Az örökifjú Neil Young, a rock nagy túlélője
Címlap / Boldog szülinapot / Az örökifjú Neil Young, a rock nagy túlélője

Az örökifjú Neil Young, a rock nagy túlélője

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-05

Ki hinné, hogy a még mindig nagyon fiatalos Neil Young november 12-én már 58 éves. A hatvanas évek rock generációjának egyik kultikus alakja ő, egyben a fiatal rockzenész palánták legnagyobb kedvence, hívószavára közel húsz éve mindenki gitárt ragad, amikor a kaliforniai Bridge School halmozottan hátrányos helyzetű diákjai javára rendezendő jótékonysági koncertről van szó. 

 

1945. november 12-én született a kanadai Torontóban. Súlyos betegségekkel teli gyermekkor után a zene jelentette számára az élet értelmét. A Winnipeg-ben felnőtt fiú Elvis Presley dalait hallgatva tanult meg gitározni és különböző folk-együttesekkel lépett fel amerikai határ menti kis klubokban.
Első ismertebb zenekara a Squires volt a hatvanas évek elején. Ebben az időben találkozott Stephen Stills folk gitáros-énekessel, aki később majd fontos szerepet játszik a pályafutásában. A nyugtalan Young azonban otthagyta együttesét és egy 53-as Pontiac-on az USA felé vette az irányt. Detroitban készített egy lemezt a Mynah Birds nevű csapattal, majd elindult Kaliforniába. 1965 nyarán egy Los Angeles-i közlekedési dugóban találkozott véletlenül Stills-szel. Azonnal eldöntötték, hogy zenekart alakítanak még három ismerős zenész bevonásával. Először Herd, majd Buffalo Springfield néven léptek fel. Már az első bulikon ámulatba ejtették a közönséget és a kritikusokat, amikor a Byrds-szel és a Beach Boys-szal koncerteztek.
Különleges hangzásukhoz nagyban hozzájárult a két szólógitár és a három kiváló szólóénekes. Olyan folk-rock zenét játszottak, mellyel megelőzték korukat. Több személyi változás után a zenekar a hatvanas évek végén feloszlott, de az a néhány lemez, amit kiadtak tőlük, ma is gyűjtők féltve őrzött kincsei közé tartozik.
Ezt követően Young szólókarrierjén munkálkodott, melynek eredményeképp a Reprise társaság 1969-ben kiadta első albumát. Nem volt elégedett vele, ezért a második lemezén már a Crazy Horse nevű csapat kísérte. Ez az LP már komoly elismerést hozott számára - platinalemez lett - rajta olyan dalokkal, mint Cinammon girl és Down by the River.
1969 júliusában volt először színpadon a Crosby, Stills & Nash trióval a New York-i Fillmore East-ben, a koncert után a fiúk kérték, hogy csatlakozzon hozzájuk. Mind a négyen öntörvényű művészek, akik már korábban sikert sikerre halmoztak előző bandáikban. Crosby (Byrds), Nash (Hollies), Stills és Young (Buffalo Springfield), most egy zenekart alkotva mégis úgy döntöttek, hogy önállóságukat, művészi függetlenségüket megőrzik a közös munka mellett is.
Woodstock-i fellépésükön - finoman fogalmazva kicsit be voltak ijedve -, de a közönség szeretete megnyugtatta őket. Ha a programjukból valamelyik számot ki kellene emelni, akkor talán a Wooden Ships című daluk előadása volt a legemlékezetesebb. 1970 májusában megjelent a Déja Vu című albumuk, melyen vagy 800 órát dolgoztak a stúdióban, de megérte a fáradságot, mert ma is ez a műfaj egyik etalonja.
Neil Young politikailag mindig érzékeny művész volt, íme egy jellemző eset: 1970 májusában látott a TV-ben egy riportot arról, hogy négy egyetemistát megöltek a Kent State Universityn egy vietnami háborúellenes tüntetésen. Még aznap éjszaka megírta az Ohio című dalt, melyet a zenekarral másnap lemezre vett, s nyolc nap múlva már az üzletekben volt a korong.
A zenekar tagjai a közös munka mellett - ahogy megbeszélték - szólóalbumokon is dolgoztak. Young elkészítette az "After the gold rush" című LP-jét, melyet a kritika finom, törékeny drágakőhöz hasonlított. Így stílszerűen platinalemez is lett, sőt Melody Maker szerint ez volt az év legjobb albuma, Young pedig a legjobb férfiénekes és a legjobb szerző kategóriában is az első helyen végzett. A Southern Man című dalának célpontja George Wallace Alabama hírhedt kormányzója és Robert Kennedy meggyilkolásáról szólt.
