A buddhizmus, avagy a semmi és a részvét vallása
Címlap / Ezotéria / A buddhizmus, avagy a semmi és a részvét vallása

A buddhizmus, avagy a semmi és a részvét vallása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Semmi és részvét. Gerardus van der Leeuw, a vallásfenomenológia egyik klasszikusa szerint ezzel a két alapminőséggel lehet leírni a legtökéletesebben a buddhizmust. Hogy tézisét értelmezni tudjuk, a buddhista vallási rendszer bölcseleti kérdéseiről is kell ejteni pár szót. 

A buddhizmus létbölcseleti rendszere
A buddhizmus kiindulópontja a világ jelenségeinek átmenetisége. Az elemekből álló anyagi és szellemi valóságot, és ezek belső törvényszerűségeit egy tovább nem osztható minőség, a dharma világtörvénye határozza meg.

A buddhizmus szerint a minőségek közötti függő viszonyból fakad a lét, amely szenvedéssel, pusztulással jár. Az állandó ismétlődéssel terhelt élettel szemben a dharma végső rendjébe való beolvadás a kívánatos állapot. Az életvágyról való lemondás, az élni akarás elhárításának végső stádiuma a semmibe, a nirvánába való belépés.

HarmoNet tipp: Tibet - A meggyalázott nyelv és vallás birodalma >>

A buddhizmus és a semmi
Van der Leeuw szerint a buddhizmus olyan végtelenséget feltételez, amelybe a hívő fokozatosan léphet be. A szenvedés gyökerének kiirtása ugyanis több lépcsőfokon: a térvégtelenség, a tudatvégtelenség, és a nemlét birodalmán keresztül vezet a semmibe. Szerinte a semmi valóságos, mérhetetlen formaként jelenik meg, és inkább pozitív, mint negatív értelmű. Egyfajta megállásként értelmezhető, sem lét, sem nem lét, lényegét tekintve maga a semmivé válás.


A hinajána és a mahájána buddhizmus
A buddhizmus egyik ága, a hinajána tanítása, hogy világunkat időben örök, egymás után létező világrendszerek sokasága alkotja. Az emberek, szellemek, alacsonyabb rangú istenek világán túl, az ismétlődés és körforgás kényszerétől csak a testetlen istenek lakta világ, az alaknélküliség régiója mentes. Az alaknélküliség állapotát nem-cselekvés, passzivitás, meditáció útján lehet elérni, amiben az ember alapvetően magára van utalva.

A hinajána kultusz irányítása a rend, a szangha tagjai kezében van. Feladatuk közé tartozik az adománygyűjtés, a tanítás, és az elmélkedés. A szerzetesi élet teljes szegénységgel, szüzességgel, a világi élettel való felhagyással jár.
A mahájána, a buddhizmus másik nagy ága elismeri a szent iratokat (Tipitaka: hármas kosár), de mitológiájával, spiritualitásával sokat enged a hinajána szigorúságából.

A mahájána etika szerint a hívő feladata, hogy ne csak maga törekedjen a megvilágosodásra, de másokat is segítsen ezen az úton. Az eszmerendszert jól példázza a bódhiszattva, az úton lévő Buddha intézménye. A bódhiszattvák buddhista törekvők, akik fogadalomtételük után egész életükben a szenvedő lényeken próbálnak segíteni. Újjászületéseiknél egy esetleges magasabb rendű helyzetben közbenjáróként tevékenykednek a többiek érdekében. A bódhiszattva-lét lényege a másokkal szemben gyakorolt részvét.

A buddhizmus és a részvét

A bódhiszattvák részvétteljességéről, együttérzéséről megdöbbentő példák maradtak fent. Egy történet arról számol be, ahogy egy bódhiszattva nyúl formájában megsüti és felkínálja magát egy arra járó éhes brahmánának (a papi kaszt tagja) úgy, hogy előtte kirázza magából az élősködőket, nehogy véletlenül megbetegítse a papot.

Egy másik történet szerint egy hercegként újjászülető bódhiszattva éhes tigrisnek és kölykeinek ajánlja fel önmagát. A tigris azonban annyira legyengült, hogy képtelen a támadásra, mire a  bódhiszattva sebeket ejt magán, hogy a tigris új erőre kapva fel tudja falni őt.

HarmoNet tipp:
Ahogy a Buddhák nyugatra jöttek - 15 év a Gyémánt Úton >>

Van der Leeuw az önfeláldozás ilyen szélsőséges formáját is teljesen természetesnek tartja a buddhizmus keretein belül. Úgy fogalmaz, hogy aki szenved, annak együttérzőnek kell lennie a másik szenvedése iránt, így válhat ugyanis a részvét a szenvedés egyetemes voltának belátásává.

(Az összeállítás Gerardus van der Leeuw: A vallás fenomenológiája, és Horváth Pál: Vallásfilozófia és vallástörténet c. könyvének vonatkozó fejezetei alapján készült)

Farmakisz Lajos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5248 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x