Tarot - a kártya belső mágiája, mint léleknyelv
Címlap / Ezotéria / Tarot - a kártya belső mágiája, mint léleknyelv

Tarot - a kártya belső mágiája, mint léleknyelv

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

A tarot kártya a lélek nyelve. Nem jóslásra való, - bár sokan jóskártyának használják - hanem afféle állapotjelzőnek. Bármikor kérhetünk tőle egy szimbolikus helyzetjelentést magunkról. Utat mutat, de nem jövendöl, a múltból merít, de erőt ad a jövőhöz, akár az életető édesvíz.  

A végtelenből a végtelenbe tartó zarándokok vagyunk. Utunk során örülünk, szeretünk, bukdácsolunk,nevetünk, együtt lélegzünk és létezünk a többi zarándokkal, s még ha úgy is tűnik néha, hogy egy helyben topogunk vagy netán visszafelé haladunk, a bennünk lakozó tapasztalni vágyó utazó folyamatosan transzformálódik a megszerzett tapasztalatok tisztítótüzében.

Mai rohanó világunkban sokszor csukott szemmel, lassítás nélkül megyünk el az igazi útjelzők, az egyetemes szimbólumok mellett.

Nincs már rá szemünk,hogy meglássuk. Bezárult, mert ebben az anyagelvű világban átvette a hit helyét a bizonyítás,a vallás helyét a tudomány. Pedig ezek egymás mellett, egymásba áramolva tudnak igazán hatékonyan létezni. Ahogy a jin energiájából jang lesz és ahogy a jangból jin - mindig, körforgásban. 
Néha viszont megszólal bennünk egy keresetlen hang:


  • Biztos,hogy jófelé haladok?
  • Erre vezet az utam?
  • És a leglényegesebb:Ki vagyok Én?

Nehéz meghallani ezt a vékony kis hangot a nagy zajban.Rendszerint olyankor sikerül,amikor valamilyen életesemény megtorpanásra kényszerít bennünket Lehet ez egy baráti kötelék szétszakadása, egy párkapcsolat végérvényes vége, munkahely elvesztése, baleset, betegség.... Egyszóal egy nagy változás, egy lelki törés, ami olyan kérdéseket vet fel, amire választ keresünk. 
Hirtelen kívülre kerülünk a megszokott kényelmes életünkből,levesszük a szemellenzőt és körülnézünk: - Ki tette ezt velem? (... és persze megjelenik az önvád is: - Hogy tehettem ezt én magam?) 

Most kapaszkodj meg: Te tetted.


A válasz felismerése már magában rejti a megoldás kulcsát.
Mindenki a saját maga sorsának a kovácsa - tartja a mondás.Az alapanyagot készen kapjuk,s az,hogy mihez kezdünk vele,tükrözi,hogy éppen hol tartunk.  A cél ki van jelölve az út végén,de szabad akaratunk megválasztani,hogyan érünk oda.Kerülőkkel,egy-egy lépést hátralépve,vagy a lehető legegyenesebben. Számtalan segítséget igénybe vehetünk a célba éréshez,viszont más nem dönthet helyettünk s nem is vállalhatja a felelősséget sorsunkért.
A tarot kártya az egyik lehetséges eszköz önmagunk megértéséhez és az út feltérképezéséhez.


A tarot egy ősrégi szimbólumrendszer, mely jóval túlmutat az értelmen, s a lélek ősi szimbólumnyelvén szól hozzánk. Eredetét éppúgy homály fedi, mint a kártyalapokon található jelképekét. Összefüggésbe hozható a kabbalával, a számmisztikával, az alkímiával, az asztológiával és a pszichológiával is.

Manapság már megszámlálhatatlanul sok fajtája van. Különösen az utóbbi évtizedekben nyúlt jónéhány művész az önkifejezés és önismeret ezen módjához - festettek, alkottak, így született jónéhány új kártyafajta.

Még Salvador Dali is alkotott egy csodálatos képvilágú tarot-t imádott szerelmének, Gaiának. Maga a kártyarendszer 78 kártyát tartalmaz.22 lap alkotja a nagy arkánumot (nagy titok), amelyeknek megvan a rögzített sorrendje és egyedi szimbolikus képvilága. Az 56 lapot tartalmazó része a paklinak a kis arkánum, mely napjaink kártyajátékaival mutat nagyfokú hasonlóságot.

 

A nagy arkánumok az emberiség ősmintáit, ősi szimbólumait mutatják be. Ezek az archetípusok a kollektív tudatalatti tartalmát alkotják ,egyidősek az emberrel. Az archetípusos jelképek hatalmas erővel rendelkeznek, s akár naponta is találkozhatunk velük például az álmainkon keresztül. A kártya ’megfejtése’,azaz lefordítása a verbális nyelvünkre nagyban függ a kérdező felkészültségétől, intuíciójának érzékenységétől, ugyanis minden kártyalapnak különböző jelentésbeli szintjei vannak, s különféle élethelyzetekre vonatkoztatva más a mondanivalója.

Sokszor előfordul az is,hogy a lapok üzenete csak később világosodik meg a kérdező előtt. Hogy megfelelően integrálni tudjuk az életünkbe a láthatatlan világból érkező jeleket,s általuk egy gazdagabb,kiteljesedettebb életben legyen osztályrészünk, érdemes C. G. Jung tanácsát megfogadnunk:

"Teljes életet élni csak akkor lehetséges,ha harmóniában állunk a jelképekkel. A bölcsesség a hozzájuk való visszatérést jelenti. Ez nem hit, vagy tudás kérdése, hanem a tudatalatti ősképekkel való gondolkodásunk összhangja."


**************
A szerző Nagy Erika, transzperszonális pszichológus 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5511 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x