A sikerszéria folytatódott, 1972 márciusában kiadták a Harvest című albumát, mely az USA-ban és Angliában is az első helyre került. A változatosság kedvéért ez is platinalemez lett. A Heart of Gold és az Old Man című dalai nagyon jól szerepeltek a slágerlistákon.
A 70-es években Young művészileg nagyon termékeny volt, minden évben lemezt adott ki a Crazy Horse kíséretében, filmzenét írt, vendégként szívesen lépett fel más művészek koncertjein, fesztiválokon. Az elismerés sem maradt el, a New York-i Village Voice magazin az évtized művészének választotta.
Az 1980-as évek kisebb hullámvölgyei után újabb és újabb nagyszerű zenei anyaggal lepte meg rajongóit. Az 1989-es Freedom című LP-je a Rolling Stone kritikusai szerint az év legjobb albuma volt.
Az 1990-es években is aktív, nagy feltűnést keltett együttműködése a Pearl Jam fiatal rockbandával. Mirror Ball című albumát nagyon jól fogadták, a Billboard listáján az ötödik helyig jutott. A Seattle-i grunge zenekar a nyers őserőt adta Young finom, tiszta énekhangjához, az időnként balladisztikus hangvételhez. A korongon több kimagasló dal is hallható, mint a Song X, a Peace and Love és az I'm the Ocean. A Downtown című felvétel pedig a tradicionális rock rajongóinak a szívét is megdobogtatja, visszavisz kicsit bennünket a hatvanas évek hippi-világába.
1996 nyarán Neil Young ismét összehozta Crazy Horse nevű bandáját és Broken Arrow címmel nagylemezt is megjelentetett, majd rövid turnéra indult. A koncertkörutat Jim Jarmusch: The Year of the Horse címmel egy felejthetetlen filmen is megörökítette. Az 1997-ben bemutatott alkotással egy időben a film zenéjét egy dupla élő albumon is kiadták, ami döbbenetes élmény és minden rockrajongó számára kötelező tananyag.
Az ezredforduló azután egy várva várt zenei eseményt hozott, ismét összeállt a Crosby, Stills, Nash & Young négyes és 25 év kihagyás után végeláthatatlan amerikai turnéba kezdtek. Piacra dobták a Looking Forward című albumukat, mellyel tovább növelték táborukat.
Neil Youngnak még ez a munka sem volt elég, mert közben saját lemezén dolgozott, olyan társakkal többek között, mint Booker T. Jones és Donald "Duck" Dunn, akik azt hiszem nem szorulnak bemutatásra. A tavaly márciusban megjelent Are You Passionate? című zenei anyag tele van szebbnél szebb melódiákkal, de a legnagyobb visszhangja mégis a Let's Roll című szerzeményének volt. Emlékeztetőül a dal, a tavaly szeptember 11-i Amerikát ért terrortámadás egyik nagy publicitást kapott esetét idézi fel Young művészi erejével. A Pennsylvaniában lezuhant 93-as járat utasainak hősiessége a témája, azoké akik szembeszálltak a terroristákkal. Let's Roll (essünk nekik/pörögjünk), ez a dal címe, ezt lehetett utoljára hallani az egyik utas, Todd Beamer telefonjáról, aki a feleségével beszélt.
Az idei év is hozott meglepetést Neil Youngtól, ugyanis elkészítette Greendale című albumát, melyben komoly társadalomkritikával rukkolt elő. Greendale egy elképzelt amerikai kisváros, benne a Green családdal, melynek tagjai reprezentálják a mai Amerikát, a nemzedékek közötti ellentéteket, a társadalmi feszültségeket, az elrejtett személyes tragédiákat. De Young elmondása szerint mindegyik karakter az ő saját személyiségének része. A 10 dalos album mellett az énekes-költő saját rendezésében filmet is készített a lemez koncepciója alapján, jelenleg zajló turnéján pedig multimédiás megoldásokkal és prózai betétekkel tarkítja az előadást.
Persze azok, akik Neiltől továbbra is a savas, torzított elektromos gitárhangzást szeretnék hallani, a jól bevált acid-country rockot, nos ők a műsor után csalódottan távoznak, de azok, akik nyitottan ülnek be az előadásra, ők vastapssal jutalmazzák az örökifjú költő-trubadúr újabb művészi kisérletét és ők vannak többen. Géczi László
 
 
[ 1244 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x