Ez történik, ha elhanyagoljuk a fogínysorvadás tüneteit
Címlap / Ajánló / Ez történik, ha elhanyagoljuk a fogínysorvadás tüneteit

>

Ez történik, ha elhanyagoljuk a fogínysorvadás tüneteit

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Az ínysorvadás egy sokak életét megkeserítő betegség, melynek legnagyobb veszélye az, hogy az elsorvadt fogíny nem nő vissza: ha elhanyagoljuk fogaink egészségét, akkor már csak azt akadályozhatjuk meg, hogy a helyzet súlyosabbá váljon. Láthatjuk tehát, hogy a korai tünetek felfedezése és az azonnali kezelés elengedhetetlen, erre tekintettel az alábbiakban azok figyelmen kívül hagyásának veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmet.  

Mi is az a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás, más néven fogágybetegség vagy parodontózis egy olyan folyamat, melynek során az íny visszahúzódik a fog felszínéről, ezáltal védtelenül hagyva a fog gyökerét. A betegség nemcsak az ínyt érint, hiszen kezeletlenül hagyva károsodik a csontállomány, ez pedig a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

A betegség lefolyása


Fogmosás után fogaink felszínén kialakul egy baktériumokból álló, szabad szemmel nem látható lepedékréteg. Ennek oka az, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerekben található szénhidrátok, mint a cukor vagy a keményítő remek táptalajt jelentenek a baktériumoknak, melyek így könnyebben képesek szaporodni. A fogakon megtelepszik tehát a lepedék, ami hamarosan láthatóvá is válik, ez azonban a rendszeres és szabályos fogápolással még eltávolítható.

Ha azonban elmulasztjuk a fogmosást, a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatát, a lepedék felhalmozódik és fogkővé alakul, amit segítség nélkül már nem tudunk eltávolítani. Ha rendszeresen megjelenünk a fogászati ellenőrzéseken, akkor fogorvosunk el fogja távolítani a fogkövet, ha azonban ez nem történik meg, a fogkő bejut az íny alá is.

A fogakon és az íny alatt megtelepedő baktériumok idővel gyulladást idéznek elő néhány fog körül, vagy akár az egész szájban. Ennek jele a vörös, érzékeny és duzzadt íny, mely fogmosás során akár vérezhet is. A betegség előrehaladtával az íny folyamatosan visszahúzódik, elemelkedik a fogaktól, így a baktériumok is könnyebben bejutnak alá, ami tasakok kialakulásához vezet.

Kezelés nélkül az íny tovább húzódik, aminek következtében már nem tartja megfelelően a fogakat, így azok meglazulnak, mozogni kezdenek. Előrehaladott stádiumban a fogakat tartó szövetek elpusztulnak, menthetetlenné válnak.A fogínysorvadás hajlamosító okai

Bár a betegség elsődleges oka a nem megfelelő szájhigiénia, számos olyan tényező, szokás vagy betegség létezik, melyek a kialakulás esélyét növelik. Ilyen lehet a fogágybetegségekre való hajlam, a dohányzás, az ásványi anyagok és a vitaminok – különösen a C-vitamin – hiánya és az elhízás is. A fogínysorvadásban szerepet játszhatnak hormonális változások, például a terhesség vagy klimax, de a cukorbetegséggel és a Crohn-betegséggel is kimutatták már az összefüggést. Nagyobb eséllyel alakulhatnak ki fogágybetegségek az immunrendszer gyengülését okozó állapotok, például rákos betegség vagy AIDS fertőzés esetén.

Milyen következményekkel járhat, ha elhanyagoljuk a fogínysorvadást?

Ahogy azt említettük, a fogínysorvadás korai tünetei közé tartozik a fogmosás során észlelhető ínyvérzés, a vörös és duzzadt fogíny. Ez természetesen esztétikailag sem kellemes látvány, de ha a fájdalom állandósul – például azokon a területeken, ahol beszéd közben a nyelv gyakran hozzáér a fogínyhez – akár a kommunikáció is megnehezülhet.

Sokan – helytelenül – ezeket a tüneteket még csak apró kellemetlenségnek tekintik, az azonban már igen ijesztő, amikor fogaink meglazulását tapasztaljuk. Ez megtörténhet azáltal, hogy új réseket fedezünk fel közöttük, de súlyosabb esetben már kezünkkel is érezhetünk egy minimális mozgást. A kezeletlen betegség következtében aztán a fogak érzékennyé válnak, hiszen az ínyünk már nem védi őket a külső hatásoktól; a rágás, harapás fájdalmassá válhat, ami pedig az életszínvonal romlásához vezethet.

Kellemetlen következményekre azonban nemcsak a fogaink számíthatnak, hiszen a parodontózis egyben gócbetegség is, ami azt jelenti, hogy a gyulladás hosszú távon igen komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A test egyéb részein is gyulladások alakulhatnak ki, felléphetnek nőgyógyászati problémák és meddőség, nőhet a szívbetegségek és a demencia esélye, de akár légúti és ízületi betegségek is kialakulhatnak.

A fogínysorvadás kezelése

Amíg a fogínygyulladás kezdeti szakaszában a kezelés egy egyszerű és fájdalommentes fogkőleszedés, az előrehaladott fogágybetegséget már fogorvosunk sem tudja ilyen egyszerűen megszüntetni. Ekkor hosszadalmasabb kezelésre számíthatunk, hiszen ha a baktériumok mélyen az íny alá hatoltak be, és ott tasakok keletkeztek, ezeket ki kell tisztítani, ami a zárt vagy nyitott kürettel történik.

Zárt küret esetében helyi érzéstelenítésben felhajtják az ínyt, és a fog és íny közötti részről eltávolítják a lepedéket és a fogkövet, továbbá a fertőzött szöveteket. Ha ez a kezelés nem elegendő, mert a gyulladás mélyebbre hatolt, akkor az ínyt felnyitják és az eltávolítást így végzik el: ez a nyitott küret, melynek befejezésekor a kezelt területet varratokkal kell lezárni. Mindkét esetben felkerül végül egy, az íny regenerációját elősegítő zselé.

Ha ez a kezelés már nem vezet sikerre, a következő lépés a menthetetlen fogak eltávolítása lesz, új fogsor építésére azonban csakis a gyulladás elmúlását követően kerülhet sor.

Fontos a megelőzés!

Láthatjuk, hogy a fogínysorvadás nem egy egyszerű ínyvérzés: rendkívül komoly következményekhez és hosszadalmas, drága fogászati kezelésekhez vezethet. A jó hír viszont az, hogy a megelőzésre mindenki oda tud figyelni: mossunk fogat alaposan, lehetőleg minden étkezés után; használjunk fogselymet és fogköztisztító kefét, és ne feledkezzünk meg arról, hogy félévente felkeressük fogorvosunkat: ő már a kezdeti tüneteket is észlelheti, így időben megkezdhető a kezelés.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 413 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x