Festékek, amiket egy kezdő DIY rajongónak érdemes beszerezni...
Címlap / Ajánló / Festékek, amiket egy kezdő DIY rajongónak érdemes beszerezni

>

Festékek, amiket egy kezdő DIY rajongónak érdemes beszerezni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Elkezdtél DIY projekteken dolgozni, de nem tudod, milyen festéket válassz? Az akrilfesték az ideális választás, melyet szinte minden felületen használhatsz. Könnyen kezelhető, gyorsan szárad és tartós eredményt nyújt. Fedezz fel még több festékfajtát a teljes cikkben, hogy mindig a legmegfelelőbb eszközzel indulj neki a következő projektnek!  

Valamilyen festék általában minden háztartásban megtalálható, de 10-ből 9 esetben beszáradt, egyszer használt, majd soha többé elő nem vett állapotban várja, hogy a kukába kerülhessen. Szerencsére ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen, elég csak néhány szempontot végig gondolni és pár fajta festékbe egyszer beruházni ahhoz, hogy a legtöbb felületen használni tudjuk, és segítségükkel új életre kelthessük tárgyainkat, vagy valami egészen újat alkothassunk.

Kezdjük rögtön a jolly jokerrel, az akril festékkel. Ha festéket veszünk az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen felületen szeretnénk használni. Nos, az akrilfestékben az a szuper, hogy szinte mindenre kenhetjük a fától a műanyagig, a fémtől a gumiig. Szóval, ha valaki olyan festéket szeretne, ami szinte mindenre jó, akkor az az akril. Ráadásul mivel vizesbázisú, az ecsetekből, eszközökből könnyen kimosható, de csak amíg meg nem szárad, utána tart hóban, fagyban, napsütésben. Tehát az akrilfesték egy könnyen kezelhető, gyorsan száradó, hosszú ideig tárolható nagyon univerzális festék, ami nem árt, ha mindig van otthon.

Bár az akrillal textilre is lehet festeni, azért van egy dolog, amit nem tud, szemben a textilfestékkel, ez pedig a mosásállóság. A textilfestékben az a nagyszerű, hogy úgy mintázhatunk, festhetünk vele bármilyen textilt a vászoncipőtől kezdve, a textiltáskákon át egészen a pamutpólóig, hogy utána bátran dobhatjuk be a mosógépbe, a festék tartani fog! A textilfesték titka a hőkezelés, amely rögzíti az anyagot a textilbe. Ez legegyszerűbben egy alapos átvasalással oldható meg.



A krétafesték az elmúlt években került a köztudatba, és nem véletlenül örvend elképesztő népszerűségnek. Könnyen kezelhető, szépen fed, nem hagy ecsetnyomokat, és fantasztikus matt felületet képez. Ráadásul csiszolható, ami akkor tud nagyon jól jönni, ha kicsit kopottas vintage hatást szeretnénk elérni. A hobbi bútorfestők tudják, hogy bár az akrilfesték szintén alkalmazható bútorokra – sőt van, amikor az az ideális választás-, de vannak bútordarabok, melyeknek egyszerűen sokkal jobban áll a krétafesték. Érdemes az így festett felületeket viasszal vagy lakkal zárni, hogy az minél ellenállóbb és könnyen tisztítható legyen.



Végül érdemes szót ejteni egy kakukktojásról, valamiről, ami nem teljesen festék, de a festék egyik alapanyaga, és kötelező azoknak, akik szeretnének kicsit játszani a színekkel, egyedi árnyalatokat kikeverni. Ez az alapanyag pedig a festék színező, vagyis pigment.

Az alapszínekről, színháromszögről talán mindenki hallott rajzórán, de aki nem, vagy nem emlékszik az is egy pici utánajárással szinte bármilyen árnyalatot ki tud keverni pigmentek segítségével. Tény, hogy a színezők önmagukban nem használhatóak, de erre is van megoldás! A megoldás a bázisfesték, vagy festékalap.

A fent felsorolt festékek mindegyikéhez kapható úgynevezett bázisfesték, amely kicsit opálos, önmagában átlátszó festék. Ehhez pigmentet keverve kapunk egy tetszőleges, általunk kevert színű festéket, melynek tulajdonságai megegyeznek a hozzá használt bázisfesték tulajdonságaival. Tehát készíthetünk saját textilfestéket, krétafestéket vagy akár akrilfestéket is, olyan színben amilyet csak szeretnénk!

Én mindenkit arra bátorítanék, hogy szerezzen be a fenti festékek közül pár alapszínt, vagy olyat, ami közel áll hozzá, és garantálom, hogy az otthoni DIY projektekben nagy segítség lesz, sőt 90%-ban megoldható ezekkel az alapanyagokkal bármi, ami festést igényel.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon



(X)


 
 
[ 811 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x