Ez a jóslat ma már megnevettet, de régen megborzongatott
Címlap / Ezotéria / Ez a jóslat ma már megnevettet, de régen megborzongatott

Ez a jóslat ma már megnevettet, de régen megborzongatott

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Veszélyes dolog a jövőt jósolgatni: utólag könnyen kiderülhet, bolondot csináltunk magunkból. Íme egy kis válogatás korábbi jövendölésekből, amelyek ma már nevetségesek. Egyik kedvencünk Charles H. Duelltől, az amerikai szabadalmi hivatal tisztviselőjétől származik, 1899-ből: "már mindent feltaláltak, amit fel lehet".  

Ha már a találmányokat emlegettük: általános jelenség hatásuk alábecslése. Itt van például a telefon esete.

"A telefonnak túl sok hátránya van ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegyük, mint a kommunikáció eszközét. A készüléknek nyilvánvalóan nincs értéke a számunkra." - hivatalos feljegyzés a Western Unionban, 1878-ban.

"Az amerikaiaknak szükségük lehet a telefonra, de nekünk nem. Van elég futár fiúnk." - Sir William Preece, a brit posta főmérnöke, 1878-ban.

"New Yorkban őrizetbe vettek egy férfit, aki tájékozatlan és babonás emberektől pénzt akart kicsikarni egy olyan készülék bemutatásával, amely állítása szerint fémhuzalokon továbbítja az emberi hangot, úgy, hogy a másik végén hallani lehessen. Ezt a készüléket telefonnak nevezi. A tájékozott emberek tudják, hogy lehetetlen az emberi hangot drótokon továbbítani." - egy New York-i újsághír 1868-ból.

Érdekesek a számítógéppel kapcsolatos jövendölések is:

"Míg az ENIAC számítógép 18 ezer elektroncső van és 30 tonnát nyom, a jövő komputerei talán már csak ezer elektroncsővel működnek és csak másfél tonnát nyomnak majd." - a Popular Mechanics 1949 márciusi száma.

"Semmi ok nincs arra, amiért bárki is szeretne egy komputert a lakásában." - Ken Olson, a nagy számítógépeket gyártó Digital Equipment Corp. (DEC) vezetője a PC-ről, 1977-ben.

"De mégis, mire lenne jó?" - Robert Lloyd, az IBM vezérigazgatója a mikroprocesszorról 1968-ban.


 

Sokan kételkedtek a repülésben, később pedig az űrkutatásban is.

"Még 50 évig az ember nem fog repülni." - mondta Wilbur Wright testvérének, Orville-nek 1901-ben. Aztán a  Wright fivérek - mint tudjuk - elsőként emelkedtek repülővel a levegőbe 1903-ban...

"Levegőnél nehezebb repülő gépek nem lehetségesek" - Lord Kelvin, brit matematikus és fizikus, a British Royal Society elnöke 1895-ben.

"A repülők érdekes játékszerek, de nincs katonai értékük." - Ferdinand Foch marsall, 1904.

"A rakéták soha nem lesznek képesek elhagyni a Föld atmoszféráját." - New York Times, 1936.

Végül egy válogatás más témákban:

"Júniusban már sehol sem lesz." - a Variety magazin a rock ’n rollról, 1955-ben.

"A részvények ára elért egy tartósan magas szintet." - Irving Fisher, a Yale egyetem közgazdász professzora, 1929.

"Ez a vírus kezesbárány." - Dr. Peter Duesberg, a Berkeley egyetem molekuláris biológia professzora a HIV vírusról, 1988.
 
"...elég jó óceánon túli barátainknak ... de nem érdemli ki a gyakorlatias és tudományos férfiak figyelmét." - brit parlamenti bizottság Edison izzójáról 1878-ban.

"Ki a fene akarná hallani a színészeket beszélni?" - H. M. Warner, Warner Brothers egyik alapítója a hangos filmről, 1927.

"A televíziónak nincs jövője, mert az emberek hamar megunják, hogy egy dobozt bámuljanak minden este" - Darryl Zanuck, film producer, 20th Century Fox, 1946.

"Ez a legnagyobb őrültség, amiben valaha részt vettem... A bomba soha nem fog felrobbanni és ezt robbantási szakértőként mondom." - William D. Leahy admirális, az ameriaki atombomba program résztvevője Truman elnöknek adott szakvéleményében, 1944.

"A leghalványabb jele sincs annak, hogy a nukleáris energia valaha is hasznosítható lesz. Ez azt jelentené, hogy az atomokat szándékunk szerint feltörhetnénk." - Albert Einstein, 1932.
 

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1836 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x