Időkapu a platánfán - Egy ifjúsági regény meg egy kalandséta-könyv...
Címlap / Ajánló / Időkapu a platánfán - Egy ifjúsági regény meg egy kalandséta-könyv 1956-ról

>

Időkapu a platánfán - Egy ifjúsági regény meg egy kalandséta-könyv 1956-ról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Október 23. közeledtével egy korábban megjelent, de máig hiánypótló ifjúsági regényt és egy különleges, az 1956-os események budapesti helyszíneit bejáró kalandséta-könyvet ajánlunk, 10-12 éves kortól.  

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

A Pagony Kiadó népszerű Abszolút töri nevű sorozatának célja, a kamaszok mai nyelven, kortárs szerzők által írt regényeken keresztül kerülhessenek közelebb a történelem különböző korszakaihoz. A könyvek mindegyike történelmileg hiteles, ugyanakkor lendületes és izgalmas is. Főszereplői mai gyerekek, akik egy ősöreg, odvas platánfába rejtett időkapun át jutnak vissza a magyar történelem meghatározó szakaszaiba, hogy testközelből ismerjék meg azokat. Az 1956 október 23-i eseményekkel Kiss Judit Ágnes Kórháza az osztályteremben című kötete foglalkozik, mely 2021-ben jelent meg.

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben. De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban?Az 1956-os eseményekről ifjúsági regényt írni bátor és nehéz vállalás, hiszen az 1956-os forradalommal kapcsolatban a gyerekeknek szóló irodalmat nagyítóval kell keresni. A regény fontos kérdéseket feszeget: négy mai kamasz hogyan tudja feldolgozni a forradalom valóságát? Mihez kezdenek ők a lázadó tömegben, akiknek sohasem kellett ilyen helyzettel szembenézniük? Mit jelent a szabadság most, és mit jelentett 65 évvel ezelőtt?

Kiss Judit Ágnes könyve nem könnyű olvasmány, de fontos, hiánypótló regény. Ugyanakkor mégis életigenlő, informatív, tanulságos. Nem csak kamaszok számára, de nekik mindenképpen.

A regénybe ide kattintva lehet beleolvasni.

Kiss Judit Ágnes kötete mellé ideális választás a városi szabadulószobákhoz hasonló Abszolút kalandséta kötet, mely egyszerre visz vissza a múltba egy izgalmas történet keretében, amibe belefűzi Budapest történetét, és kínál egy nyomozós, rejtvényfejtős játékot.

Győri Hanna – Kovács Tamás György: Az elrejtett kabát – Városi nyomkeresők a Józsefvárosban
Abszolút kalandséta Kiss Judit Ágnes könyve nyomán Győri Bori rajzaival

Kiss Judit Ágnes Kórház az osztályteremben című könyvéhez kapcsolódik, de a kalandséta füzet a regénytől függetlenül végigjárható, nem leplez le semmit a könyv történetéből.

Sétálj bele a történelembe, és legyél te a múlt főszereplője! Utazz vissza 1956-ba, találkozz a tüntető tömeggel, nézd meg, mit lehetett kapni a boltokban, és segíts a forradalmároknak egy fontos küldetésben! De vigyázz: csak akkor érsz célhoz, ha kitalálod a titkos kódot, és megtalálod az elrejtett kabátot! Tartsd nyitva a szemed, figyeld meg a környezetedet, hogy összeálljon a végére a képlet!

A kalandsétán az ‘56-os forradalomba csöppenve a regény főszereplőjének, Lóri dédapjának a kabátját keressük, de ehhez előbb a titkos kódot is meg kell találni, no meg a jelszót, amivel megkapjuk majd a kabátot. A nyomozós séta a Blaha Lujza téri Bubi-állomástól indul, a nyomozáshoz csak sasszemre, ceruzára, okostelefonra és egy BKV-jegyre van szükség. A rejtvények megfejtéséhez jól meg kell figyelni a környezetet, valamint a füzetben található archív fotókat. Az út során szavakat, betűket és számokat kell gyűjteni, hogy végül kiadják a helyszínt, a jelszót, a megfejtést.

A séta során a fényképeken és a szövegben is számos ‘56-os eseményre történik utalás, ezek azonban nem teljesen ebben a sorrendben történtek meg. A vezető nélküli, önállóan és bármikor bejárható kalandséta kérdéseinek megfejtése tartalmas programot jelent családoknak, baráti társaságoknak, kisebb iskolai csoportoknak. A körülbelül kétórás, háromkilométeres séta befejezése után még nem érnek véget a kalandok, mert a könyv második felében található ismeretterjesztő részben Kovács Tamás György, a Hosszúlépés nagy tapasztalattal rendelkező sétavezetője további érdekességeket árul el a meglátogatott helyszínekről. A könyv végében található kvíz kitöltése után pedig érdemes eltenni emlékbe a Győri Bori által gyönyörűen illusztrált ismeretterjesztő kötetet.

A kötet beszerezhető a Pagony boltjaiban, valamint a Pagony webboltjában. A kötet projektje a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósult meg.
 
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 596 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x