Félsz péntek 13-tól? 13 oka van!
Címlap / Ezotéria / Félsz péntek 13-tól? 13 oka van!

Félsz péntek 13-tól? 13 oka van!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-01

A rettenetes 13-as számtól való félelem téged is hatalmában tart? Szerinted csak színtiszta babona a péntek 13, nem kell hinni benne? Vagy éppen péntek 13 pozitív jelentését tartod számon? Ez a 13 ok rejlik a misztikus szám mögött! A félelem a péntek 13-tól, illetve magától a rettenetes 13-as számtól, egészen az ókorra vezethető vissza, és mind a mai napig hajlamosak vagyunk nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Miért tartunk jobban tartunk a tizenharmadikától, ha ráadásul péntekre esik? A szám és a nap baljós kombinációja vallási és történelmi okokkal egyaránt magyarázható.  

13 babona, szokás és tény a péntek és a 13-as szám babonájáról


1. Az úgynevezett triszkaidekafóbia, vagyis a tizenhármas számtól való félelem nem új keletű jelenség, már az ókorban is ismerték, több kultúrában és vallásban is megjelenik. Egyes kultúrákban a tizenkettőt a tökéletesség jelképének tekintették, így a tizenhárom ennek a megborulását jelentette. Az, aki ebben a fóbiában szenved, nagyon komolyan veszi ezeket a napokat, ki sem teszi a lábát a házból, esetleg rítusokat folytat a veszély elkerülésére. Minden apróságot baljós jelként értelmez. Vagyis ha te nem vagy ilyen szélsőséges, neked azért nincs triszkaidekafóbiad.

2. Az áruló száma 13: Az egyik legfontosabb bibliai jelenetben, a Jézus elfogatását megelőző utolsó vacsorán is tizenhárman ültek az asztalnál, köztük az áruló Júdás.

3. A pénteki naptól való félelem is visszavezethető vallási alapokra, hiszen Jézus Krisztus keresztre feszítése ezen a napon történt, de éppúgy történelmi okai is lehetnek. A templomosok elleni koncepciós pereiről ismert IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken több száz lovagot tartóztatott le eretnekség vádjával.

4. Néhány országban, például Amerikában, ez a rettegés olyan mértéket öltött, hogy gyakran a 12 után a 14. emelet, vagy utca következik, több repülőgépen pedig nincs 13-as ülés vagy sor.

5. A tudományos megközelítés: 1960-ban a Science magazin közölt egy tanulmányt arról, hogy a népességnövekedés 2026. november 13-án elér egy kritikus pontot, amely elhozza majd a végítéletet. Ez a nap szintén péntekre esik.

6. A NASA is babonás: Ha pedig a fenti jövendölés mégsem valósulna meg, a NASA szerint 2029. április 13-án, pénteken majd egy meteor hozza el az utolsó órát.

7. Kitörni a babonából? Az elmúlt évtizedekben sokan próbáltak kitörni ebből a babonából, már csak azért is, mert a péntek 13 nem is annyira ritka, mint gondolnánk, maximum 14 hónap telhet el úgy, hogy egyszer se forduljon elő. Ők is babonások, de pozitívan. 2018-ban sem menekülhetünk előle, július 13-a ezúttal péntekre esik majd. Az ilyen napok előtt sokan határozzák el, hogy nem engednek a félelemnek, és inkább szerencsés napnak tekintik.

8. Akik szerencsésnek tartják: Ezen a napon igyekeznek valamilyen szerencsejátékot játszani, megkísérteni a szerencséjüket, és ha nyernek, igazolva látják a jó eredményeket. Segít persze, ha olyasmi versenyben indulunk, ahol sok nyeremény van, nagy az esélyünk (Például most, péntek 13-án van ez a sorsolás is.)

9. Szerencsét hozó babonák és intő jelek: Van, aki szerencsésnek tartja, ha ilyenkor fekete cicát simogathat, vagy épp átfut előtte az úton, mások pedig intő, baljós jelként tekintenek erre.


10. Jósnőhöz menni szerencse: Ezen a napon faggatni a Sorsot általában szerencsés minden babonás ember szerint, mert péntek 13-án a sors megmutatja az igaz arcát, ezért ez a nap gyakran teltházas a jósdákban.

11. Akik péntek 13-án születtek: róluk azt tartják, hogy jobbak a képességeik a különféle spirituális dolgokat illetően. Született boszorkányok, akik szeretik látni a dolgok mélyebb összefüggéseit.


12. A péntek: akkor is, ha nem esik 13-ra, mindenképp különleges nap. Sokan mondják, hogy a kifordított dolgok napja, ilyenkor fordítva felvenni egy-egy ruhát különös szerencsét jelent, de csak akkor, ha véletlen. Valamit véletlen fordítva csinálni szintén előnyös. Sok helyen a péntek a bolondozás, a lazulás napja is, ilyenkor megengedett viccelődni.

13. TE DÖNTESZ! Ne felejtsd e, hogy akár babonás vagy, akár nem, te döntesz, hogy látod a világodat. A hitedet te határozod meg. Ha ezt a cikket elolvastad, biztosan nem hagy téged hidegen ez a dátum, de az, hogy a jót, vagy a rosszat veszed ki belőle, mindenképp rajtad múlik!

A sokféle eredet és magyarázat ellenére azonban nem mindenhol tartanak a péntek 13-tól. A kelet-ázsiai országokban például ez a nap és a 13-as szám sem bír semmilyen baljós előjellel, helyette a 4-es szám az, amitől tartanak, Olaszországban pedig a péntek 17-től félnek, ami a római számokkal magyarázható.

A Péntek 13-án megrendelt, vagy megkezdett rontáslevétel rítus pedig a hagyomány szerint erősebben hat, mint más napokon. (Kattints ide és nézd meg, hogy van-e rajtad rontás! )
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3047 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x