Így lehet több az otthonunk, mint szimpla "alvóhely"
Címlap / Otthon / Így lehet több az otthonunk, mint szimpla "alvóhely"

Így lehet több az otthonunk, mint szimpla "alvóhely"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Még ha reggeltől estig a munkahelyünkön töltjük is az időt, akkor sem mindegy, hova térünk haza az esti órákra: milyen környezet, színek, formák és hangulat fogad minket, hogy kiadjuk a napi stresszt és megfelelően feltöltődjünk. Éppen ezért az otthon kialakítása még akkor is fontos, ha tudjuk, nem örökre szól az elköteleződés adott lakás vagy ház felé. Miképpen tehetjük komfortossá, személyessé környezetünket egyszerűen és praktikusan, hogy ne csupán egy alvóhely várjon minket otthon?  

Mindegy, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig tervezünk egy adott házban vagy lakásban élni, minden esetben fontos figyelmet fordítani arra, hogy otthonná varázsoljuk a lakóhelyünket. Ez ugyanis hozzájárul a közérzetünkhöz, a megfelelő pihenéshez, így nemcsak lelki, de fizikai egészségünkre is jótékonyan hat. Nézzük, mely fontos praktikákkal tehetjük személyessé és komfortossá a teret!

Színek a falakon és a textileken

Ha saját lakásunk van, és magunk dönthetünk, akkor ne sajnáljuk az időt a kedvenc színeinkkel körülvenni magunkat. Persze nézzünk utána, mely színek milyen helyiségbe illenek inkább, illetve mit nem tanácsolnak a szakértők élénkségük, intenzitásuk miatt.

Ha lakberendezésről van szó, akkor általában legkedvesebb színeink pasztell árnyalatai mellett érdemes dönteni. A hálószobában vagy alvósarokban preferáljuk a hideg színeket, hiszen ezek nyugtató hatásúak, míg a társasági terekben használhatunk élénkebb árnyalatokat, például napsárgát. Ha béreljük a lakást, a kiegészítőkkel tudjuk becsempészni saját ízlésünket: párnák, ágytakaró, babzsákok, tárolók, egy jól látható helyen kirakott bögreszett, vagy akár egy egyedi olvasóláma is segíthet abban, hogy otthonosan érezzük magunkat.Személyes tárgyak a térben

Nemcsak az ízlésünk, de személyesebb tárgyaink, emlékeink elhelyezése is nagyon sokat jelent abból a szempontból, hogy otthonnak érezzük-e a minket körülvevő környezetet. Egy fotófal például igazán személyessé tehet egy bérelt lakást is: keressünk egy üres falfelütetet, ahová biztos nem kerül bútor, és fúrjunk fel akár több képet is, gyűjtsük össze kedvenc élményeinket, hangulatainkat! A hasonló személyes sarkokból a házban a nehezebb napokon még erőt is meríthetünk.

Emellett a kedvenc festményeket, ereklyéket, gyerekkori plüssöket se sajnáljuk magunkkal vinni: az otthonunk a miénk, az a fontos, hogy mi jól érezzük magunkat ott, nem kell semmiféle elvárásnak, vagy divatnak megfelelnünk.

Jól variálható bútorok és terek

Annak, hogy jól érezzük magunkat, az egyik legfőbb feltétele a megfelelő rendszer: egy kis lakásban is fenntarthatjuk a rendet, ha például mobilis, többfunkciós bútorokat választunk. Ilyenek például az állítható asztalok, a tárolóként szolgáló ülőalkalmatosságok, vagy az összecsukható székek és az elrejthető ágyak.

Emellett a terek játékos használata is sokat segíthet. A megfelelő beltéri ajtók, paravánok segítségével külön figyelmet fordíthatunk arra, hol áramoljon át a fény egész nap, hol elég egy alkalmanként használható választófal, hol fontos a komolyabb hangszigetelés. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minden helyiséget a megfelelő funkciójában tudjunk használni.

Tudatosság a kialakítás során

Fontos előre átgondolni a napirendünket, életmódunkat és ebből kiindulva saját képünkre formálni a lakást: ha szeretünk olvasni, rendezzünk be egy olvasósarkot saját könyvtárunkkal. Ha tudjuk, hogy gyakran dolgozunk majd home officeban, alakítsunk ki egy dolgozórészt a lehető legpraktikusabb módon. Amennyiben gyakran fogadunk vendégeket, gondoljuk végig, mely praktikákkal tudunk teret adni a közös vacsoráknak, társaspartiknak.

Adjunk teret a minőségi pihenésnek!

Otthonunk egyik legfőbb funkciója, hogy biztonságot adjon, valamint hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk pihenni a falai között. Éppen ezért fektessünk hangsúlyt arra, hogy a mélyalváshoz és a rövidebb feltöltődéshez is megadjuk az ideális teret. A lakás legcsendesebb pontján, nyugtató színek között az elektromos eszközöktől mentes helyen, minél kevesebb impulzussal körbevéve alakítsuk ki a hálószobát vagy hálósarkot.

Ne féljünk változtatni sem!

Az otthonunk akkor az igazi, ha minket tükröz, az pedig előfordulhat, hogy időközben ízlésünk, igényeink változnak néhány dologban. Ne féljünk ezekhez alakítani a környezetünket, hiszen valódi megnyugvást csak így fog biztosítani számunkra. Sokszor egy apró módosítás is elég: egy másik kép a falon, egy új beltéri ajtó, egy melegebb színű ágytakaró, és máris visszatér a komfortérzet. Meghálálja magát, ha kellemessé tesszük környezetünket, hiszen mind mentálisan, mind fizikálisan feltölt majd minket a saját otthonunk.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 2124 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x