Kövesd Báró gólyát és ismerd meg a gólya babonákat
Címlap / Ezotéria / Kövesd Báró gólyát és ismerd meg a gólya babonákat

Kövesd Báró gólyát és ismerd meg a gólya babonákat

Forrás: mme.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-09

A fehér gólya, aki az elsők között - az igazi legelső már elfoglalta fészkét Szombathelyen, de mindig vannak stréberek - érkezik meg Magyarországra, Báró nevet és egy műholdas jeladót kapott az ornitológusoktól. Ennek köszönhetően tudjuk, hogy elindult Magyarországra Izraelből, és ezekben a percekben már Törökországban repül. Báró ősszel nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudán és Csád környékére, hanem csak Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul, ezért tud fajtársainál jó egy hónappal korábban, gyakran már február végén megérkezni. Ráadásul érkezését az interneten élőben is el lehet csípni, mivel Báró fészkét egy webkamera figyeli éjjel-nappal. Erről, és egy csomó gólyákkal kapcsolatos hiedelemről szólunk, míg Báró érkezését várjuk. 

Báró, az alfahím

Egészen a tavalyi évig nem tudhattuk, mi áll a viselkedés hátterében. 2016 tavaszán azután sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, így derült ki tavaly ősszel, hogy Báró, sokezer kilométert megtakarítva fajtársaihoz képest, nem a hazai gólyaállomány fő telelőterületére, Afrikába, hanem csak Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul. Ezért tud - a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva - korábban megérkezni.
A viselkedés azért is nagyon érdekes, mert a lakosság számára is elérhető internetes nyomkövető oldal információi alapján a legtávolabb telelő két fehér gólyánk eközben még mindig jó 6000 kilométerrel délebbre, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin telel. 
Nézze meg a jeladós gólyákat, melyikük hol van éppen!
Az idei korai indulás meglehetős kihívásokkal indult Báró számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a hazai viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól halad, és a hétvégén valószínűleg már el is éri Európát.
Útvonalát itt figyelheti
A február azért különösen fontos a hazai madárállományok szempontjából, mert a hosszú távú vonulók többsége ekkor kezdi meg a végső felkészülést a hosszú hazaútra. A gyűrűzési adatokból kiderül, hogy a fecskék esetében (és gyaníthatóan a többi fajnál is) a legerősebb „szuper hímek” indulnak el legkorábban, így nekik jutnak a legjobb fészkelőterületek.

a kép forrása: MME

Mitől véres a lábad?!


Az semmi, hogy a török gyerek megvágta a gólya lábát, hát mi mástól is lenne piros, na de az is egy vicc, hogy a magyar gyerek síppal-dobbal gyógyítja, nesze neked, gólya! Egy mondókában azonban minden elfér, ezt is boldogan énekeltük annak idején, mint ahogy a gólyához kötődő sok babonaságnak egy része is mind a mai napig tartja magát, erre rögtön bizonyságot is adunk.
A gólya évente ismétlődő titokzatos eltűnését majd újbóli feltűnését az ősidőktől fogva misztikum övezte szerte a gólyajárta világon. Itt, a mi éghajlatunkon tavaszhozó is, ami további sejtéseket köt ehhez a madárhoz. Ráadásul idilli családképet is tükröz a viselkedésük, no meg szépek.

Szeretjük a gólyát


Olyan szép látvány egy gólyafészkekkel ékes falu! Anyósom minden évben büszkeséggel mutatja, amikor megjelennek a gólyák a közeli villanyoszlopon, mintha csak a saját nevelése lenne mind, akár a kislibák a kertben. Joggal mondhatjuk, hogy a magyar falu szimbóluma is a gólyafészek.
A kedves gólya sok magyar költőt megihletett, a többi között Petőfi Sándor, Tompa Mihály, Arany János, Babits Mihály is megénekelte fekete-fehér szárnyú madarunkat.
De nemcsak nálunk van ez így, és ez madár régóta nagy tiszteletnek örvend.
a kép forrása: http://piqs.de

Már az ókori görögök is...


