Lakberendezési trükkök, melyek akár otthonunk rezsijét is...
Címlap / Ajánló / Lakberendezési trükkök, melyek akár otthonunk rezsijét is csökkenthetik

>

Lakberendezési trükkök, melyek akár otthonunk rezsijét is csökkenthetik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

Akár most találtuk meg új otthonunkat, akár a meglévőt szeretnénk egy kicsit felújítani, a folyamatban a lakberendezés biztosan központi kérdés lesz. Ezt ugyanis nemcsak esztétikai szempontból kell átgondolnunk - bár kétségtelen, hogy ez is fontos -, de az egekben lévő energiaárak miatt arra is oda kell figyelni, hogy a lehető legköltséghatékonyabb megoldásokat válasszuk. Szerencsére számos olyan trükk létezik, melyek segítségével kisebb-nagyobb mértékben csökkenthetünk a rezsiszámlánkon: az alábbiakban ehhez adunk néhány ötletet.  

A vízszámla csökkentése

A legtöbb háztartásban nem a vízfogyasztás jár a legnagyobb anyagi teherrel, mégis fontos odafigyelni erre – ha másért nem, a környezetünk megóvása érdekében.

A legkézenfekvőbb megoldások közé tartozik a víztakarékos zuhanyfej és csaptelep beszerzése, ezek ugyanis óriási mértékben csökkenthetik a vízpazarlást. Ha a probléma forrása az, hogy a gyerekek rendszeresen elfelejtik elzárni a csapot, érdemes beszerezni egy érzékelővel ellátott csaptelepet, hiszen ha ez alól elvesszük a kezünket, a víz sem folyik tovább. Jelentős vízmegtakarítást érhetünk el azzal is, ha a régi wc-tartályokat korszerű, takarékos változatra cseréljük, hiszen míg az előbbi öblítésenként nagyjából kilenc, utóbbi mindössze három liter vizet használ el.

Ha családi házban élünk, a kertben is számos módszert találhatunk a spórolásra: gyűjtsük össze az esővizet az öntözéshez, ültessünk kisebb vízigényű növényeket, hozzunk létre sziklakertet, nyáron pedig a medence folyamatos újratöltése helyett koncentráljunk a víz folyamatos tisztán tartására.

A gázfogyasztás minimalizálása

Fűtésre természetesen szükség van, arra azonban van lehetőség, hogy a gázszámlából kisebb-nagyobb mértékben lefaragjunk.

Ha komolyabb beruházásra is lehetőségünk van, akkor talán a legjobb amit tehetünk az, ha vásárolunk egy kondenzációs kazánt: ezek a modern, letisztult külsejű berendezések az óriási, rozsdás konvektoroktól eltérően illeszkednek bármely lakás stílusához. Ami azonban ennél is fontosabb az az, hogy ezek az eszközök jelentős, akár 20-30 százalékos energiamegtakarítást is jelenthetnek a háztartásunknak. Ha meg tudjuk oldani azt is, hogy a fűtést okostelefon segítségével irányítsuk, a gázfogyasztást még tovább csökkenthetjük.

Amennyiben a jelenlegi költségvetésünk nem teszi lehetővé a kondenzációs kazán vásárlását, akkor se essünk kétségbe, hiszen számos trükköt vethetünk még be a rezsiköltség minimalizálása érdekében.Nagyon fontos például a megfelelő szigetelés: ha a nyílászárókat jelenleg nem tudjuk energiatakarékosabb modellekre cserélni, töltsük ki az ablakok közötti hézagokat egy vastag szivaccsal, vagy vásároljunk az üvegre hővisszaverő fóliát. Jó megoldás az is, ha egyszerűen leengedjük a redőnyt, esetleg ha vastag, nehéz függönyöket szerelünk fel az ablakokra: nappal természetesen engedjük be azt a kevés napfényt, éjszakára viszont húzzuk be a drapériákat, így a meleget a lakásban tarthatjuk.

A textilek nemcsak az ablakon működnek: függönnyel eltakarhatjuk a bejárati ajtót is, így a réseken nem szökik ki a meleg, de a padlóra terített vastag szőnyeg is sokat segít a hőmegtartásban. A kanapéra készítsünk be néhány meleg takarót: ezek nemcsak a kényelmes pihenés elengedhetetlen kellékei, de igazán dekoratívak is, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Figyeljünk oda arra, hogy a fűtőtestekre ne rakjunk dísztárgyakat, párologtatókat, hiszen ezek csökkenthetik a hatékonyságukat. Az is fontos, hogy a radiátor elé ne tegyünk nagyobb bútorokat: hagyjuk, hogy minél nagyobb felületen áradhasson belőle a meleg.

És mi a helyzet az árammal?

Ha megengedhetjük magunknak, a legjobb megoldás a villanyszámla csökkentésére a napelemes rendszer beüzemelése. Erre természetesen nem minden ingatlan alkalmas, és óriási befektetést is igényel, ezért a legtöbbünknek egyéb megoldásokhoz kell folyamodnia.

A lakás berendezése során figyeljünk oda a lámpák elhelyezésére. Ha például otthon dolgozunk, és a nap nagy részét a kanapén vagy az asztal mellett töltjük, teljesen felesleges az egész szobát megvilágítani: ezekre a helyekre tegyünk kisebb lámpákat, melyekbe válasszunk energiatakarékos égőt, máris csökkentettük az áramfogyasztásunkat.

Nagyon fontos az is, hogy használjuk ki a természetes fény adta lehetőségeket. Ennek érdekében napközben húzzuk el a függönyöket, engedjünk be annyi világosságot, amennyit csak lehet. Ezt a hatást fokozhatjuk tükrök elhelyezésével valamint azzal, hogy a szobák falait világosabb színekre festjük.

A telefonokat, laptopokat és egyéb elektronikai eszközöket természetesen tölteni kell, de kinek van ideje mindent kihúzni a konnektorból? Erre jó megoldás az elosztó használata: egy ilyen eszköz segítségével egyszerre akár 5-6 kütyüt is tölthetünk, majd egy kattintással lekapcsolhatjuk azt az áramról, ezáltal csökkentve a villanyszámlát.

Természetesen fontos az is, hogy energiatakarékos hűtőszekrényt, mosó- és mosogatógépet válasszunk, és az utóbbiakat csak akkor indítsuk be, amikor megteltek. A szárítógép helyett teregessük ki a nedves ruhákat a lakásban, ezáltal párásítjuk a szobát, és az öblítő illata is sokáig érződik majd.

Legyünk kreatívak!

Láthatjuk, hogy számos olyan trükk létezik, melyek segítségével otthonunk rezsije csökkenthető. Ezek önmagukban sokszor apróságnak tűnnek, de ha összeadjuk őket, már valóban érzékelni fogjuk a különbséget a következő számlák megérkezésekor. Legyünk egy kicsit tudatosak a lakberendezés során, és ha tehetjük, inkább költsünk egy kicsit többet, hiszen egy kondenzációs kazán, egy napelemes rendszer vagy egy energiahatékony hűtőszekrény néhány év alatt biztosan visszahozza az árát.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 627 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x