Roma színház, koncertek és gyerekprogramok a május végi...
Címlap / Ajánló / Roma színház, koncertek és gyerekprogramok a május végi Perspektíva Fesztiválon

>

Roma színház, koncertek és gyerekprogramok a május végi Perspektíva Fesztiválon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-15

A Karaván Színház szervezte Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a roma művészeti értékek, elsősorban a színház és az előadóművészet áll. A Magyarországon hiánypótló jellegű fesztivál programjában négy napon át (2024. május 24-27.) két budapesti (ferencvárosi) helyszínen színházi produkciók, koncertek, izgalmas interaktív gyermek- és ifjúsági előadások lesznek láthatóak.  

A programot számos koncert színesíti, fellép az Egri János Trió, a Gypsy Soloists, a Khamoro Budapest Band, a Karaván Família, közös koncertet ad a Romano Drom és Müller Péter Sziámi. Horváth Kristóf (Színész Bob) rendhagyó irodalomórát tart Petőfi Sándor verseiből, az estet Baranyi Zoltán hegedűművész kíséri. Igazi különlegesség az I’m online c. előadás, amit Selmeczi Bea az internetes zaklatásról, a cyberbullyingról írt. A Perspektíván látható lesz a Független Színház két előadással, ill. a Szólíts a nevemen! c. produkcióval a Romano Glaszo. A fesztivál zárónapján este Spiró György Prah című kétszereplős darabját nézheti meg a publikum Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Tóth Géza rendezésében.Az előadások helyszíne: Karaván Színház, Budapest IX. ker. Üllői u. 31. (bejárat a Kinizsi utca felől), kivéve az Országépítők c. előadás, ennél külön feltüntettük a címet.

2024. május 24. péntek

18:30 Kötéltánc – slam poetry est és rendhagyó irodalomóra
 

Horváth Kristóf „Színész Bob” magyar slam poetry bajnok Európa Bajnokságon is képviselte Magyarországot. Néhány kivételtől eltekintve nem szándékozott roma tematikájú slameket írni, de szinte minden szövegében le van írva a szó: cigány. Az elmúlt 10 év szövegei egymás mellett egy változás történetét mesélik el. Szóval, cigányos szövegek lesznek az elmúlt 10 évből válogatva. Meg lesz közvetlenség, játék, közös alkotás, talán szájbőgő kórus meg nyelvtörő diszkó. Nem minden cigány szöveges, de minden szöveg cigányos.

19:00 Országépítők
a Független Színház előadása

Miközben sokan a cigányok zömét munkanélkülinek látják, régóta kiemelkedő szerepük van a roma munkásoknak abban, hogy házak épüljenek Magyarországon. Kezdetben a vályogtégla vetés területén, később a téglagyárakban, majd általában az építőiparban lett egyre fontosabb szerepük a romáknak, akik olykor identitásukhoz ragaszkodva, máskor inkább azt feladva próbáltak boldogulni. Mire juthat egy család három generáció alatt a 60-as évektől napjainkig? És mi a változás ára?

Író-rendező: Balogh Rodrigó és Illés Márton. Szereplők: Csányi Dávid, Farkas Ramóna, Nemcsók Nóra, Szegedi Tamás András. Zene: Varga Dávid és Babindák István

20:00 Gypsy Soloists


A 2018-ban alakult Gypsy Soloists diplomás, roma származású fiatalokból álló tagjai olyan műveket interpretálnak, amelyek a cigány kultúra zenei értékei nélkül nem lehetnének jelen a koncertzenei életben. Repertoárjukban megtalálhatóak a 19. század ismert verbunkosai és magyar nótái, valamint az ezekből kiinduló Haydn, Brahms, Liszt, Kodály-művek is.

2024. május 25. szombat

10:00 Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú

(Cinka Panna Cigány Színház)
interaktív zenés előadás 6-12 évesek számára, egy felvonásban

„Félek tőled, mert nem tudom, ki vagy!” – jelenti ki Dobhasú az előadás legelején. Szécsi Magda mesedarabja egyszerre szól mindenkihez, akit mássága miatt méltatlan bántások érnek. A szeretetnélküliség világában még a Nap is eltűnik szégyenében… Majd a három különböző kultúrából érkező szereplő elhatározza, hogy legyűrik lelkükben az egymástól való félelmet, lenézést. S láss csodát: az ismerkedés közepette egyre jobban megkedvelik a másikat annak furcsaságaival együtt, s a Nap elkezd derengeni!

Az előadás során a néző gyerekeket is bevonják a játékba, ők is segítenek visszahozni a melegség fényét a Földre, táncolnak, énekelnek a szereplőkkel, azaz Csörgőkezűvel (Jónás Judit), Vödörjáróval (D. Horváth Károly) és Dobhasúval (Weisz Ildikó). Játékmester-zenész: Mata András.

15:00 Kaméleonlány
a Független Színház előadása

„Csak akkor tudjuk igazán megérteni a szeretteinket, ha nem elégszünk meg azzal, amit a szájuk mond. Ha tényleg együtt lélegzünk, eggyé válunk velük, mint egy kaméleon.”

