Jön a legszuperebb szuperhold - Vajon milyen titkokat rejt?
Címlap / Ezotéria / Jön a legszuperebb szuperhold - Vajon milyen titkokat rejt?

Jön a legszuperebb szuperhold - Vajon milyen titkokat rejt?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Majdnem 70 éve nem látott lenyűgöző jelenség tárul majd a szemünk elé november 14-én. Amikor felnézünk a végtelen, csillagokkal borított égboltra ezen a hűvös novemberi éjszakán, olyan szuperholdat pillanthatunk meg, melyhez foghatót legfeljebb nagyszüleink láthattak.  

Mi is az a szuperhold - vagy érthetőbb nevén földközeli telihold?

Ennek az égi jelenésnek a magyarázata igen egyszerű. A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán kering a Föld körül. Földtávolban 405 ezer kilométerre, földközelben pedig 356 ezer kilométerre található. Egy kis számolást végezve megkapjuk, hogy a keringési pálya legkisebb sugara majdnem 50 ezer kilométerrel van közelebb a Földhöz, mint a legnagyobb. Azonban a szuperhold jelensége csak akkor teljesül, ha egyben teliholdról is beszélünk.

A világűr méreteit tekintve ez a cirka 50 ezer kilométernyi apró lépésnek tűnik. Földi halandóként szemlélve azonban, a szerencsések szeme elé lenyűgöző látvány tárulhat. Előzetes becslések alapján a Hold 14%-al nagyobbnak fog tűnni és 30%-al fényesebben ragyog majd az égen.

Érdemes azonban az éj leszállta előtt is feltekintenünk. A pontosan 16:34-kor bekövetkező holdtöltével már elkezdődik ez a kivételes jelenség és egész éjszaka láthatjuk, ahogy ezen égitest mindent beragyog majd.


Ezúttal a hűvös éjszakákat kevésbé kedvelőknek is érdemes lesz az eget kémlelni, ugyanis igen ritkán előforduló eseménnyel lesz dolgunk. Minden évben változó, hány alkalommal kerül a Hold földközeli állapotba. 2016-ban pontosan 13 földközeli holdállás teljesül, de közülük csak egyetlen egy alkalommal láthatunk teliholdat is - november 14-én. A NASA adatai szerint legközelebb csak 18 évvel később, 2034-ben láthatunk a mostanihoz hasonló szuperholdat.

A Hold hatásaival már őseink is tisztában voltak. A napjegyek mutatják meg jellemzőinket, életfeladatainkat, küldetésünket. A Hold pedig megmutatja az utat, hogy mindezt hogyan vigyük véghez. Bizonyos esetekben, vagy az élet egészét tekintve sokkal fontosabb a “hogyan”, mint bármi más.

Teliholdkor az energiák is megváltoznak. Az emberek érzékenyebben reagálnak érzelmileg, gyakran idegesebbek, feszültebbek is lehetnek. Testileg és lelkileg is sebezhetőbbekké válhatnak. Éppen ezért érdemes pozitív energiával körbevenni magunkat, hogy ezen negatívnak tűnő hatásokat át tudjuk alakítani, vagy elkerüljük ezek bevonzását.
Azonban ha nem tulajdonítunk a szuperholdnak spirituális, vagy más misztikus magyarázatot, akkor is egy ritka és kiemelkedő égi jelenségnek lehetünk majd szemtanúi.

Álljunk meg egy pillanatra, és emeljük arcunkat az ég felé. Még ha csak egy rövidke percre is, de feledkezzünk meg aggodalmainkról, problémáinkról és élvezzük azt, amit a természet nyújt számunkra önzetlenül. Ha másra nem is, de egy dologra bizonyosan megtaníthat minket a jó öreg Hold: találjuk meg a szépet az élet minden apró kis rezdülésében, hiszen csak így tehetünk szert igaz boldog pillanatokra.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 67947 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x