Zsuzsanna napi jóslatok - február 19-én erre figyeljünk!...
Címlap / Ezotéria / Zsuzsanna napi jóslatok - február 19-én erre figyeljünk!

Zsuzsanna napi jóslatok - február 19-én erre figyeljünk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-28

Zsuzsanna névnapja van ma - de nem csak a névnap fontos, hanem a népi babona is, ami ehhez a naphoz kötődik. A fűre, a madarakra és a tavaszra következtetünk ezen a napon, de a név bibliai vonatkozása is igen fontos.  

Az év 50. napja. A héber Sosanna nevet a biblia görög és latin fordítással Susanna alakban vette át, ebből lett a magyar kiejtés.
A héber név jelentése: liliom.

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napja elviszi a havat, zöldellni kezd a fű, és megszólalnak a pacsirták, jelezve a tavasz közeledtét.
Ilyenkor tartották/tartják a Zsuzsanna-napi bálokat, ha még farsangba esett a névnap. Böjtidőben nem rendeztek bált, viszont a lányok Zsuzsanna napon harmincháromszor megfésülték a hajukat, és ahány hajszál a fésűn maradt, annyira bőséges gabonatermést jósoltak arra az esztendőre. 

Ne felejtsétek el köszönteni, Zsuzsanna nevű nőismerőseiteket - ha lehet azért ne úgy, hogy mindenkit betageltek egy virágos kép alá, mert ez tiszteletlenség. 
Zsuzsanna házasságtörő?


Zsuzsanna rövíd története:
Zsuzsanna egy Joakim nevû, Bábelben élő, igen gazdag és tekintélyes férfinak volt a felesége. Nemcsak szép volt, hanem erkölcsös is, mert szülei a mózesi törvény szerint nevelték.

Az asszony mindennap déltájban férje gyümölcsöskertjében sétált. Itt látta meg őt két öreg bíró, akiknek megtetszett Zsuzsanna. Történt egyszer, hogy Zsuzsanna a nagy melegben fürdéshez készülõdött. Mikor a vének elérkezettnek látták az időt, előbújtak rejtekhelyükrõl, odafutottak Zsuzsannához, és erőszakoskodni kezdtek vele. Zsuzsanna azonban ellenált, sikoltozni kezdett, de a vének is kiáltoztak és erkölcstelenséggel vádolták az asszonyt. A törvény előírásai szerint Zsuzsanna bíróság elé került.

Zsuzsannát halálra ítélték házasságtörés címen.
Egy Dániel nevű ifjú megállította a menetet, amely a vesztőhelyre kísérte Zsuzsannát, és hamis tanúskodással vádolta a véneket. Erre visszatértek az ítélkezés helyére, hogy meghallgassák Dániel ellenvetését. Dániel elkülönítette egymástól a véneket, és egyenként hallgatta ki õket. Mindkettőjüktől megkérdezte, hogy milyen fa alatt látták együtt Zsuzsannát az ifjúval. Az egyik azt felelte, hogy mézgafa alatt, a másik pedig, hogy tölgyfa alatt történt az eset.
Dániel ily módon megyőzően bebizonyította a vének gonoszságát.
(Gecse Gusztáv: Bibliai történetek, Kossuth Kiadó 1985, 212-214.o.)

Pacsirta és a tavasz

Zsuzsanna napján ha megszólal a pacsirta, akkor közeledik a tavasz, de ha a pacsirtát alacsonyan látják repülni, tovább tart még a tél. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12029 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x