HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-10-23
Címlap / Asztalra / Együk végig a világot karácsonykor!

Együk végig a világot karácsonykor!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-10-23

Népek karácsonya a gasztronómia szerint. Ha karácsony, akkor bejgli?  

 

A felkínált receptek között valóban megtalálhatjuk a hagyományos süteményt, ami nélkül nem karácsony a karácsony. Vendégeik elkápráztatására azonban néhány speciális karácsonyi édességet javaslunk, melyek elkészítése - sütési tudományuk próbája is - "édessé" teszi a karácsonyi vacsora utáni pihenés perceit.

Nápolyi struffoli
Nápolyban elképzelhetetlen a karácsony struffoli nélkül, amivel ők is úgy vannak, mint a magyarok a bejglivel, többnyire húsvétkor is megsütik.

Hozzávalók: 5 közepes tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 45 dkg finomliszt, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, csipetnyi só, 1 evőkanálnyi alkohol vagy erős vodka, a sütéshez: olaj, a mázhoz: fél narancs és fél citrom leve, 25 dkg narancsvirágméz, 10 dkg cukor, a díszitéshez: cukrozott gyümölcs, naracshéj, ezüst színű cukorka.

Elkészítés: Először a tésztát készítjük el. A tojásokat a cukorral simára keverjük, a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citrom- és narancshéjjal, sóval és alkohollal ízesítjük. 3-4 perces dagasztás után letakarjuk és hideg helyen két órán át pihentetjük. Ezután egy keveset kiveszünk a tésztából, fél centi átmérőjű rúddá sodorjuk, majd mandula nagyságú darabokra vágjuk. Ezeket a kis tésztanudlikat forró olajban, aranysárgára sütjük. Jól lecsöpögtetve papírtörölközőkre szedjük. A mázhoz a fél narancsot és citromot apró darabokra vágjuk, és mézzel és a cukorral leöntjük, 2 evőkanálnyi vízzel meglocsoljuk és kevergetve felforraljuk. Addig forraljuk, amíg egy könnyű karamell színű szirupot nem kapunk. Ekkor a kisütött tésztasodralékokat beleszórjuk, végül köralakban egy tányérra merjük. Megszórjuk a felaprított cukrozott gyümölccsel, narancshéjjal és a cukorkával. Tálalásig hideg helyen kell tartani, nehogy felolvadjon.



Kóser kindli, flódni
Hozzávalók: (10 személyre) a tésztához: 75 dkg liszt, 37 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1,5 dl ferérbor, az almatöltelékhez: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb 4 dl fehér bor, 1 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg, a máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor, a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor, a kindli lekenéséhez: 1 tojás

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackban csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé.

Amíg a töltelék készül, ezeket is hűtőben pihentetjük. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük és a magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, végül az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük - levét forralt borhoz vagy teába elhasználhatjuk -, és a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A máktöltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a diótölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit a kindlihez elteszük.

Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a diótölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá máktöltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradák nagyobb tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 C) kb. 1 óra 20 percig sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul, azonkívül a tészta sem ázik el. A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15x20 centis lappá nyújtjuk, és 2x5 részre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban töltelékez halmozunk, majd végeiket egyenként kissé töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindliket megcsipkedjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és a közepesnél erősebb lánggal (190 C) 30 percet sütjük. Jó tanácsok: A flódnit nem ajánlatos teflontepsiben készíteni, mert nem sül jól át. A tésztából dupla adagot is gyúrhatunk, mert le lehet fagyasztani.






Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[8182]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 




 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x