Három tipp, ami hosszú távon segíti alacsonyan tartani lakásunk...
Címlap / Ajánló / Három tipp, ami hosszú távon segíti alacsonyan tartani lakásunk rezsijét

>

Három tipp, ami hosszú távon segíti alacsonyan tartani lakásunk rezsijét

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A rezsi mértéke egyre gyakoribb téma a megélhetés szempontjából, hiszen a világszinten jelentkező külső tényezők - háborúk, társadalmi problémák - miatt egyre magasabb áron jutunk hozzá a legfőbb energiahordozókhoz, amelyek a modern világban már az élet alapvető szükségletei. Akadnak azonban olyan hétköznapi praktikák, valamint jól átgondolt megoldások, rendszerek, amelyek segíthetnek minket abban, hogy csökkentsük a rezsivel kapcsolatos kiadásainkat.  

Megújuló energiaforrások alkalmazása

A fenntarthatóság ma már fontos része a közbeszédnek, mindennapi téma, de még mindig keveset beszélünk arról, milyen szorosan összefüggenek a környezetbarát megoldások a költséghatékonysággal. Különösen egy ház vagy lakás kapcsán kerül elő számos lehetőség, amely szakít a hagyományos energiahordozókkal, és másféle utakat használ a fűtés vagy a világítás megvalósításához. A fenntarthatóbb megoldások kapcsán nagyon fontos alaposan körbejárni a kérdést. Tény, hogy az induló költségek magasak, de hosszú távon anyagilag sokkal kifizetődőbb ilyen rendszereket alkalmazni. Nézzük, mely környezetbarát megoldások segítenek a rezsi költségeinek csökkentésében!

Napkollektor

A megújuló energiaforrások közül az egyik legnépszerűbb megoldás a napenergia felhasználása. Ezek a napelemes rendszer részeként a napfényt alakítják elektromos energiává, ennek alkalmazásával pedig akár nullára is csökkenthető a villanyszámla. A napelemes rendszer telepítése nem bonyolult folyamat: nem csak építkezés esetén van rá lehetőség, régebbi otthonunk is modernné varázsolható vele.

Hőszivattyú

Szintén alternatív megoldást kínál a hőszivattyús rendszer, amely többféle lehetőséget is kínál. A talajvizet, a levegő energiáját, valamint a geotermikus energiát egyaránt képes hasznosítani. Bármelyik típusú rendszer telepítése igényel földmunkát, illetve betonozást, azonban a kialakítás általában egyszerű folyamat. A csöveket, a talajkollektort a föld alatt helyezik el, kiépítése ezért természetesen jelentős anyagi vonzattal jár. Emellett azonban hosszú távon igazán sokat tudunk spórolni, ha függetlenedünk a hagyományos energiahordozóktól.

A hőszivattyúkkal a fűtés, hűtés, valamint a melegvíz előállítás is megoldottá válik. A másik nagyon lényeges tényező, hogy a hőszivattyúk élettartama hosszú, maga a rendszer megbízható kialakítású. Nem kell tartani az évek múlva szükséges cserétől, vagy az újabb telepítés költségeitől.Hétköznapi praktikák

Sok kicsi sokra megy - tartja a mondás, ami nagyon igaz akkor is, ha a rezsi csökkentése a célunk. Rengeteg apró lépés segíthet hozzá minket ahhoz, hogy kevesebb összeget lássunk viszont azokon a bizonyos sárga csekkeken. Alapvetésnek tűnik, de figyeljünk oda rá és tanítsuk meg gyerekeinket is, hogy amennyiben nem tartózkodunk adott szobában, mindig kapcsoljuk le a villanyokat.

Kiskortól legyen egyértelmű szabály, hogy nem folyatjuk a csapvizet fogmosás közben, hogy választható a zuhanyzás is a fürdés helyett, illetve a mosogatást sem folyó vízben végezzük. Emellett érdemes a háztartási gépek közül is az energiatakarékos típusokat beszerezni: a mosogatógép, a mosógép és a tűzhely is beszerezhető jó minőségben minél kisebb energiafelhasználást igényelve.

Szigetelés

Nemcsak a legújabb megoldásokra, de a régi nagy igazságokra is érdemes figyelmet fordítani, amikor a rezsi minimalizálásán gondolkodunk. A jó szigetelés remek megoldást kínál arra, hogy az otthonunk minél inkább megtartsa a szükséges hőt: télen a meleget, a nyári időszakban pedig a hűvösebb klímát. Az alapos szigetelés, valamint a modern nyílászárók mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kisebb mértékben kelljen változtatni a hőmérsékletet. A megfelelő szigetelés ráadásul sokszor feltétele a megújuló energiaforrásokat felhasználó rendszerek beépítésének.

Gondolkodjunk hosszú távon!

A legfontosabb, hogy miközben mérlegeljük jelenlegi lehetőségeinket az otthonunk kapcsán, igyekezzünk hosszú távon gondolkodni. Az energia- és költséghatékonyság ugyanis valódi befektetés, legyen szó hőszivattyúról vagy a legmodernebb nyílászárókról. Emellett ne féljünk a számunkra ismeretlen, új dolgokba belevágni: ma már igazán minőségi szakmai segítséget kaphatunk, ha egy hőszivattyú vagy egy napelemes rendszer beépítését tervezzük. Továbbá tapasztalatokat is meghallgathatunk más felhasználóktól, hiszen a konkrét számok mindig segítenek meghozni egy nagy, egész életmódunkra kiható döntést. A pénztárcánknak biztosan jót tesz, ha a fenti tanácsokat megfogadjuk – ráadásul kevésbé kell tartanunk a rezsiárak emelkedésétől is.
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 977 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x