Szülésre készít fel az év legjobb könyve
Címlap / Ajánló / Szülésre készít fel az év legjobb könyve

>

Szülésre készít fel az év legjobb könyve

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

Kihirdették Az Év Könyve 2022 irodalmi díj nyerteseit. Ismeretterjesztés kategóriában a Császárvonal gondozásában megjelent A VBAC-titok című könyv nyerte el az első helyet. A császármetszés utáni hüvelyi szülésről szóló kézikönyv majd’ 100 jelölt közül bizonyult a legjobbnak.  

„Amikor megláttam VBAC-könyvemet a mezőnyben, nem gondoltam, hogy dobogós helyre kerülhet, annak ellenére, hogy szeptemberi megjelenése óta számos pozitív visszajelzést kaptam. A legnagyobb elismerés az érintettek üzenetein túl leginkább szülésznőktől érkezett – akikkel korábban még a kórházban fekvésem alatt találkoztam. A szavazás ismeretterjesztés kategóriájában ráadásul olyan nagy nevekkel volt versenyben, mint Máté Gábor vagy Orvos-Tóth Noémi, így végig csak csendben reménykedtem. Az eredményhirdetés éjszakáján és reggelén nagyon izgatott voltam, és amikor megláttam, hogy tényleg megnyertük, sírtam a boldogságtól” – meséli Óvári Enikő, A VBAC-titok szerzője. Mint mondja, ez a díj egy dolgot világosan jelez: amit a kötet összeállításával és megjelentetésével célul tűzött ki – a kismamák információhoz való hozzáférésének segítése a témában – valóban megvalósulni látszik.

VBAC: az egyre ismertebb mozaikszó

A VBAC (vagyis „Vaginal Birth After Cesarean”, ejtsd „víbek”, magyarul császármetszés utáni hüvelyi szülés) egy biztonságos választási lehetőség, melynek előnyei meghaladják a kockázatait, noha itthon még jóval több támogató szakemberre lenne szükség ahhoz, hogy egységes szemléletben, minden kórházban valós lehetőséggé váljon az érintett édesanyák számára. A most díjat nyert kötet mindent összegyűjt a témában 10 szakember segítségével: a test és lélek felkészítéséről, a szülőszobai betegjogokról, az orvos- és kórházválasztásról, vagy a szülőszobai kommunikációról. A VBAC-titok szakmai lektora dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, a kötet szakmai ajánlóját pedig dr. Andrek Andrea PhD, pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke írta.Eddig itthon ilyen, kifejezetten a témára szűkített tudástár nem volt elérhető magyar nyelven, a VBAC-kel kapcsolatos tudni- és tennivalók, tudományos információk inkább Facebook-csoportos tudásbázisokban összpontosultak, a könyv idén őszi megjelenésétől kezdve viszont egy olvasmányos, könnyen forgatható kiadvány is rendelkezésre áll, illetve egy emellé készített, komplex, online szülésfelkészítő is. Óriási szakmai megtiszteltetés, hogy már az Orvosok Lapja, a Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata is foglalkozott A VBAC-titokkal hasábjain, a laikus érintettek mellett a szülés körüli szakemberek figyelmébe is ajánlva a Császárvonal kötetét.

A szerzőről és könyvéről

Óvári Enikő újságíró, közgazdász, dúla. Egy magas császárarányú, budapesti kórházban szülte mindkét lányát, a nagyobbikat sürgősségi császármetszéssel, a kisebbiket hüvelyi úton. Kötetében végigveszi azokat a pontokat, amelyek őt és sok hasonló cipőben járó nőt segítettek abban, hogy következő gyermeküket hüvelyi úton tudják világra hozni egy vagy többcsászáros előzmény után.A Császárvonalról

Az Egészségértés-, Richter Anna- , Kopp-Skrabski- és Magyar Orvosi Kamara Médiadíjas Császárvonal célja a császármetszéssel, annak megelőzésével, a szülés utáni regenerációval, illetve a császármetszés utáni hüvelyi szüléssel (VBAC) kapcsolatos hiteles információk közvetítése. Ingyenes mobilalkalmazásuk (Android, iOS) mellett weboldaluk és Videótáruk (csaszarvonal.hu/videotar) a várandósságtól a szülés utáni időszakig támogatja az érintetteket és szakembereket.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 1048 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x