>

Ha szerinted a közösségimédia káros és régen jobb volt, figyelj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Annyit mondogatják, hogy eltávolít a számítógép egymástól. Visszaemlékszem, hogy mit csináltunk mi, amikor ilyen 10 és 14 közt voltunk. Kb. ugyanazt, amit a mostani srácok, csak még a most olyan sokat szidott gépek híján máshogy. Együtt lógtunk. Ahogy most is együtt lógnak a srácok. Most a saját szobájukban guborogva mind. Úgy vannak együtt.  


Mi is ezt csináltuk, csak mi nem otthon, hanem mindig valakinél. Sokszor nálunk. Meg később Patrícianál is. Azokkal, akik a közelben voltak, mert velük lehetett. Hiába lógtam volna én sokkal szívesebben Enikővel, aki Rákospalotán lakott, ha én meg Lágymányoson, és nekem a hatban lakott a Kriszti és ő volt a társaságom. Ő volt kéznél. Később kiderült, hogy az igazi barátság mégis Enikő - 47 éve tart, vagy kicsit régebben. Visszagondolva, én nagyon szerettem volna skypeolni vele a paplan alól, sutyiban. (Neked volt-e, van-e ilyen barátod?) 
 
 
 
Ha akkoriban lett volna már mindenféle okos eszköz, akkor biztos, hogy sokkal többet lógtam volna Enikővel - na ha Ildi néni, az igencsak szigorú anyukája engedi - mint a szomszéd Krisztivel. Sokkal többet röhögünk a dukai haverokkal - bár azt hiszem nem panaszkodhatunk, sőt lemaradásról sincs szó, csak azért az a banda ott nagyon együtt volt egy ideig. Mosolygok, ha arra gondolok, mi lett volna, kik lettünk volna, ha adottak ezek az eszközök ... 
 
 
 

Talán, ha lett volna már akkoriban efféle távolságokat leküzdő, valódi kapcsolatokat megőrző cset, sokkal több értékes kapcsolat megmarad tábori barátságokból, mert egyszerűen beszélhettünk volna azokkal, akik valóban érdekeltek bennünket és nem azokkal akiket a közelség meg az osztálylétszám közel sodort. Nem tűntek volna el mély és megélt gyerek kapcsolatok azért, mert a szülők messzire mentek, és nem csak azok számítanak, akiknek minden nap kényszerből nézzük a képes felét. 
 
 
 
Én szeretem, hogy tágabbak a kapcsolatok. Hogy megismerhetik egymást a világ minden részéből az emberek akik hasonló dolgok iránt érdeklődnek. Hogy nincsen határ. És persze most is van egy barát, aki a szomszédban van és ha meg kell fogni a kezed, akkor odamész, kinyújtod, megfogja és ÚGY vagytok ... kell egy (több) ilyen barát. De jó az is, hogy ha kitalálom, hogy én holnap - tudom is én - Mexikóba akarok menni, akkor lesz egy ismerős, vagy az ismerős ismerőse, aki el tud igazítani. Sokkal több a lehetőség - más kérdés mennyire akarunk, tudunk és merünk élni velük. Azok, akik most gyerekek, biztosan ezt fogadják el természetesnek. Szerintem ez nem baj. Nem baj, ha az osztály suli után együtt lóg még egy kicsit a skype-on, vagy együtt játszanak valamit a gépen. Jó, hogy a nyári kapcsolatok folytatódhatnak, ha arra érettek. Jó, hogy lehet más nyelveken is beszélőkkel találkozni így. 
 
 
 
Van persze árnyoldala is - vajon mikor nem volt?
Viszont nem hiszek abban, hogy a túlzó tiltás, vagy a múlt erőszakolása a jelen és a jövő rovására, akár csak hangyányit is előre vinne. Nem ellenség a gép, nem ellenségek a kommunikációs programok. Eszközök, amiket ha jól használsz, akkor szövetségre lépnek veled. Nem ellenség a filmes mese sem a kicsiknek, de az egész nap bekapcsolva hagyott mesecsatorna nem tesz jót. Nem kell folyton a gép előtt görnyedni, de egy súlyosan borús, esős napon miért ne férne bele? 
 
 
 
Az olvasás módja is átalakulóban van. Hangoskönyvet hallgat a gyerek, miközben fest, rajzol, vagy valami technikát próbál ki. És persze nem hangos könyvet is olvas, papíron. És olvas cikket, vagy mesét is a gépén. Kibővült az élményszerzés minősége és köre. Nem azt látom, hogy beszűkülne, vagy elidegenedne, épp ellenkezőleg. Megválasztja és megtartja a valódi kapcsolatait. 
 
 
 
A “bezzeg a mi gyerekkorunkban” üzemmód szerint kántálóknak csak annyit mondanék, hogy bizony nem tudjuk, mi a jobb. De azt igen, hogy az eszközeink értünk vannak. Egy dolog nem változott. Azok boldogulnak jobban most is, meg régen is, akinek szerető, tudatos, figyelmes szülei vannak. És akik jól választották meg a barátaikat. Ha a kettőből kettő megvan, akkor remek. De ha csak az egyik van meg, ma nagyobb az esély. 

Szerinted hogy változott volna az életed, ha régen is lett volna okostelefonod, meg neted? 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 363 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x