Ne dőlj be a csalóknak a Facebookon!
Címlap / Ajánló / Ne dőlj be a csalóknak a Facebookon!

>

Ne dőlj be a csalóknak a Facebookon!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

Veled is megtörténhet, ha nem vagy elég óvatos, hiszen a csalók mindenhol ott vannak, a közösségi médiában is. Vannak jelek, amikre mindenképp oda kell figyelni, ha nem akarod, hogy ellopják a fiókodat vagy a bankkártya-adataidat, és azzal a pénzedet. Hogyan ne válj áldozattá?  

„Bármennyire is tűnik barátságosnak, a Facebook (is) sajnos egy veszélyes hely, ahol könnyen kicsalhatják például bankkártya adatainkat, de lehet "csak" ellopják a Facebook fiókunkat és ha netán korábban használtunk bankkártyát a rendszeren belül, akkor elkezdenek hirdetni a mi pénzünkkel” – hívja fel a figyelmet Geiger Tamás, a Jabjab Online Marketing vezetője nyilvános Facebook-posztjában. Többfajta csalás is ismert, amit mostanában használnak az elkövetők, ezek közül kettőt emelt ki.

A „letiltott ismerős” trükk

Kapsz egy üzenetet egy ismerősödtől, hogy „bajban van, mert letiltották a Facebookját és most kellene neki 5 ismerős, aki igazolni tudja őt. Aztán kapod a kódot és egyszer csak ellopták a fiókod, mert valójában ahhoz adtál hozzáférést.”

De! Akinek le van tiltva a Facebook fiókja, akkor nem fér hozzá a Messengerhez sem, tehát nem is írhat neked. „Mégis írt, TEHÁT nincs letiltva, ellenben valaki már átvette az ellenőrzést a fiókján és írt Neked, hogy Te legyél a következő áldozat”… (Erről a trükkről még itt olvashatsz részletesen.)A futáros trükk

A piactéren (Market Place) feladott hirdetésedre jelentkezik valaki, „aki eleinte teljesen úgy viselkedik, mint egy érdeklődő, felteszi azokat a kérdéseket, amiket esetleg Te is feltennél, majd jön a csavar: mégse tud eljönni a cuccért, DE mindenképen kell neki, ezért a saját költségén küldene hozzád futárt, hogy elhozza és átutalással fizet.”

Ezután küld egy linket, amiről azt állítja, hogy a futárszolgálaté (leggyakrabban a GLS-t említik). Valójában ahhoz semmi köze, „de ott is kódot kell megadni és hopp, már ugrott is a Facebook fiókod, rosszabb esetben megadtad a bankártya adatod egy általa küldött oldalon, és már szedik is le a pénzt róla, ameddig csak a napi limitek engedik.”

Legyen gyanús! A szakember ezt írja: „ha kapsz egy linket, ahol meg kell adnod adatokat, ott eleve nem biztos, hogy megadnám az adatokat, oldja meg másként, de ha mégis kitöltesz egy adatlapot, ne csak azt nézd, hogy néz ki az oldal, azt is nézd meg, mi van a böngésző címsorában.

Mondjuk egy glsfutar.akarmi.pages.com tuti, hogy nem a hivatalos oldal, de egy glscom.valami.hu is tuti nem a GLS weboldala. Keress rá a Google keresőben arra, hogy GLS és látni fogod, mi pontosan a GLS weboldalának a címe. Ha nem ide visz a beszélgetőtárs, minimum legyen gyanús, de inkább elriasztó.”


Geiger Tamás teljes írását itt találjátok, érdemes nem csak végigolvasni, de megosztani is!


  
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1151 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x