Holdanya - Nap atya - Égi babonák Magyarországról
Címlap / Ezotéria / Holdanya - Nap atya - Égi babonák Magyarországról

Holdanya - Nap atya - Égi babonák Magyarországról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-22

A Hold, a tükörarcú istennő a legtöbb nyelvben a negatív, női princípiumot testesíti meg. A nap, mint kiegészítő párja a férfiúi pozitív oldalt jelenti. Talán a német nyelv kivétel ez alól, ahol a hold der Mund a nap pedig die Sonne, azaz a nemek felcserélődnek. Mivel a magyar nyelv a leginkább egyenrangú nemek szerint nálunk így ne különböztetjük meg a dolgokat, mégis, a Holdat nőnek, a Napot férfinek személyesíti meg a néphit is...  

A "bolygók az asztrológiában" táblázata szerint az asztrológia tudományos magyarázatát találjuk. A magyar néphitben azonban a Napról, Holdról és csillagokról, vagy más égi jelenségekről érdekes babonaságok jártak.

Üdvözöljük a napot! 


A jógában egy 12, egymást követő pozícióból álló gyakorlatsor - egyfajta jógás bemelegítés, frissítő gyakorlat a Napödvözlet, más néven Namaszkara szúrja. A jógázók hajnalban kelnek, együtt a nappal, és ezt a gyakorlatot mutatják be, hogy az új napot köszöntve szervezetük is készen tudjon állni a történésekre. Minden pót egymás után az előző ellentettje, vagyis a másik irányban kell végezni és nyújtani, így a teljes test harmóniába tud kerülni, a légzés által a véráram felpezsdül. A magyarok a hagyományban nem végeznek jóga gyakorlatokat, de nyújtózással köszöntik a reggelt, a hagyomány szerint az ágyban fekve is és az ágyból felkelve is ki kell nyújtózni, hogy a test felébredjen. 

Ahol az ég, a földdel összeér...


... ott kel, s nyugszik az ég királya, a nap. Balatonmelléken már nagyon korán tudták, hogy az ég gömbölyű, s villámláskor megnyílik és megláthatjuk, ami az égben mögötte van, de aki mögé pillant az a fényességtől - vagy talán mert illetéktelenül kíváncsiskodott - meg is vakulhat. Vas megyében esténként a kelédi gyerekek húzzák le a napot az égről és engedik fel reggel. (Ezt persze már az én kisgyerek koromban minden kelédi gyerek tagadta.) "A napra lehet nézni, de reá nem!" írják a népmesék a leggyönyörűbb leánykára. A nap a szépség, a teremtő erő megszemélyesítője, világánál tiltott a babonaságok űzése. Delelőkor, amikor a legmagasabban van az égen, néha elvakítja saját fénye, és némi apró babonaság fűzhető hozzá, mégis az éjszaka sötétje kedvez igazán a különféle varázsoknak, szerelmeseknek, és persze a tolvajoknak.

Válasszunk csillagot!

Bizony, a csillagokra nem szabad ujjal mutogatni, mert erős a hatalmuk. Aki mutogat rájuk, annak elszárad a keze, sőt, a jászladányiak szerint angyalokat öl meg. Mégis, az éjszakai égbolt erősen vonzza a fiatalokat. Jó éjjel kiállni, esetleg kifeküdni a csillagos ég alá és megszámolni a csillagokat. A szerelmesek páros csillagot választanak maguknak, de akinek még nincs kedvese, az elég, ha este hét csillagot megszámlál, s még azon éjjel a jövendőbelijével álmodik. Nagyszalontán ha hét este egymás után megolvassa ugyanazt a hét csillagot, a hetedik este kimegy az utcára, és találkozik is vele.

A régiek jól tudták, hogy mindannyiunknak van egy szerencsecsillaga. Ha elhalványul, sorsunk rosszra, ha fényesedik, jóra fordul. Akinek a csillaga lehull, az nemsokára meghal. Ha a hajón csillaghulláskor egy sirály száll le, akkor egy matróz csillaga hullott le.

