Szájsebészeti eljárások a fogorvosi rendelőkben
Címlap / Ajánló / Szájsebészeti eljárások a fogorvosi rendelőkben

>

Szájsebészeti eljárások a fogorvosi rendelőkben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Sokszor halljuk fogászati beavatkozások kapcsán felmerülni a “szájsebészet", “szájsebész" kifejezéseket, mégsem teljesen egyértelmű hogy pontosan mely beavatkozások tartoznak ehhez a témakörhöz.  

A szájsebészet alapvetően azokat a beavatkozásokat foglalja magába, amelyek sebészeti módszereket és eszközöket igényelnek. Manapság a szájsebészeti beavatkozások teljesen fájdalommentesek, hiszen vagy helyi érzéstelenítésben, vagy pedig altatásban végzik őket.

A szájsebész szakorvosok szakterülete a fogakon, az állcsonton vagy az ezek körüli lágy szövetekben előforduló kóros elváltozások kezelése, diagnosztizálása, illetve szükség szerinti eltávolítása.A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások

Talán a leggyakoribb beavatkozás a fog eltávolítása, amelynek számos oka lehet. A leggyakoribb oka a kezeletlen fogszuvasodás okozta károsodások a fogakban és a szövetekben, amelyek már visszafordíthatatlanok, és a fogat már nem lehet megmenteni. Természetesen más okból is szükséges lehet a fog eltávolítása, például sérülés, trauma következtében is szükséges lehet, torlódott fogaknál, vagy pedig fogszabályozás céljából is. Gyakori beavatkozás beletört foggyökér vagy pedig ferdén növő bölcsességfog esetén is.

Másik gyakori szájsebészeti beavatkozás a gyökércsúcs rezekció. Ez egy műtét, amelynek során eltávolítják a fog gyökerének egy részét. Ha nem eredményes a gyökérkezelés, ez az eljárás esélyt jelenthet a fogak megtartására. Ciszta vagy krónikus gyökércsúcs-gyulladás esetén is eredményes lehet ez a fajta beavatkozás.

Az incízió nevű beavatkozás gyulladás következtében kialakult tályog felnyitása érzéstelenítésben.

Arcüregzárásra általában akkor lehet szükség, ha felső fogak eltávolítása során megnyílik az arcüreg. Ez sajnos sokszor nem megelőzhető, de könnyen orvosolható ennek a beavatkozásnak a segítségével. A szájsebész szakorvos bemetszi az ínyt és lebenyt képez belőle, amelyet a szájpadlást borító nyálkahártyához varr, így a nyílás megszűnik. Az átjárhatóságot minél hamarabb meg kell szüntetni, hogy ne alakulhasson ki gennyes arcüreggyulladás.

Bár ezek komoly beavatkozások, nem érdemes félni tőlük, hiszen érzéstelenítésben és altatásban végzik őket, a páciens igényei szerint. Ne feledjük: a kezeletlen fog az, amely fájdalomhoz vezet!

Szájsebészet Budapesten

Ha Budapesten keres szájsebészeti szolgáltatást nyújtó fogászati rendelőt, ne habozzon, keresse fel a Haifa Dent munkatársait a honlapon található elérhetőségeken!
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 370 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x