Az ókori görög és római mitológiában a szülői szeretet példaképe volt, és azt hitték, hogy idős korában nem hal meg, hanem elrepül a szigetekre, és emberré válik.
A görög filozófus, Püthagorasz azt állította, hogy a gólyák halott költők lelkeinek a megszemélyesítői, míg a történetíró Plutarkhosz egy olyan esetről számolt be, hogy valakit halálra ítéltek egy gólya megöléséért. Az arab világban elterjedt volt az a meggyőződés, hogy a gólyák olyan halott muszlimok lelkei, akik életük során nem tudtak elmenni Mekkába, ezért ezt az utat madárként kell megtenniük. Ezért tisztelik a muszlimok annyira ezt a madarat, és tekintik az emberöléssel azonos súlyú bűnnek a gólya elpusztítását.
A régi rómaiak Vénusz állatának vélték a gólyát, és úgy tartották, hogy áldást, és soha el nem múló szerelmet kap Vénusztól, akinek a háza tetején gólya fészkel. A "gólya-törvényük" előírta, hogy a gyerekeknek gondoskodniuk kell szüleikről.
A törökök is tiltakoznának, ha ismernék a dalocskánkat, miszerint "török gyerek megvágta", hiszen amikor a törökök elfoglalták Görögországot, törvényben rendelték el a gólyafészkek védelmét. Sajnos ez azután visszaütött a gólyákra, mert a görögök számára a gólya akaratlanul is a hódítók szimbólumává vált, így amikor az 1821-es felkelésük győzelemre vezetett, számos gólyafészek a bosszújuk áldozatává vált.

Szerencsehozó: vigyázzunk rá!


A néphit szentnek, a termékenység, a bőség, a hűség és az anyai gondoskodás szimbólumának tekinti ezt a madarat. Általánosan elfogadott, hogy a hosszú lábú, piros csőrű gólya szerencsét hoz a házhoz. A népi hiedelem úgy tartja, hogy a házra telepedő gólya megvédi a ház népét a tűztől és a villámlástól. Tény, hogy igen ritkán - a megfigyelések szerint száz esetből mindössze háromszor - csap gólyafészekbe a villám. A németek és a hollandok szerint hosszú, gazdag életre számíthatnak annak a háznak a lakói, amelynek a kéményére fészket rak a gólya. Ugyanakkor a gólyafészek lerombolójának tűzvész pusztítja el a házát, vagy némán születik a gyermeke.
Egy másik értelmezés szerint, egész évben lusta lesz, aki tavasszal először álldogálló gólyát pillant meg, ám, ha az elsőként megpillantott gólya repül, a szemlélő serény munkával eltöltött, szorgalmas év elé néz. A lustaság megelőzéséhez fél lábon állva a következő versikét kellett elmondani: „Gólyát látok, fél lábon állok, aki nem áll fél lábon, lusta lesz az a nyáron.” A törökök szerint, aki repülő gólyát lát, egész évben folyton-folyvást utazni fog, míg ha a földön látja e madarat, otthon marad.

Gólyás esetek a magyar történelemben

A Képes Krónikában olvasható, hogy amikor Attila király körbefogta az észak-itáliai Aquileia városát, a hunok sokáig még ostromgépekkel sem tudták bevenni a várost. Egyszer a hun király észrevette, hogy egy gólya a fiókáit elköltözteti a városból a számára biztonságos tengerparti nádasba. Ebből az égi jelből a király megtudta, hogy hamarosan elpusztul Aquileia. Ezer évvel későbbről Antonio Bonfini örökítette meg számunkra, hogyan jósolták meg a gólyák Mátyás király halálát: „..midőn Bécsből Budára tartottunk, és a király megállt Komáromnál, egy torony tetején, amely a kapu fölött emelkedett, észrevettünk egy gólyafészket, melyért négy gólya, a gazdát kiüldözve, ádázul verekedett egymással; velem együtt a többi udvari embernek is megmutatta ezt, és később barátaim között, mintegy az istenségtől megihletve, megjövendöltem ebből, hogy Pannóniában ez évben megbomlik az egység, és a fejedelem halála közel van, valamint, hogy a magyarok hajlandósága négyfelé ágazik, mert négy király fog civakodni az országért; és ezt a jóslatot az ő gyenge egészsége is alátámasztotta.”


