Illatok és típusok
Címlap / Everness / Illatok és típusok

Havasi Patrícia

Illatok és típusok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Szereted az édesebb és fűszeresebb illatokat? Vagy a romantikusabb, kifinomultabb, üde, virágos illatot? Esetleg a friss, citrusos illatokért rajongsz? Olyan illatot viselj, ami a Tiéd, amitől ragyogsz!  

Miért olyan fontos hogy tudd, melyik a Te saját illatod? Mert az illatok hatnak ránk, ezáltal része személyiségünknek és kapcsolatainknak is. Mert az illat bizony megelőz minket és alapigazság, hogy az első benyomás bizony sokat elárul rólunk. Mert, az illatokkal hathatunk lelkivilágunkra.

Cecelia Ahernnél nem is tudnám jobban szemléltetni, hogyan lehet az illatokkal érzelmeinkre hatni, hogy hogyan tudunk egy pillanat alatt emlékezni olyanra, ami fontos nekünk, vagy azért, mert kellemes emlék, vagy azért, mert felejtendő, de valamiért mégis ott van még bennünk: „Egy illat varázsa abban rejlik, hogy visszavisz bennünket valamihez, amire emlékszünk. Az életünk egy korábbi időszakához, amely olyan fontos számunkra, hogy egy szempillantás alatt, mintegy varázsütésre ott termünk.”

Az illatok kémiáján alapszik az aromaterápia, mint természetes gyógyító alternatíva, és amelyről bátran állíthatjuk, hogy a legillatosabb gyógyító szerek egyike. Az aromaterápia működéséről, a szaglás anatómiájáról, az illatok érzékeléséről, az érzelmi aromaterápia hatásmechanizmusáról és történetéről regényt tudnék írni, de nem teszem most, hanem helyette elmesélek minden hasznos és érdekes tudnivalót az Everness fesztiválon a Harmonet sátorban az Illatok és típusok workshop keretén belül, ahol bizony játszani is fogunk, mégpedig az érzelmeinkkel, az illatokon keresztül.
Miről is lesz szó? Elég sok mindenről, például az aromaterápia történetéről, ahol az érdeklődők megtudhatják, hogy őseink az ókorban hogyan használták a gyógynövényeket és az illóolajokat nemcsak testápolásra, illatosítóként, hanem az egészségük megőrzése érdekében is.

Ezt követően a mai modern aromaterápiáról fogunk beszélgetni, ami hála Istennek, hogy az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát és népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon és persze hazánkban is.

Hazánkban a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének egyik kutatócsoportja több, mint 10 éve foglalkozik illóolajok kémiai összetevőinek meghatározásával, illetve azok biológiai hatásának vizsgálatával, amelyek az illóolajok biztonságos terápiás alkalmazására irányulnak. Na, erről nem lesz mélységében szó, de pár olyan adatot ismertetni fogok, amit mindenki hasznosítani tud a hétköznapokban otthonában.

Az aromaterápia hatásmechanizmusát, a szaglórendszerünket, az egyes aromaterápiás irányzatokat és az aromaterápia jelentőségét viszont részletesen kivesézem konkrét tapasztalatokkal alátámasztva. Megmutatom, milyen sok dolgot tudunk készíteni tiszta esszenciális olajokból, így például a teljesség igénye nélkül tisztítószereket és kozmetikumokat: szappant, dezodort, fogkrémet. A leggyakoribb betegségeket vesszük sorra, melyek kiegészítő kezelésére az aromaterápia jó hatásfokkal alkalmazható.

A következő területeket fogjuk mélyebben érinteni, így, ha bármelyik területen érintett vagy, vagy közeli-távoli ismerősödnek szeretnél természetes úton megoldást nyújtani, ez lehet az egyik alternatívád:
• depresszió, álmatlanság, stressz, szorongás;
• légúti fertőzések, allergia
• ízületi problémák;
• fejfájás, migrén;
• emésztési problémák,
• fogfájás;
• bőrbetegségek,
• menstruációs fájdalmak, női betegségek, klimaxos tünetek;
• gombás fertőzések.

Tekintettel arra, hogy itt a nyár és vele együtt a nyári betegségek ideje is, ezért külön foglalkozunk majd a jellemző szezonális betegségekkel és hogy melyikre milyen esszencia javasolt. Nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is kipróbálhatjuk az egyes esszenciális olajokat, melyeknek rengeteg változatuk ismert és olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben fordulnak elő.

Ezeket az illatos cseppeket maguk a növények termelik, mivel maguk is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Az esszenciális olajok különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül és belépnek a vérkeringésbe, de ezekről megbizonyosodhatsz személyesen is. Aznapi parfümödről garantáltan nem kell gondoskodnod, mert illatozni fogsz a csodálatos illatokban, és ha szerencséd lesz, még saját illatodat is elkészítheted helyben.

 
 
Remélem, hogy a citrusok esszenciáinak bemutatására nem fog tudni sor kerülni, mert ez azt jelenti, hogy akkor hétágra fog sütni a Nap a Balaton partján. A citrusok esszenciái ugyanis fényérzékenyítő vegyületet tartalmaznak, amit, ha magunkra kenünk, könnyen beszerezhetünk nemkívánatos foltokat., ezért limeot, citromot és a narancsot a nyáron nem szeretnék senkinek sem mutatni, akármennyire is imádnivaló illatjuk van. Cserébe meglepetés ajándékkal készülök, és ez nem függ az időjárástól, ezt biztosan viszem magammal: receptgyűjteményt fogok osztogatni az érdeklődőknek az egyes betegségek lehetséges kezeléséről esszenciális olajokkal.

Célom, mottóm: Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az én célom, amit asztrológiai képletem is teljesen alátámaszt, hogy a legillatosabb természetes alternatív megoldást: az aromaterápiát és az esszenciális olajok egészség megőrző szerepét megismertessem minél több emberrel a célból, hogy minél több családban legyen 1 aromaterapeuta-háziaasszony, aki tudja, hogy melyik melyik esszenciális olajjal milyen egészségügyi és kozmetikai problémákra lehet áldásos hatással bírni.

Mottóm: Egyetlen CSEPP törődés, képes lehet megváltoztatni egy EMBER életét! A Tiédet is!

Hol? Balaton, Alsóörs, Everness fesztivál - Harmonet sátor
Mikor? Június 21-én a csillagnapon 10:30-12:00 Illatok és Típusok előadás-workshop
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3377 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x