Egy átlagosnak tűnő kamaszlányt kérdezget segítője, hogy megértse, miért tette, amit tett, miért akar úgy dönteni, ahogy. A lány emlékeket, élményeket elevenít fel, amelyek közül nem mindegyik a sajátja. A különös képességekkel rendelkező lány bármihez és bárkihez tud hasonulni, belenézni mások gondolataiba, emlékeibe, és nem szeretné mások példáját követni. A saját életét akarja élni inkább. Írta: Illés Márton, Rendezte: Szegedi Tamás András, Előadja: Farkas Ramóna

19:00 Müller Péter Sziámi + Romano Drom

Müller Péter Sziámi filmrendező, énekes, költő, kulturális szakember dokumentumfilmesként már a 70-es években felhívta a figyelmet a magyarországi cigányok helyzetének kilátástalanságára. A Romano Drom tagjaival együtt évek óta járja az ország legszegényebb településeit, játékos dalszerző, fejlesztő foglalkozásokkal… de a közös koncertezést sem ma kezdték – erről meggyőződhetünk ezen az estén!

A Kovács Antal vezette, világhírű Romano Drom roma folklórzenét játszik, az együttes a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője. Turnéztak a Közel-Keleten és a Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, s játszottak Európa majd’ minden országában. Egyedi zenei világuk zajos sikert aratott, s a legkeresettebb, cigány kultúrát ápoló, de világzenét játszó zenekarrá tette a Romano Dromot. A zenekar kifejezett célja, hogy különleges zenéjét eljuttassa és megszerettesse azokkal is, akik talán nem is ismerik az oláh cigány zenét, táncokat, kultúrát.

2024. május 26. vasárnap

10:00 Banyamesék 

bábos, zenés, interaktív mesejáték óvodásoknak, kisiskolásoknak

Rendezte: Tóth Géza14:00 Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport: Szólíts a nevemen!

zenés, táncos performatív színdarab előadása romákkal és nem romákkal

Mit látsz, ha rám nézel? Mit látok, ha magamra nézek? Mit látok, ha rád nézek?

A romák minden nap kirekesztéssel és előítéletekkel szembesülnek a világban. A külvilág számára számtalan klisé övezi őket: muzsikáló nomádok, szenvedélyes táncosok, független és szabad lelkek, akik romantikus erdei tábortüzek körül melegednek. De mi van akkor, ha a valóság eltér ezektől a berögzült képektől? És mi van, ha nem?

Rendező: Stefan Herrmann
Zenei rendező: Dotschy Reinhardt
Színpad- és jelmeztervező: Witlandt Veronika
Dramaturg: Juliane Hendes
Fordítás: Nagy Tímea Olga
Zene: Romano Glaszo együttes

18:00 Khamoro Budapest Band

A zenekar célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is. Műsorukban éppúgy szerepelnek szatmári hallgatók, mint orosz cigány dallamok vagy keleti hastáncos koreográfiák. Khamoro azt jelenti: Nap, és a zenekar hitvallása: „a Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az!”

20:00 Egri János Trió

Az Egri János (nagybőgő), Egri János Jr. (zongora) és Oláh Kálmán Jr. (szoprán szaxofon) alkotta trió mindhárom tagja a hazai jazz-szcéna kiválóságai közé tartozik. Ifj. Oláh Kálmán Junior Prima Díjas jazz-szaxofon művész számos olyan formáció tagja, akik mind a hazai, mind a külföldi koncerttermek állandó neves fellépői, művészei. Egri János Jr. a legendás jazzbőgő és basszusgitárművész id. Egri János fia, a már egyéni művészként ismert Junior Prima díjas jazz-zongorista rendkívül sokoldalú előadó, hiszen a jazz mellett abszolút nyitott a populáris műfajokra is. Egri János a hangszer elsőszámú exponense és virtuóz mestere, mainstream jazzt képviselő művész a nyolcvanas évek óta az ország egyik legkiválóbb, világot bejárt jazz ikonja.

2024. május 27. hétfő

19:00 Spiró György: Prah

komédia egy felvonásban

Kétszereplős darab egy házaspárról, akik nyernek a lottón hatszázmillió forintot. Eljött az életükben az a csoda, amire a legtöbb ember vágyik: „ha nyernék, kinek adnék belőle, mire költeném, hogyan fektetném be, hogyan lennék boldog.” Megijednek, mert a hirtelen jött gazdagság által kézzel fogható valósággá válik az álom, ami megváltoztatja az életüket és őket magukat. Spiró György darabja nem a csodavárásról szól, hanem arról: mi van akkor, ha eljön ez a bizonyos csoda.

Szereplők: Nyári Szilvia, Nyári Oszkár
Rendező: Tóth Géza.21:00 Karaván Família

Az egyedülálló családi zenekar, a Karaván Família az elmúlt években saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán. Repertoárjukkal bizonyították, hogy a cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó. Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség. A sokszínűség mellett a Karaván Família képes megőrizni saját stílusát, amely egyszerre fiatalos és hagyománytisztelő, szórakoztató és szerethető.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 301 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x