a kép forrása: http://piqs.de

Tényleg a gólya hozza...? Ne gyere már itt Andersennel...


S végül, de nem utolsó sorban szóljunk a gólya és a termékenység kapcsolatáról.
Hitvilágunkban a gyereket a gólya hozza. Ez olyan erősen tartja magát, hogy bár a finneknél nem fészkel soha gólya (bolond lenne olyan hidegbe menni, brrr...), még a finn gyerekeket is a gólya pottyantja le!
A hidelemvilágban a ház körül röpködő gólyák látványát általában a család szaporodására utaló jelnek tekintették. Akinek a háza udvarán, vagy a ház előtti árokban békát fog a gólya, ott gyermekáldás várható - tartja a régi babonaság.
Heves megyében így mondták: "Gólya, gólya, vaslapát, hozzál nekünk kisbabát!"

Nem megmondtam, ne menj le a tóra?!

A hiedelem valószínűleg abból a régi pogány szokásból ered, amikor az emberek még a vízi istenekhez könyörögtek gyermekáldásért. Mivel a gólya vízi madár, a keresztény hitre térés során átvette a víz szellemeinek szerepét. Ezért a házaspárok gyermekáldásra számíthattak, ha a házuk felett gólyák köröztek vagy esetleg leszálltak a házra.
A kisbabák a tó közepén kinyílott vízililiomok között teremnek. Oda csak a gólya tud bemenni a hosszú lábával, hosszú csőrével megfogja a kiválasztott kisbaba hasát, így alakul ki a köldök. Beleteszi egy pelenkába, a csőrében összefogja a pelenka csücskeit, felszáll, és annak a háznak az ablakába vagy kémnyébe teszi be a babát, ahol gyermekáldást várnak. Mivel a gólya nem tudja, hogy kisfiút vagy kislányt szeretne a család, így véletlenszerűen dől el a kisbaba neme.
A hiedelem nagyon régi, de igazán népszerűvé állítólag Hans Christian Andersen tette meséjével.
a kép forrása: http://piqs.de


Kilenc hónapig van távol


Egy másik magyarázat szerint azért hozza a gólya a kisbabát, mert költöző madár. Ősszel elrepül Afrikába és március végén-április elején, a tavasz hírnökeként tér vissza, kb. kilenc hónappal a nyári napforduló (június 21.) után. Ez a pogányok szerint a házasság és a termékenység ünnepe. Sok gyerek fogant ilyenkor és sokszor egybeesett a gyermek és a gólya érkezése. Ezért kapcsolódott egybe a két esemény.
Álomban gólyát látni is gyermekáldást jelent, úgyhogy merjünk gólyát álmodni!

Jönnek a gólyák, itt a tavasz!


A hazánkban fészkelő gólyák közül Báró az első, de nyomában már lassan ott az egész állomány, és mire mindannyian megtalálják fészküket, már a nyár is lassan beköszönt.
Aki nem hiszi el nekünk, hogy itt a tavasz, higyjen a szemének! Persze az ablakon is kinézhet, de van egy másik ötletünk: nézze meg Báró fészkét Őrhalomban, mikor foglalja el a gazdája!
Ha báró már megérkezett, figyelheti a bácsalmási gólyakamerát is. Ha szerencséje van, és nem felejti el, nyáron még a kölyökgólyákat is meglesheti!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9292 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x