Csillaghullás babonák 

A csillaghulláskor kívánságunk beteljesedik, ha nem áruljuk el, és a kívánság a csillag elpattanásával befejeződik. Katonaembernek a csillaghullás előléptetést jelent (csillag hull a vállapjára.) Göcsejben azt tartják, ilyenkor egy lélek szabadul ki a purgatóriumból, és csendben kell maradni, mert minden szó tovább nyújtja a szenvedéseit.

(A cikk a kép után folytatódik) 


Magyar hold babonák

A hold befolyását növényre, állatra, emberre, már nagyon korán megfigyelték a természeti népek is. A vetéskor is figyelték a hold állását, hogy a föld feletti természetű növényeket akkor vessék, amikor növő hold van, a föld alatt termőket pedig a fogyó holddal, vagyis akkor mikor a "Hold a Föld alatt van". A fejes dolgokat, hagymás és krumplit pedig a teleholddal kellett ültetni, hogy gömbölyű "telefejű" legyen a termés.

Ha költözéskor a hold felmenőben van, növekedni fog és gyarapodni az új házban, ha lemenőben, el fog szegényedni.

Holdtöltekor az emberek mindig tartottak pénzt a zsebükben, hogy egész hónapban kitartson a pénzük. Vannak tájak, ahol azt mesélik, hogy a holdat a kereszteletlenül elhalt gyerekek harapdálják, azért fogy el újra és újra.

Mikor mi kicsik voltunk, a szüleink azt mondták, hogy este a nap azért megy le, mert a tőlünk nyugatra lévő faluban a gyerekek lehúzzák a napot este, reggel meg a tőlünk keletre lévő gyerekek "megmentik" és felengedik. Sokáig hittem benne, míg nem találkoztam egy élő gyerekkel az adott faluból, aki nevetve mesélte, hogy nekik is ezt mondják, a tőlük nyugatra fekvő faluról - így ment ez a móka szájról szájra. 

Mi van a holdban?

Ez az embereket régóta izgatja. Sok mindent belelátnak, Ádámtól Mihály arkangyal arcáig. Van, akik szerint Dávid hegedül a holdban, s nem szabad hosszan belenézni, mert akkor az elpattanó hegedűhúr kiüti a bámészkodó szemeit.Holdtöltekor jó a gyereket elválasztani, de az ilyenkor leválasztott jószág is gömbölyű, kövér lesz. Az ilyenkor kikelt baromfinak azonban rövid életet jósolnak, "elfogy a fogyó holddal", mint a versben a tudós macskája. A nők ciklusának és a holdnak összefüggéseit és az árapály folyamatot is megfigyelték.

Szerelemkötés holdfogyatkozásra

Az elhagyott leányok Kalotaszegen és környékén, a mennykő porát saját vérével keverte meg, és újhold napján éjfélkor egy kopár helyen elásta. Erre a varázslata a régi szeretője visszatért hozzá, és egészen addig hűséges maradt, míg a kopár helyen fa nem nőtt. Ilyenkor különféle mondókákat, varázsszavakat, mondatokat is mondtak. Voltak vidékek, ahol a férfi lábnyomát kellett felvenni, és újholdkor a kapu küszöbe alá tenni, így a férfi mindig be kellett térjen abba a házba.

Luna ezüstmágiája

A hermetikus mágia is tisztelettel emlékezik meg a Holdról. Luna az alkímiában az ezüstöt jelöli, amit szintén a Holddal párosítanak. A Hold a földi életre gyakorolt hatását gyakran elemezték külön is. A természetgyógyászatban és az orvoslásban is használták - használják is a mai napig - azokat a megfigyeléseket, amiket a hold a "nedvességre gyakorolt hatásával" idéz elő. Alátámasztottnak tartják, hogy a fogyó holddal a szervezetben fogyóban vannak a dolgok, a növőben pedig fordítva. A gyógyászatban míg a Nap szárítja a nedvességet, úgy a Hold fokozza.

Az asztrológiában a Rák jegyét párosítják a holddal.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6125 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x